Hyppää pääsisältöön

Voiko Twin Peaks olla Twin Peaks ilman näitä painajaismaisia kasvoja?

Kulttisarjan uusissa jaksoissa ei nähdä samaa traumatisoivaa Bobia, sillä näyttelijä Frank Silva menehtyi vuonna 1995. Onkin kiinnostavaa nähdä, miten pahuus kuvataan uusissa jaksoissa.

Frank Silva näytteli Twin Peaksissa karmivaa Bobia. // Kuva: HBO

Bob on Twin Peaks -hahmo, joka on ehtinyt aiheuttaa painajaisia jo useammalle tv-katsojasukupolvelle. Hahmossa on jotain eläimellisen pelottavaa. Hän ei puhu, vaan ääntelee, huutaa ja nauraa hillittömästi. Ja ryömii sohvan takaa…

Vuosina 1990–1991 esitetty Twin Peaks on kulttisarjojen kulttisarja. Siinä on mystinen, omaleimainen tunnelma, koukuttavaa musiikkia ja pikkukaupungillinen täynnä mahtavia hahmoja. Twin Peaksia tehtiin kaksi tuotantokautta: erinomainen ensimmäinen kausi ja vaihtelevan sekava toinen kausi sekä vuonna 1992 ilmestynyt (ristiriitaisen vastaanoton saanut) elokuva Fire Walk With Me.

Tämänhetkisen nostalgiatrendin mukaisesti tämäkin ysärisarja saa jatkoa. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla ilmestyy 18 uutta Twin Peaks -jaksoa, joiden takana on alkuperäinen visionääriohjaaja David Lynch.

Uusissa jaksoissa nähdään lukuisia uusia kasvoja sekä lähes kaikki vanhat näyttelijät.

Kaikki eivät ole mukana, ja yksi puuttuvista on pelottavaa Bobia näytellyt Frank Silva. Moni on varmasti kuullut tarinan Silvan roolituksen takaa. Hän oli alunperin töissä lavastuspuolella ja näkyi vahingossa kamerasta kyyristelemässä. Lynchin mielestä se ilmeisesti toimi, sillä hän päätti ottaa Silvan tekemään samaa sarjaan. Silva menehtyi aidsiin 45-vuotiaana vuonna 1995.

Hän kuitenkin ehti tehdä lähtemättömän vaikutuksen karmivan toimivalla Twin Peaks -esiintymisellään Hänen näyttelemänsä hahmo Bob on “äärimmäistä pahuutta”. Paha henki, joka valtaa ihmisiä.

Onko Bob mukana tulevissa jaksoissa?

Uusi näyttelijä? Koska hahmo on demonista voimaa eikä niinkään oikea hahmo, voisi ajatella, ettei uuden näyttelijän valitseminen ehkä olisi niin omituista. Voisiko Twin Peaks -tulokkaista esimerkiksi Vincent Castellanos, Robert Knepper tai Jeremy Davies tai olla uusi Bob?

Vincent Castellanos, Robert Knepper, Jeremy Davies. Voisiko joku näistä tulevista Twin Peaks -näyttelijöistä olla uusi Bob? // Kuva: Universal Pictures, FOX, Metro-Goldwyn-Mayer

Korvaajana tuskin nähdään sarjaan myös mukaan tulevaa Michael Ceraa.

Entä tuttu näyttelijä? “Kuka murhasi Laura Palmerin?” Ikoninen kysymys. SPOILERIVAROITUS! No, sehän oli Lauran isä, Leland Palmer! Muttei ihan normi-itsenään: hän oli pahan vallassa. Yhdessä Twin Peaksin hurjimmista kohtauksista paljastuu, että Leland on murhaaja. Hänen katsoo peiliin ja sieltä tuijottaa takaisin hymyilevä Bob.

Voisiko Lelandin näyttelijä Ray Wise korvata Silvan pahuuden ilmentymänä? Wise nimittäin osaa olla charmikkaan karmiva.

CGI-Bob? Okei, vaikka Rogue Onessa nähtiin “ihan kivat” 3D-Leia ja -Tarkin, ja vaikka Tupac on käynyt keikalla hologrammina, tuntuisi ajatus digitaalisesti rakennetusta Bobista vähän kököltä. Tietysti David Lynchin toteuttamana, vanhoja materiaaleja käyttäen sekin voisi ehkä jotenkin toimia...

Ei Bobia ollenkaan? On olemassa sekin vaihtoehto, ettei Bob ole enää minkäänlainen osa tulevia jaksoja. Se olisi kuitenkin outoa, koska hahmo on niin olennainen osa alkuperäistä sarjaa. Kyle MacLachlanin esittämä agentti Cooper nähtiin viimeksi Bobin riivaamana ja on ilmeisesti uusien jaksojen lähtötilanteessa edelleen kateissa, joten tilanne on käsiteltävä jotenkin.

Vaikka ei ehkä toivoisi Bobin hiipivän enää yhteenkään uneen, niin on silti ikävä kuvitella Twin Peaksia ilman hänen kasvojaan.

Lue myös:

Twin Peaksin koko näyttelijäkaarti paljastettiin: mukana mm. Naomi Watts, Michael Cera ja edesmennyt Log Lady

Twin Peaks -fanit saivat ensimmäisen kurkistuksen uuteen kauteen – katso traileri