Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Itämeren merirosvot pääkuva

Merirosvoista "kuuluisa" Itämeri

Itämeri
Itämeri Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen Itämeri,merirosvot

Reaaliaikainen Twitter-seikkailu #merirosvot pohjautuu todelliseen Itämeren alueen historiaan. Se tarjoaa uudenlaisen tavan päästä kokemaan historiamme vähemmän tunnettuja vaiheita. Itämeri nimittäin oli keskiajalla yksi maailman pahimpia merirosvouden pesäpaikkoja.

Pohjoisilla vesillä riehuivat sekä virallisella kuninkaan valtakirjalla että täysin omilla valtuuksillaan toimineet merirosvojoukot. He kaappasivat pohjoissaksalaisten kauppakaupunkien muodostaman Hansaliiton laivoja ja pitivät aluetta pelon vallassa.

Kuninkaan valtuuttamat ja julmat vitaliaanit

Lupakirjoilla rosvonneet kaapparit olivat valtuuttajansa suojeluksessa ja luovuttivat tälle sovitun osan saaliista. Tunnetuin rosvojoukko oli Ruotsin kuninkaalta, Albrekt Mecklenburgilaiselta, kaapparikirjan saanut Vitaaliveljet. Se ryöväsi kauppalaivoja 1300- ja 1400-lukujen taitteessa. Vitaliaanien johdossa toimi entinen aatelismies Klaus von Alkum, joka merirosvokapteenina tunnettiin Klaus Störtebekerinä.

Kun kuningatar Margareeta päihitti Albrekt Meckleburgilaisen valtataistelussa 1389, Vitaaliveljet eivät suostuneet uuden hallitsijan palvelukseen. He olivat saaneet nimensäkin elintarvikkeiden (latinaksi ’victualia’) toimittamisesta Margareetan saartamaan Tukholmaan. Niinpä Vitaaliveljet menettivät kaapparioikeutensa ja jatkoivat ryöstelyä omin luvin. Usean vuoden ajan Vitaaliveljet pitivät tukikohtanaan silloisessa Ruotsin itämaassa sijainneita Raaseporin ja Korsholman linnoja.

Hansalaivoja vainosivat myös rantarosvot. He olivat talonpoikia, jotka harhauttivat väärillä merkkitulilla merenkävijöitä poikkeamaan reitiltään. Haaksirikkojen aiheuttamiseen kannusti ikiaikainen rantaoikeus, jonka mukaan talonpojat saivat pitää kaikki rantaan ajautuneet tavarat.

Holkki ja koggi

Perinteinen kauppa-alus oli yksimastoinen, koggityyppinen purjelaiva. 1100-luvulla käyttöön tulleilla koggeilla Hansaliitto kuljetti lastejaan ympäri Itämerta. 1400-luvulla kuvaan purjehti kolmimastoinen holkki.

Merirosvous oli vaarallista puuhaa. Kiinni jääneet rosvot sai teloittaa välittömästi ilman oikeudenkäyntiä. Silti Itämerelle saapui merirosvoja joka puolelta Eurooppaa, sillä myös ryöstösaaliit olivat sen ajan mittapuun mukaan valtavia.

Lähteitä:
Ilari Aalto ja Elina Helkala: Matkaopas keskiajan Suomeen
Juha Ruusuvuori: Itämeren merirosvot
Ritva-Liisa Pilhjerta: Merirosvoja ja kaappareita/kirjoitussarja Merimiespalvelun Vapaavahti-lehdessä
keskiaikatutkija Teemu Korpijärven haastattelu
Suomen meriarkeologinen seura ry
Tiimalasi keskiaika -sivusto

 • Hakoisten kartanon perintö – juurevasti moderni maatalousyrittäjyys

  Hakoisten kartanon perintö on vastuullinen.

  Hakoisten kartanon historia Janakkalassa juontuu jo 1200-luvulta. Linnavuorella sijaitsi ilmeisimmin Birger-jaarlin toisen ristiretken aikainen puulinna, jota novgorodilaiset piirittivät. Nykyinen kartanon päärakennus on 1700-luvun lopusta. Rosenbergien suku on omistanut Hakoisten kartanon vuodesta 1935. Nuori isäntä Max Rosenberg saattoi kartanon toiminnan eettiseen luomuun vuonna 2015. Hereford-lihakarjaa pidetään hyvin ja vastuullisesti. Kartano on aina ollut yritteliäs maatalouskartano, joka on myös vaikuttanut paikallisesti alueen kehitykseen. Suomen kartanot ovat toimineet paikallisina vaikuttajina, mutta myös kansainvälisten vaikutteiden tuojina maahamme. Tapaamme Hakoisissa sekä vanhemman isännän Björn Rosenbergin että nuoren isännän Max Rosenbergin ja edustavan otoksen Hereford-karjan rouvapuolisista edustajista.

 • Ranskan pieni Compiègne teki suurta historiaa

  Ranskan pieni Compiègne on suurhistorian näyttämö.

  Ranskalainen pikkukaupunki Compiègne sijaitsee noin 70 kilometriä Pariisista koilliseen, lähellä Belgian rajaa. Kaupunkia ympäröi valtava metsä, jota Ranskan kuninkaat jo vuosisatoja sitten alkoivat hyödyntää metsästysmaina ja hovin virkistyskäyttöön. Kaupunki on aina ollut puolustuksellisesti strateginen. Siellä taisteli ja vangittiin Jeanne d'Arc v.1430. Compiègnen mahtipontiset linnat, keskiaikainen Pierrefonds ja Napoleón III:n ja keisarinna Eugénien omaan empire-tyyliinsä ehostama Palais impérial, sekä 1500-luvun alun koristeellinen kaupungintalo tekevät kaupungista helmen. Compiègnen metsä on ollut maailmanhistorian näyttämönä kahdesti: salaisessa paikassa solmittiin v.1918 aselepo ympärysvaltojen ja hävinneen Saksan välillä ja täysin vastakkaisessa tilanteessa v.1940 natsi-Saksan ja nöyryytetyn Ranskan välillä. Metsäinen aselepoaukio, la Clairière de l'Armistice museoineen, on 1. aseleposopimuksen juhlavuoden myötä (2018) noussut huomattavaksi matkailukohteeksi.

Itämeren merirosvot

#merirosvot Twitterissä juuri nyt!

Tuoreimmat merirosvouutiset vuodelta 1401

 • What is #BalticPirates about?

  Experience adventures on the Baltic Sea of 1401.

  #BalticPirates is a historical role-playing game on Twitter running from the 9th until the 22nd of January, 2017. The scene is set in medieval Baltic Sea, year 1401.

 • Merirosvoista "kuuluisa" Itämeri

  #Merirosvot pohjautuu todelliseen Itämeren alueen historiaan

  #Merirosvot pohjautuu vahvasti todelliseen Itämeren alueen historiaan ja tarjoaa uudenlaisen tavan päästä kokemaan historiamme vähemmän tunnettuja vaiheita.