Hyppää pääsisältöön

Poikelus ja Hätönen rikkovat 8 myyttiä ekasta seksikerrasta: Pyhä neitsyys pitää nostaa pois jalustalta

Tosiasia on se, että vajayjay voi pierasta.

Poikelus ja Hätönen juontavat Säpinää XXX -sarjaa. // Kuva: Jenna Karas, Jami Nurminen

Poikeluksen ja Hätösen seksisarja Säpinää XXX on edennyt tositoimiin, sillä tuoreessa jaksossa puhutaan The Ekasta Kerrasta. Mitä kummallisia odotuksia ekaan yhdyntäkertaan liittyy ja mikä on laimean ihana totuus, se selviää jaksossa, jonka voit katsoa jutun alussa tai tämän linkin kautta.

Tuttuun tapaan Alma ja Jenspa rikkovat jälleen seksiin liittyviä myyttejä. Pyysimme myös Väestöliiton seksuaalineuvoja Sari Hälistä avuksemme selventämään muutamia seikkoja.

Myytti 1: Ekan yhdynnän pitää tapahtua ennen kuin täyttää 18 vuotta.

– Se ei ole mikään ajokortti, Alma ja Jenspa sanovat.

– Ei onneksi! Eka kerta tapahtuu juuri silloin, kun tuntuu, että siihen on valmis. Neitsyys tai poikuus ei ole asia, joka menetetään. Seksi ei ole mekaaninen toimitus, vaan siinä kaksi toisistaan pitävää ihmistä tuottavat toisilleen nautintoa. On ihmisiä, jotka eivät koskaan harrasta seksiä, ja sekin on täysin ok, sanoo myös Hälinen.

Myytti 2: Ekaa kertaa pitää säästää Sille Oikealle.

Kun seksistä puhutaan, mitään ei pidä tai ole pakko tapahtua.

– Kuka on se oikea? Ehdottomasti sellainen tyyppi, jonka kanssa on turvallinen olo, joka myös on halukas seksiin ja tyyppi, jonka kanssa voi puhua myös ehkäisystä. Tärkeintä on, että teillä on oma rauha, hyvä puheyhteys, eikä ole painostavaa tunnetta asioista, joiden pitäisi tapahtua tai olla tapahtumatta, Hälinen sanoo.

Myytti 3: Eka kerta sattuu.

– Ekan tai muidenkaan kertojen, ei pitäisi sattua niin paljon, ettei sitä kestä. Tytöillä voi tulla verta ensimmäisten kertojen aikana. Tämä johtuu immenkalvosta, jonka tarkoitus on suojata emätintä. Pieni määrä verta ja lyhytkestoinen kipu eivät ole vaarallisia, ja ne menevät kyllä ohi. Myös pojat voivat tuntea kipua, jos penikseen kohdistuu kitkaa tai esinahka kiristää. Toisaalta jotkut eivät koe kipuja ollenkaan, eli tämä kaikki on hyvin yksilöllistä, sanoo Hälinen ja jatkaa:

– On tärkeää, että ensimmäinen kerta aloitetaan hyvin hellävaraisesti ja hitaasti, jotta mieli ja keho on kiihottunut.

– Voi sattua tai sit olla tuntumatta miltään, kiteyttää Poikelus.

Myytti 4: Eka kerta on maaginen, ihana tapahtuma.

No tavallaan joo, tavallaan ei.

– Seksin tarkoitus on tuottaa itselle ja kumppanille mielihyvää ja nautintoa, joten eka kertakin voi olla maaginen tapahtuma. Tutustumalla toistenne kehoon ja kertomalla, mikä itsestä tuntuu hyvältä ja ei, seksihetkistä varmasti tulee ihania, Hälinen sanoo.

Usein eka kerta voi olla pientä sähläystä. Poikelus ja Hätönen muistuttavat, että yllättäviäkin asioita sattuu. Esimerkiksi pimppipieru tulee tutuksi vasta sekstaillessa, kun vaginan lihakset supistuvat ja väliin jäävä ilma aiheuttaa pieruja muistuttavia ääniä.

– Tosiasia on se, että vajayjay voi pieraista!

Eikä siinä ole mitään noloa.

Myytti 5: Ekalla kerralla tulee eli saa orgasmin.

– Orgasmin kokemus on kovin yksilöllinen. Se voi tulla ekalla kerralla tai sitten ei. Seksin päämääränä ei tarvitse olla orgasmi, vaan se, että koko ajan tuntuu hyvältä. Ekaa kertaa ei kannata ottaa turhan vakavasti ja mukaan kannattaa ottaa sopivasti huumoria, sillä erilaiset mokat ovat melko tavallisia, sanoo Hälinen.

Myytti 6: Ekalla kerralla jätkällä seisoo ja seksi päättyy siemensyöksyyn.

– On enemmän kuin mahdollista, että eka kerta ei mene niin kuin on suunnitellut. Erektion ylläpitäminen on herkkä asia. Kun keho on jännittynyt, se voi toimia eri tavoin kuin aiemmin tai kuin mitä ajatteli. Juuri jännityksen takia on tavallista, että erektio on pehmeämpi tai penis ei seiso. Silloin toiminta voidaan lopettaa hetkeksi ja asiasta voi jutella tai tehdä muunlaista seksiä. Seksin ei tarvitse aina olla yhdyntää, eikä sen tarvitse “päättyä” siemensyöksyyn, Hälinen sanoo.

Myytti 7: Ekalla kerralla pitää osata erilaisia seksitemppuja.

– Seksiä opetellaan yksin ja yhdessä kumppanin kanssa. Etukäteen voi kyllä lukea asioista, mutta käytännössä asiat voivat mennä eri tavalla. Mitään temppuja ei tarvitse osata, paitsi yksi! Se on kyky keskustella asioista kumppanin kanssa ennen seksiä, seksin aikana ja seksin jälkeen, sanoo Hälinen.

Myytti 8: Ekalla kerralla täytyy kestää yhtä pitkään kuin itsetyydytyksen aikana.

– Seksissä ei ole tavoite-aikatauluja. Yhdynnän pituus vaihtelee jokaisen ihmisen kohdalla jokaisessa yhdynnässä, ihan kuten itsetyydyttäessäkin. Seksin tekemisen tapoja on niin paljon kuin mielikuvitusta riittää, eikä sille ole olemassa keskimääräistä kestoaikaa.

Lisää murrettuja seksimyyttejä Yle Areenassa ja Youtubessa, jossa voit katsoa kaikki Säpinää XXX-jaksot. Sarja on toteutettu yhteistyössä Summerin. YleX:n ja Väestöliiton kanssa.

Lue lisää:

Poikelus ja Hätönen kertovat: Mitä ihmettä on hyväilyseksi?

Poikelus ja Hätönen rikkovat myytit menkoista: “Ne ei estä sua tekemästä mitään!”

Poikelus ja Hätönen kertovat, millaista se on, kun panettaa – katso seksisarjan ensimmäinen jakso