Hyppää pääsisältöön

Biisianalyysissä Eilen me naura: Musta Barbaari ottaa afrobiitin haltuun ja todistaa, että voi tehdä just mitä haluaa

Nyt tuli sellainen leka, jonka tahtiin tanssitaan vielä ensi kesänäkin.

Musta Barbaari on poikkeuksellinen artisti. // Kuva: Promokuva

Whaaat, onko tämä Scooterin biisi?

Se ajatus tulee ensimmäisenä mieleen, kun kuuntelee 10. tammikuuta julkaistun Mustan Barbaarin uutta Eilen me naura -kappaleen alkusointuja: taustalla oleva kilkitysääni kuulostaa aivan hidastetulta ysärihitin How Much Is The Fish? alulta.

Musta Barbaari – Eilen me naura ft. Seksikäs-Suklaa Mutta ei, kyse ei ole ysärihitistä. Eikä suorasta jatkumosta Mustan Barbaarin aiemmalle tuotannolle. Salil eka salil vika ja Kuka pelkää pimeet -biiseillä oli 1990-luvun jenkiräpin viboja, kuten myös vähemmälle huomiolle jääneissä Taottu-biisissä sekä Dauda Koroman kanssa tehdyssä Palaan kotiin -kappaleessa.

Eilen me naura -kappale on puhdasta afrobiittiä.

Tällaista musaa ei ole tottunut kuulemaan suomen kielellä.

Afrobiitti kuulostaa Mustan Barbaarin ja biisillä fiittaavan Seksikäs-Suklaan laulun ja räppien kanssa todella freessiltä. Afrobiittibiisi todistaa, että Musta Barbaari voi tehdä ihan mitä hän haluaa. Hänen ei tarvitse pysyä vain yhden genren artistina. Tässä mielessä Musta Barbaari on erityisasemassa: olisihan se nyt erittäin outoa, jos Cheek tai Paperi T vetäisivät yhtäkkiä afrobiittiä. MuBalle se on aivan ok.

Vaikka Eilen me naura -kappale on raikas, sen sanoma ei ole kovin ihmeellinen. Kappale kertoo illanvietosta, jonka jälkeisenä päivänä toinen osapuoli on unohtanut kaiken tapahtuneen.

Mustan Barbaarin aiemmilla kappaleilla artistin ihonväri oli isossa roolissa. Etenkin Salil eka salil vika -kappale herätti keskustelua rasismista ja maahanmuuttajista.

Eilen me naura ei ota kantaa rotuasioihin. Lyriikoissa mainitaan ylipäänsä Barbaarin taustoista hyvin vähän: kappaleella on vain yksi suora viittaus artistin afrikkalaisjuuriin.

Eilen sä Laura olit niin lit, toivoit et Barbaarin tapaisit
Et mä näyttäisin Afrikan savannit

Artistin lihaksikkuuskin mainitaan vain kerran.

Sä kikatit niin et tipahdit
ja tartuit kii lihaksistani

Toisaalta jo kappaleen nimi voi herättää kuulijoissa jonkinlaisia ennakko-odotuksia. Eilen me naura kuulostaa sellaiselta suomelta, jota Prinssi Jusuf puhui Mustan Barbaarin Taru Painojen herrasta -YouTube-sarjassa.

Biisin tiedotteessa Barbaari mainitsee, että biisin nimi on ihan tietoisesti “tollasta mamu-suomea.” Kappaleen kertosäe lauletaan juuri Barbaarin mainitsemalla mamu-suomi-tyylillä. Tarttuvin hookki starttaa kohdasta, jossa lauletaan eilen me naura.

Barbaarin on ilmeisesti tuotava taustansa kappaleissaan esiin. Tällä kertaa hän tekee sen "mamu-suomella" – vaikka räppäri ei ole maahanmuuttaja, vaan syntynyt Suomessa. Vielä tämän kappaleen kohdalla läppä kuitenkin toimii.

Jossain vaiheessa omasta taustasta laulaminen tai edes "mamu-suomella" taustoihin viittaaminen voisi kuitenkin loppua.

Eilen me naura -biisistä kuulee, että Mustan Barbaarin räppitaidot ovat kehittyneet. Nyt hän on aidosti hyvä räppäri. Hänen ei enää tarvitsisi hakea huomiota taustoihinsa, rotuun ja stereotypioihin peilaten.

Musta Barbaari on viime vuosina kierrellyt Suomen kouluissa puhumassa koulukiusaamista vastaan. Vuonna 2014 hänet valittiin vuoden positiivisimmaksi helsinkiläiseksi. Hän on vegaani, ja antanut Snapchatissa vinkkejä urheilijalle sopivien vegaaniruokien valmistukseen.

Artisti on osoittanut, että hänellä on huumorin lisäksi muutakin annettavaa ja sanottavaa. Olisiko seuraavalla biisillä aika tuoda näitä elementtejä myös musapuolelle?

Lue myös:

Musta Barbaari nousi 22-vuotiaana monikulttuurisuuden äänitorveksi – kolme vuotta myöhemmin hän on yhä salil eka, salil vika

Biisianalyysissä Mä hiihdän: Antti Tuiskun intensiivinen uutuus on samaan aikaan mahtipontinen ja intiimi

Biisianalyysissä Rakas: Haloo Helsinki! -yhtyeen rohkea paluusingle on todella yllättävä ja kaukana tutuista rokkihiteistä

Biisianalyysissä Sinuhe: Elastinen ja Cheek aloittavat Profeetat-saagansa täysosumalla