Hyppää pääsisältöön

Kapinajohtaja Jenny Lehtinen: Rakastakaa kehoanne!

Toimittaja Jenny Lehtinen iskee iloisena silmää.
Toimittaja Jenny Lehtinen iskee iloisena silmää. Kuva: Yle Kuvapalvelu Jenny Lehtinen

Hyvä elämä ja oma hyvinvointi ei ole vaa’an lukemassa tai mittanauhan senteissä, tietää Vaakakapinan etunenässä marssiva Jenny Lehtinen. Nyt vaaka on hävitetty Lehtisen kotoa lopullisesti tarpeettomana ja nainen jatkaa kohti hyvinvointia omia polkujaan. Siihen Jenny kannustaa muitakin. Pakottamalla ja ylikuormittuneena ei synny mitään hyvää, sen sijaan rauhassa omaa kehoa kuuntelemalla ja itselle sopivilla tavoilla sitäkin enemmän – ajan kanssa.

Jenny Lehtinen eli 25 vuotta vailla kunnollista yhteyttä omaan kehoonsa. Syykin oli selvä: oma persoona tuntui mahtavalta, mutta keho oli kaikkien ulkoa annettujen mittareiden mukaan laiskan, tyhmän ja epäonnistuneen ihmisen vartalo. Takana on melkoinen epäonnistuneiden dieettien kavalkadi, monta uudelleen startattua ryhtiliikettä ja elämänmuutosta, mutta myös hienoja oivalluksia.

Kun toimittaja Jenny Lehtinen aloitti Läskimyytinmurtajien esimarssijana maaliskuussa 2016, hänellä oli kuvitelma, että hän tarvitsee vain hiukan ulkopuolista ohjausta syömisessä ja liikunnassa, sitten hän osaa toimia oikein. Ihan näin kepeästi asiat eivät kuitenkaan menneet.

– Minulla oli aluksi kuvitelma, että jonkun muun pitää kertoa, mitkä asiat minulle sopivat ja mitkä eivät, mitä saan ja mitä en saa tehdä. Uhosin, että mitään en tee henkisen hyvinvoinnin kustannuksella. Mutta en silloin edes tajunnut, että mitään henkistä hyvinvointia ei ollut. Oli vain suuri määrä stressiä ja kuormitusta, joista iso osa oli kylläkin ihan positiivisista asioista lähtöisin: kivasta työstä, jota oli vähän liikaa, ihanasta perheestä, jonka hoitaminen vei mehut totaalisesti. Arjesta, jonka tunnit ei riitä. Asioita oli liikaa, ja kykyni toimia järkevästi niiden kanssa heikko.

Tein asioita näennäisesti oikein, mutta edelleen moni asia oli aivan pielessä.

Jennyn viime vuosi on ollut melkoinen matka perusasioiden äärelle ja hyvinvoinnin alkulähteille. Lyhytkestoisten onnistumisten jälkeen kadotetut vyötärösentit ja laihdutetut kilot ovat pyrkineet uudelleen ihon alle, liian tiukille vedetty arki johtanut repsahtamiseen ja mässäilyyn. Sokerirasituskokeen tuloksissa hetkellisesti välähtänyt diabetesriski oli elämänmuutosprojektin musta hetki. Pohjakosketus on siis saavutettu täydellisesti.

– Lähdin viime keväänä tekemään paljon niitä asioita, joiden ajattelin olevan itselleni hyväksi ja tärkeitä. Asettelin tavoitteita. Intoilin, kun senttejä lähti. Söin fiksusti lautasmallin mukaisia annoksia. Purin makeanhimoani ja kieroutunutta suhtautumistani herkkujen syömiseen syömällä aina aamusuklaan. Ei väliä vaikka se sattui mahaan eikä ollut kivaa ollenkaan. Tein asioita näennäisesti oikein, mutta edelleen moni asia oli aivan pielessä. Ja kun vedin itseni liian tiukille, tapahtui juuri päinvastoin.

Jennyn manifesti: Ihmisen arvoa ei mitata puntarilla.
Jennyn manifesti: Ihmisen arvoa ei mitata puntarilla. Kuva: Yle Kuvapalvelu vaakakapina,Jenny Lehtinen

Jennyllä oli viime vuonna apunaan Vaakakapinassakin mukana olevat ammattilaiset, ravitsemusasiantuntija Patrik Borg sekä personal trainer Timo Haikarainen. Jenny suhtautui miesten oppeihin hieman ristiriitaisesti, eikä ottanut heitä oikein tosissaan. Jenny kapinoi ja käänsi ammattilaisten ohjeet ja tehtävät usein läpänheitoksi ja väistelyksi.

– Se oli sellaista kikkailua. Kuuntelin kyllä ohjeet ja sanoin joojoo, mutta mielessäni ajattelin, että hahhah, minähän en sinun ohjeitasi tottele.

Vaikka en ajatellut enää aloittavani laihduttamista, aina välillä mielessä pyörähti ajatus: huomenna lähtee!

