Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Itämeren merirosvot pääkuva

Merirosvoista "kuuluisa" Itämeri

Itämeri
Itämeri Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen Itämeri,merirosvot

Reaaliaikainen Twitter-seikkailu #merirosvot pohjautuu todelliseen Itämeren alueen historiaan. Se tarjoaa uudenlaisen tavan päästä kokemaan historiamme vähemmän tunnettuja vaiheita. Itämeri nimittäin oli keskiajalla yksi maailman pahimpia merirosvouden pesäpaikkoja.

Pohjoisilla vesillä riehuivat sekä virallisella kuninkaan valtakirjalla että täysin omilla valtuuksillaan toimineet merirosvojoukot. He kaappasivat pohjoissaksalaisten kauppakaupunkien muodostaman Hansaliiton laivoja ja pitivät aluetta pelon vallassa.

Kuninkaan valtuuttamat ja julmat vitaliaanit

Lupakirjoilla rosvonneet kaapparit olivat valtuuttajansa suojeluksessa ja luovuttivat tälle sovitun osan saaliista. Tunnetuin rosvojoukko oli Ruotsin kuninkaalta, Albrekt Mecklenburgilaiselta, kaapparikirjan saanut Vitaaliveljet. Se ryöväsi kauppalaivoja 1300- ja 1400-lukujen taitteessa. Vitaliaanien johdossa toimi entinen aatelismies Klaus von Alkum, joka merirosvokapteenina tunnettiin Klaus Störtebekerinä.

Kun kuningatar Margareeta päihitti Albrekt Meckleburgilaisen valtataistelussa 1389, Vitaaliveljet eivät suostuneet uuden hallitsijan palvelukseen. He olivat saaneet nimensäkin elintarvikkeiden (latinaksi ’victualia’) toimittamisesta Margareetan saartamaan Tukholmaan. Niinpä Vitaaliveljet menettivät kaapparioikeutensa ja jatkoivat ryöstelyä omin luvin. Usean vuoden ajan Vitaaliveljet pitivät tukikohtanaan silloisessa Ruotsin itämaassa sijainneita Raaseporin ja Korsholman linnoja.

Hansalaivoja vainosivat myös rantarosvot. He olivat talonpoikia, jotka harhauttivat väärillä merkkitulilla merenkävijöitä poikkeamaan reitiltään. Haaksirikkojen aiheuttamiseen kannusti ikiaikainen rantaoikeus, jonka mukaan talonpojat saivat pitää kaikki rantaan ajautuneet tavarat.

Holkki ja koggi

Perinteinen kauppa-alus oli yksimastoinen, koggityyppinen purjelaiva. 1100-luvulla käyttöön tulleilla koggeilla Hansaliitto kuljetti lastejaan ympäri Itämerta. 1400-luvulla kuvaan purjehti kolmimastoinen holkki.

Merirosvous oli vaarallista puuhaa. Kiinni jääneet rosvot sai teloittaa välittömästi ilman oikeudenkäyntiä. Silti Itämerelle saapui merirosvoja joka puolelta Eurooppaa, sillä myös ryöstösaaliit olivat sen ajan mittapuun mukaan valtavia.

Lähteitä:
Ilari Aalto ja Elina Helkala: Matkaopas keskiajan Suomeen
Juha Ruusuvuori: Itämeren merirosvot
Ritva-Liisa Pilhjerta: Merirosvoja ja kaappareita/kirjoitussarja Merimiespalvelun Vapaavahti-lehdessä
keskiaikatutkija Teemu Korpijärven haastattelu
Suomen meriarkeologinen seura ry
Tiimalasi keskiaika -sivusto

Itämeren merirosvot

#merirosvot Twitterissä juuri nyt!

Tuoreimmat merirosvouutiset vuodelta 1401

  • What is #BalticPirates about?

    Experience adventures on the Baltic Sea of 1401.

    #BalticPirates is a historical role-playing game on Twitter running from the 9th until the 22nd of January, 2017. The scene is set in medieval Baltic Sea, year 1401.

  • Merirosvoista "kuuluisa" Itämeri

    #Merirosvot pohjautuu todelliseen Itämeren alueen historiaan

    #Merirosvot pohjautuu vahvasti todelliseen Itämeren alueen historiaan ja tarjoaa uudenlaisen tavan päästä kokemaan historiamme vähemmän tunnettuja vaiheita.