Hyppää pääsisältöön

Luontohetki: Attenborough´n erikoiset

Sir David Attenborough tutkii luonnon ihmeellisimpien eläinlajien ja kasvien elämää.
David Attenborough tekee tuttavuutta korpin kanssa. Sir David Attenborough tutkii luonnon ihmeellisimpien eläinlajien ja kasvien elämää. Kuva: Humble Bee Films 2014 yle tv1

TV1 sunnuntaisin 8.1. - 12.2.2017 klo 18.15 - 18.40, uusinta tiistaisin klo 16.25
Yle Areenassa 14 päivää

Sir David Attenborough tutkii luonnon ihmeellisimpien eläinlajien ja kasvien elämää sekä ominaisuuksia. Kuusiosaisessa sarjassa hän tutustuu muun muassa anakondan ruokailuun, sinivalaiden sekä flamingojen yhtäläisyyksiin ja virtahepojen auringonsuojaan.

1 Mahdottomia suorituksia

Kirppu pystyy hyppäämään 150 metrin korkeuteen ja gepardi juoksemaan 90 kilometriä tunnissa. Miten jotkut lajit pystyvät lähes yliluonnollisiin fyysisiin suorituksiin?

2 Uteliaat mielet

Orangutangit ja korpit pystyvät käyttämään työkaluja ja ratkomaan ongelmia. Näitä lajeja yhdistää uteliaisuus.

3 Venyvä vartalo

Anakonda pystyy nielemään itseään kaksi kertaa suuremman saaliin. Miten tämä on mahdollista?

4 Erikoiset ruokailutavat

Sinivalaan ja flamingon fyysiset ominaisuudet ovat muokkautuneet ravinnon mukaan. Lajit ovatkin erilaisuudestaan huolimatta yllättäen samanlaisia.

5 Sisäisiä suojakeinoja

Virtahevot erittävät nestettä, joka suojaa heitä auringolta. Myös eläimet käyttävät luontaislääkkeitä.

6 Oiva uusiutumiskyky

Miten on mahdollista että esim. kauriit kasvattavat muutamasta solusta uudet sarvet? Miksi vain jotkut lajit pystyvät kasvattamaan uusia kehonosia?

David Attenborough´s Natural Curiosities. Tuotanto: BBC, Britannia, 2015

Kommentit
  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.