Ensimmäiset sentit lähtivät huhtikuussa. Energiataso oli korkealla ja kuntosalikäynnit alkoivat. Tavoitehousut mahtuivat jalkaan, mutta se ei tuntunut niin hyvältä, kuin Jenny odotti. Mikään ei ollutkaan hyvin. Kesän jälkeen homma tuntui leviävän käsiin täydellisesti.

– En osannut tarttua enää mihinkään Patrikin antamaan ajatustehtävään tai edes perusasioihin, joista olimme puhunut. Olkapää reistaili ja salilla käyminen oli todella kangertelevaa. Kaikki meni juuri niin kuin ei pitänyt mennä. Ja vaikka en ajatellut enää aloittavani laihduttamista, aina välillä mielessä pyörähti ajatus: huomenna lähtee! Huomenna mä ryhdistäydyn taas, sitten kyllä ylimääräiset herkut jää ja sali kutsuu ja elämä muuttuu ihanaksi.

Minä en kestä, että minua mitataan. Millään mittarilla. En minä, eikä kukaan muu. Ei vaa´alla, ei mittanauhalla, ei millään tuollaisella.

Läskimyytinmurtajia viime vuoden ajan luotsanneen Jennyn oli tarkoitus heittää vaaka heti alkajaisiksi nurkkaan jo keväällä. Samalla hän kannusti muita ryhmäläisiä seuraamaan omaa esimerkkiään. Oli tarkoitus lopettaa laihduttaminen ja vapauttaa syöminen, ja löytää sitä kautta tasapaino kaikelle. Siitä huolimatta Jenny säilytti vaakaa sänkynsä alla syksyyn asti ja ahdistui välimittauksessa vyötärölle sovitetusta mittanauhasta. Vaikka 15 senttiä oli kadonnut mahakummusta, mittaamisen kohteena oleminen laukaisi paniikkiajatuksia ja vakava takapakki oli todella lähellä.

– Silloin tajusin, että minä en kestä, että minua mitataan – millään mittarilla. En minä, eikä kukaan muu. Ei vaa´alla, ei mittanauhalla, ei millään tuollaisella. Terveyttä ja kuntoa saa mitata, ja se on täysin ok. Mutta ei muuta.

Vaikka ravitsemusasiantuntija Patrik Borg oli ensimmäisistä tapaamisista lähtien johdonmukaisesti korostanut, että onnistuva elämänmuutos vie kuukausia ja kuukausia, Jenny alkoi uskoa ja ymmärtää tämän vasta syksyn koittaessa. Uuden herätyksen antoi myös pienen tauon jälkeen tapaaminen personal trainer Timo Haikaisen kanssa:

– Olin odottanut sitä hetkeä vähän kauhulla, koska syömisten lisäksi myös treenaaminen oli jäänyt aivan retuperälle. Hävetti ja ahdisti, mutta ei meidän tapaaminen mennytkään, kuten olemme tottuneet näkemään telkkarin laihdutusohjelmista. En saanut osakseni saarnaa huonosta motivaatiosta tai laiskuudesta vaan ennemminkin kehoituksen ottaa iisisti. Sen hetkinen kuormitustasoni oli niin korkea, etten kaivannut yhtään puskemista, vaan ennemminkin asioita, jotka oikeasti tuovat rentoutta ja energiaa, eivät vie sitä.

Haluan kannustaa kaikkia positiiviseen kehonkuvaan ja löytämään itselle sopiva tapa tehdä omasta elämästä parempi.

Jenny tarvitsi viime syksyn, jotta hän heräsi kuuntelemaan itseään. Liikaa kaikkea pakotti astumaan yhden askeleen taaksepäin ja tarkastelemaan omaa tekemistä ja tavoitteita. Monen ylä- ja alamäen kautta on löytynyt hyvä tasaisempi tie.

– Kaikelle on nyt jotenkin löytynyt merkitys: minun täytyy tehdä näin, jotta asiat, joita minä teen, ovat niitä, joita minä ihan oikeasti haluan tehdä. Niitä jotka sopivat juuri minulle, ja tekevät minusta onnellisemman ihmisen. Haluan kannustaa kaikkia positiiviseen kehonkuvaan ja löytämään itselle sopiva tapa tehdä omasta elämästä parempi.

Uhon, pohjan ja suostumisen kautta Jennylle on alkanut kirkastua, että laihduttaminen ja kilojen mittaaminen eivät sovi hänelle tavoitteeksi. Jos hän lähtee painon kyttäämisen tielle, hän hukkaa henkisen hyvinvointinsa ja oikean maalinsa. Tavoitteena on kaikin puolin parempi loppuelämä, ei laihtuminen hinnalla millä hyvänsä.

Vaakakapina-ryhmä
Vaakakapina-ryhmä Kuva: Kuva: Anne Hämäläinen, Annukka Palmén-Väisänen vaakakapina

Lopeta laihdutus, aloita elämä! Liity kapinajohtaja Jennyn joukkoihin Facebookissa. Vaakakapina laajentuu vuoden 2017 aikana verkosta niin televisioon kuin radioonkin.

Kommentit
  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina