Hyppää pääsisältöön

Elina Hirvosen tarina Kun aika loppuu nyt kuunnelmana

Jussi Nikkilä Aslakin roolissa
Aslak (Jussi Nikkilä) Jussi Nikkilä Aslakin roolissa Kuva: Yle Kuvapalvelu radioteatteri esittää: kun aika loppuu,Jussi Nikkilä

Kun aika loppuu on Elina Hirvosen menestyskirjasta dramatisoitu kuunnelma. Teoksessa eletään omaisten, äidin ja sisaren, kautta hetkeä jolloin tieto heidän läheisensä hirmuteosta tavoittaa heidät. Mielen täyttävät muistot, ristiriitaiset tunteet ja kohtalokkaat kysymykset: oliko tämä nähtävissä ja ehkä estettävissä?

Näyttelijä Outi Vuoriranta ehdotti kirjan dramatisointia kuunnelmaksi. Mitä Outi ajattelee kirjasta ja miten tarinasta syntyi kuunnelma?

Elina Hirvosen Kun aika loppuu -romaani sijoittuu Helsinkiin vajaan parinkymmenen vuoden kuluttua, mutta se on yhtä lailla täällä ja tässä jo nyt.

Hirvosen teksti on kuin tiheää hengitystä. Se on katkeamatonta ajatusta, puhetta kuiskaten, se vaatii kumartumaan liki ja kuuntelemaan. Kertojat vaihtuvat, mutta tunnelma pysyy hellittämättömänä loppuun saakka. Ote ei ole helppo, eikä kevyt. Silti haluan kuulla sen, koko tarinan. Vaikka se sattuu, vaikka se väliin asettuu raskaana painona vatsan pohjalle. Tämä tarina täytyy kertoa, koska se kertoo tästä ajasta. Se kertoo ihmisestä. Se kertoo sinusta ja minusta. Se kertoo syyllisyydestä, jota etuoikeutettu länsimaalainen valkoihoinen ihminen kokee olemassaolostaan ja asemastaan. Se kertoo vanhemman syyllisyydestä rakastaessaan lastaan, jonka tietää toimineen väärin. Se kertoo vanhemman syyllisyydestä tämän miettiessä omaa vanhemmuuttaan; missä tein väärin? Mitä olisin voinut tehdä toisin?

Luettuani romaanin ensimmäisen kerran, sisälläni tärisee. Kirja on koskettanut syvästi, se on hyvin tärkeä kirja. Minä kuulen sen. Lauran, Aavan, Aslakin ja Eerikin äänet jäävät soimaan päässäni. Aika pian otan yhteyttä tuottaja/ohjaaja Soila Valkamaan. Olemme tehneet töitä yhdessä ennenkin, ja kuulen hänessä heti saman innostuksen; tästä on tehtävä kuunnelma!

Romaanin saattaminen kuunnelmaksi vaatii kuitenkin paljon töitä, ja Soila aloittaa dramatisoinnin. Siinä hän saa kirjailija Elina Hirvoselta vapaat kädet; kuunnelmasta tulee joka tapauksessa omanlaisensa, oma itsenäinen teoksensa. Välillä soittelemme Soilan kanssa pitkiä puheluita, kerromme toisillemme artikkeleista joita olemme lukeneet, äideistä, joiden pojat lähtivät salaa Isisin riveihin tappamaan, ja tulemaan tapetuiksi. Kurdisotilaista, nuorista miehistä ja naisista, jotka käyvät loputtomalta tuntuvaa sotaansa vuoristossa, jatkuvasti paikkaa vaihtaen, eläen kirjaimellisesti päivää kerrallaan. Silti kantaen unelmaa sisällään vapaammasta, paremmasta maailmasta elää. Se on kaikki hyvin ristiriitaista, niin kuin Hirvosen romaanikin on. Ei ole olemassa hyvää ja pahaa, vaan kaikki riippuu siitä mistä näkökulmasta asiaa tarkastellaan. Viimein Soila Valkaman dramatisointityö on valmis, ja saan käsiini kuunnelman ensimmäisen version. Vaikka romaania jouduttiin muokkaamaan ja lyhentämään paljon, kuunnelmateksti säilyttää sen saman hengityksen, mikä kirjassakin on. Se on yhtä tiheää ja armotonta. Se aikaansaa minussa saman sisäisen tärinän.

Pystyn hyvin samaistumaan romaanin Aavaan, joka taistelee oman syyllisyytensä ja riittämättömyytensä kanssa yrittäessään tehdä töitä lääkärinä kriisialueilla Afrikassa. Mutta pystyn myös samaistumaan Aslakiin.

Miksi te annatte tämän tapahtua?! Miksi te ette tee mitään?!― Outi Vuoriranta

Joskus tuntuu, että haluaisin huutaa avaruuteen, niin että se kantautuisi jokaisen väärintekijän korvaan. Haluaisin huutaa jokaisen poliitikon ja päätöksentekijän uniin;" Miksi te annatte tämän tapahtua?! Miksi te ette tee mitään?!" Joskus kuvat itkevistä lapsista sodan runnomissa raunioissa satuttavat niin, että haluaisin vain syöksyä pelastamaan kaikkein viattomimmat hulluuden jaloista. Tehdä edes jotain. Tahrata itseni siihen samaan vereen. Sillä jokaisen elämä on arvokas. Että se ymmärrettäisiin, että sitä kunnioitettaisiin. Sitä myös Aslak epätoivoisesti ajaa takaa.

Aslakin teko on äärimmäinen, ja ristiriidassa myös hänen oman ajatusmaailmansa kanssa. Se jättää jälkeensä paljon surua ja syyllisyyttä. Mutta sieltä on myös noustava.

Helsingissä 5.1.2017
Outi Vuoriranta

Kuunnelman ensilähetys Yle Radio 1 ja Yle Areena maanantaina 9.1.2017 klo 19.03

Kuunnelman rooleissa
Kristiina Halttu: Laura/ Äiti
Outi Vuoriranta: Aava /Sisar
Jussi Nikkilä: Aslak
Henna Hakkarainen: Poliisi
Antti Jaakola: Poliisi
Sisarukset lapsina:
Aslak: Hugo Valkama, Veikko Järvi
Aava: Juliana ja Isabella Valkama

Dramatisointi ja ohjaus: Soila Valkama
Äänisuunnittelu: Anders Wiksten