Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Itämeren merirosvot pääkuva

Merirosvoista "kuuluisa" Itämeri

Itämeri
Itämeri Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen Itämeri,merirosvot

Reaaliaikainen Twitter-seikkailu #merirosvot pohjautuu todelliseen Itämeren alueen historiaan. Se tarjoaa uudenlaisen tavan päästä kokemaan historiamme vähemmän tunnettuja vaiheita. Itämeri nimittäin oli keskiajalla yksi maailman pahimpia merirosvouden pesäpaikkoja.

Pohjoisilla vesillä riehuivat sekä virallisella kuninkaan valtakirjalla että täysin omilla valtuuksillaan toimineet merirosvojoukot. He kaappasivat pohjoissaksalaisten kauppakaupunkien muodostaman Hansaliiton laivoja ja pitivät aluetta pelon vallassa.

Kuninkaan valtuuttamat ja julmat vitaliaanit

Lupakirjoilla rosvonneet kaapparit olivat valtuuttajansa suojeluksessa ja luovuttivat tälle sovitun osan saaliista. Tunnetuin rosvojoukko oli Ruotsin kuninkaalta, Albrekt Mecklenburgilaiselta, kaapparikirjan saanut Vitaaliveljet. Se ryöväsi kauppalaivoja 1300- ja 1400-lukujen taitteessa. Vitaliaanien johdossa toimi entinen aatelismies Klaus von Alkum, joka merirosvokapteenina tunnettiin Klaus Störtebekerinä.

Kun kuningatar Margareeta päihitti Albrekt Meckleburgilaisen valtataistelussa 1389, Vitaaliveljet eivät suostuneet uuden hallitsijan palvelukseen. He olivat saaneet nimensäkin elintarvikkeiden (latinaksi ’victualia’) toimittamisesta Margareetan saartamaan Tukholmaan. Niinpä Vitaaliveljet menettivät kaapparioikeutensa ja jatkoivat ryöstelyä omin luvin. Usean vuoden ajan Vitaaliveljet pitivät tukikohtanaan silloisessa Ruotsin itämaassa sijainneita Raaseporin ja Korsholman linnoja.

Hansalaivoja vainosivat myös rantarosvot. He olivat talonpoikia, jotka harhauttivat väärillä merkkitulilla merenkävijöitä poikkeamaan reitiltään. Haaksirikkojen aiheuttamiseen kannusti ikiaikainen rantaoikeus, jonka mukaan talonpojat saivat pitää kaikki rantaan ajautuneet tavarat.

Holkki ja koggi

Perinteinen kauppa-alus oli yksimastoinen, koggityyppinen purjelaiva. 1100-luvulla käyttöön tulleilla koggeilla Hansaliitto kuljetti lastejaan ympäri Itämerta. 1400-luvulla kuvaan purjehti kolmimastoinen holkki.

Merirosvous oli vaarallista puuhaa. Kiinni jääneet rosvot sai teloittaa välittömästi ilman oikeudenkäyntiä. Silti Itämerelle saapui merirosvoja joka puolelta Eurooppaa, sillä myös ryöstösaaliit olivat sen ajan mittapuun mukaan valtavia.

Lähteitä:
Ilari Aalto ja Elina Helkala: Matkaopas keskiajan Suomeen
Juha Ruusuvuori: Itämeren merirosvot
Ritva-Liisa Pilhjerta: Merirosvoja ja kaappareita/kirjoitussarja Merimiespalvelun Vapaavahti-lehdessä
keskiaikatutkija Teemu Korpijärven haastattelu
Suomen meriarkeologinen seura ry
Tiimalasi keskiaika -sivusto

Itämeren merirosvot

#merirosvot Twitterissä juuri nyt!

Tuoreimmat merirosvouutiset vuodelta 1401

 • What is #BalticPirates about?

  Experience adventures on the Baltic Sea of 1401.

  #BalticPirates is a historical role-playing game on Twitter running from the 9th until the 22nd of January, 2017. The scene is set in medieval Baltic Sea, year 1401.

 • Merirosvoista "kuuluisa" Itämeri

  #Merirosvot pohjautuu todelliseen Itämeren alueen historiaan

  #Merirosvot pohjautuu vahvasti todelliseen Itämeren alueen historiaan ja tarjoaa uudenlaisen tavan päästä kokemaan historiamme vähemmän tunnettuja vaiheita.

Historia

Uusimmat sisällöt - Historia

 • Oletko ottanut aurinkoa vuodesta toiseen väärin? — testaa ohjeet vuodelta 1936

  Lue ohjeet oikeaoppisen valotussuunnitelman tekoon.

  Auringotta kukat menettävät värinsä ja lehdet käyvät valjuiksi. Samoin käy ihmisten ja eläinten. Ruumis on kuitenkin totutettava vähin erin aurinkoon sopivan valotussuunnitelman mukaisesti. Ennen valotuksen aloittamista suosittelemme kepeää liikuskelua hermoston tyynnyttämiseksi ja sydämentoiminnan vahvistamiseksi. Auringonsäteiden esiin puristamat teiren pisamat voitte häivyttää vetysupeoksidilla ja elohopealiuoksella.

 • Kortonkien gummisetä

  Miten kondomeista tuli Suomessa valtavirtaa.

  Suomen kondomineuvos Leif Grotell on yksi ehkäisyvälinealan konkareista. Hänen aikaansaannoksiaan ovat Suomen tunnetuimmat kondomibrändit Black Jack, Suki-Suki, Kukka ja mehiläinen, Magic ja Nam Nam. Kondomeihin liittyneen häveliäisyyden vuoksi Grotellin oma äiti ei ensimmäiseen 10 vuoteen kehdannut kertoa, mitä tuotteita poika myy työkseen.

 • Havis Amanda - paljas ja paljastava

  Havis Amanda nostatti Suomen ensimmäisen taidekiistan.

  Havis Amanda nousi heti paljastamisensa jälkeen koko kansakunnan puheenaiheeksi. Suuresta yleisöstä oli ennenkuulumatonta, että julkisella paikalla esiintyi neito ilman rihman kiertämää. Patsasta pidettiin "riettaana" ja "lutkamaisena". Teos nostatti Suomen ensimmäisen laajamittaisen kiistan taiteesta ja siveellisyydestä. Sunnuntai, 20.

 • Suomalaisuuden ilmentymiä eri vuosikymmenten ohjelmissa

  Vuosikymmenet mediassa

  Lähde kanssamme katsomaan ja kuulemaan, mitä Suomesta on taltioitu ja millaisena suomalaisuus on näyttäytynyt eri vuosikymmenten ohjelmissa. Vanhimmat filmit ovat yli sadan vuoden takaa, jolloin suomalaisuus sykki, mutta itsenäinen Suomi oli vielä syntymässä. Tuoreimmat ohjelmat ovat juuri valmistumassa.

 • Puna-armeija purki sotilastukikohtansa ja palautti Porkkalan yllättäen

  Neuvostoliitto palautti Porkkalan 60 vuotta sitten.

  Kun Neuvostoliitto 26. tammikuuta 1956 purki Suomen maaperällä olevan sotilastukikohtansa ja päätti palauttaa Porkkalan vuokra-alueen, huokaistiin Suomessa helpotuksesta. Pahimmat vaaran vuodet olivat vihdoin ohi. Porkkalan palautus oli iso uutinen myös ulkomaisissa lehdissä. Alue oli ollut puna-armeijan sotilastukikohtana vuodesta 1944 lähtien.

 • Paska traktori ja muita kansalaisten kirjeitä Kekkoselle

  Kekkonen sai kirjeitä kansalaisilta

  Urho Kekkonen sai aikanaan paljon kirjeitä tavallisilta ihmisiltä, joissa kansalaiset kääntyivät huolineen hänen puoleensa jo pääministeriaikana. Monet näistä kirjeistä kummastuttavat nykypäivänä: on vaikea uskoa kuinka henkilökohtaisilla asioilla valtion päämiestä silloin vaivattiin.

 • Meissä kaikissa asuu pieni neandertalilainen - tunnetko juuresi? Tee testi!

  Kuinka hyvin tunnet neandertaiset? Tee testi!

  Nykyihmiset ja neandertalilaiset asuivat vuosituhansia samoilla alueilla. Viimeiset neandertalilaiset katosivat n. 28 000 vuotta sitten. Rinnakkaiselon aikana nykyihmiset ja neandertalilaiset ehtivät kuitenkin risteytyä ja nykyisin eurooppalaisen ihmisen DNA:sta on 1,5-2,1 prosenttia peräisin heiltä. Meissä jokaisessa asuu siis pieni neandertalinihminen. Kuinka hyvin tunnet millaisia he olivat? Tee testi!

 • Katu-uskottavat tieteentekijät

  Lähde mukaan tieteentekijöiden mukaan nimetyille kaduille

  Toimittaja Seppo Heikkinen ei enää muista millä kadulla idea iski. Olisikohan se ollut Pietari Kalmin kadulla Kumpulassa? Siellä hän ainakin muistaa ajatelleensa, että kukahan tuo Pietari Kalm oikein olikaan. Tästä pohdinnasta lähti syntymään radiosarja tieteen merkkihenkilöiden mukaan nimetyistä kaduista.

 • Ranskalaisia Perunatorilla ja kaadettuja kioskeja - snagareiden historiaa

  Nakkikioskien historiaa ja muistijälkiä.

  Ennen hampurilaisbaareja, korttelipizzerioita ja kebabpaikkoja pikaruokaa syötiin nakkikioskeilla eli snagareilla. Perinteisellä nakkikioskilla asiakas seisoi ulkoilmassa ja annokset ojennettiin etuikkunassa olevaan luukun kautta. Lihapiirakka kahdella nakilla, porilainen ja Trip-mehut olivat nakkikioskien vakiotavaraa. Mutta millainen on nakkikioskien historia? Ja millaisia muistoja niihin liittyy?

 • Kenen haluaisit voittavan 1956 presidentinvaaleissa - äänestä nyt!

  Presidentinvaalit 1956 vaaligallup

  300 valitsijamiestä kokoontuu 15.2.1956 eduskuntatalolle valitsemaan presidenttiä. He voivat suljetussa lippuäänestyksessä äänestää myös muuta ehdokasta kuin omaansa. Myös mustat hevoset ovat vaalissa mahdollisia. Tulos ratkeaa viimeistään kolmannella kierroksella. Nyt tarvitaan sinun mielipiteesi.

 • Kaksi lukua Helsingin historiaa

  Kaksi lukua Helsingin historiaa

  Kustaa Vaasa perusti Helsingin Vantaanjoen suulle Koskelan keskiaikaisen kylän paikalle vuonna 1550. Tarkoituksena oli kilpailla Suomenlahden toisella puolella sijaitsevan saksalaisten hallitseman Tallinnan kanssa. Asukkaat kaupunkiin saatiin, kun Porvoon, Tammisaaren, Rauman ja Ulvilan kaupunkien porvarit määrättiin pakolla muuttamaan uuteen kaupunkiin.