Hyppää pääsisältöön

RSO esittelee säveltaiteemme varhaisia modernisteja - Yle tuottaa aiheesta myös dokumentin

Hannu Lintu ja Osmo Tapio Räihälä keskustelevat Sibeliuksen sinfonioista
Hannu Lintu ja Osmo Tapio Räihälä keskustelevat Sibeliuksen sinfonioista Kuva: Yle/Janne Koivula osmo tapio räihälä

RSO esittelee itsenäisyyden juhlavuonna joukon säveltaiteemme varhaisia modernisteja. Heti 13.1. kuullaan Uuno Klamin Psalmus-oratorio ja myöhemmin keväällä ovat vuorossa Klamin Yö Montmartrella, Ernest Pingoud´n Suurkaupungin kasvot, Väinö Raition Kuutamo Jupiterissa sekä Aarre Merikannon Pan. Teema jatkuu edelleen syksyllä 2017 ja konserttien lisäksi Yle tuottaa aiheesta kaksiosaisen televisiodokumentin, joka esitetään 2018. Vuoden 2017 aikana RSO:n ohjelmassa on myös tavallista enemmän kotimaisia kantaesityksiä.

Ylikapellimestari Hannu Linnun mukaan modernismin teema nousi luontevasti aiheeksi Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden jälkeen. ”Haluamme nyt valaista tarkemmin, mitä maamme musiikkielämässä tapahtui Ainolan hiljaisuuden alkaessa 20-luvun lopulla ja eurooppalaisen modernismin aaltojen iskiessä Suomeen. Raitio, Klami, Aarre Merikanto ja Pingoud olivat kaikki mukana luomassa modernia, jälki-sibeliaanista maailmaa ja yritämme selvittää olivatko heidän kontaktinsa ajan tärkeimpiin ulkomaisiin säveltäjiin niin ainutlaatuiset kuin väitetään.”

Sibeliuksen sinfonioita käsitellyt kiitetty Sibelius, Lintu ja RSO -televisiosarja Yle Teemalla innoitti ideoimaan ohjelman nyt myös modernisteista. "Modernismi ei juurtunut Suomeen vielä 20-luvulla, vaan sen vastustus oli suurta. Merikannon pääteos Juha jäi esittämättä, Raitiota ei soitettu Suomessa juuri lainkaan ja Pingoud koettiin epäsuomalaiseksi. Modernismi vaiettiin odottamaan uutta tulemistaan 1950-luvulla", huomauttaa ohjelman käsikirjoittaja, säveltäjä ja toimittaja Osmo Tapio Räihälä.

Aihetta avataan musiikin lisäksi yhteiskunnallisen kehityksen sekä mm. kuvataiteen ja kirjallisuuden kautta. ”Pohdimme asiantuntijahaastateltavien avulla muun muassa taiteilijoiden keskinäistä vuorovaikutusta 1920-luvun Suomessa ja sitä, miten modernistit vaikuttivat suomalaisen kulttuurin muotoutumiseen. Erityisen kiinnostavaa on, miksi modernismi koki niin kovaa vastustusta juuri musiikissa”, Lintu kertoo. Dokumenttia kuvataan RSO:n Musiikkitalon konserttien lisäksi myös orkesterin kiertueella Moskovassa, Pietarissa ja Viipurissa. Ohjelmien ja teosten tv-taltiointien ohjaaja on Elina Heiskanen, jonka mielestä Ylen perustehtävä on olla kulttuurimme muisti. "Näiden säveltäjien työ ansaitsee rehabilitoinnin myös laajemman yleisön tietoisuuteen." Dokumentin kuvaa Raimo Uunila ja tuottaa Yle Kulttuuri ja viihde.

Suomi 100 -juhlavuonna RSO kantaesittää yhteensä kymmenen Yleisradion tilaamaa uutta teosta, joista neljä kuullaan nyt alkavalla kevätkaudella. Musica nova Helsinki -festivaalilla 1.2. on ohjelmassa Sauli Zinovjevin orkesteriteos ja huhtikuussa kuullaan Jaakko Kuusiston uusi fagottikonsertto. Toukokuussa kantaesityksensä saavat Sebastian Fagerlundin uusi orkesteriteos ja Jukka Tiensuun pasuunakonsertto. Yleisradion tilausten lisäksi huhtikuun kamarimusiikkikonsertissa esitetään Osmo Tapio Räihälän pianotrio Temptations.

Kommentit
 • Tervetuloa itsenäisyyspäivän juhlakonserttiin Musiikkitaloon!

  Ohjelmassa mm. Leiviskän pianokonsertto.

  RSO:n itsenäisyyspäivän juhlakonsertin ohjelmassa on Helvi Leiviskän pianokonsertto, Crusellin klarinettikonsertto sekä Damströmin ja Rautavaaran orkesteriteoksia. Juhlakonsertin päättää Sibeliuksen Finlandia. Solisteina Mirka Viitala ja Han Kim ja kapellimestarina Hannu Lintu.

 • Suomen Säveltäjät ry. 75 vuotta

  Juhlakonsertti 2.10. klo 20 Musiikkitalossa.

  Syyskuussa 1945 säveltäjät Erik Bergman ja Kalervo Tuukkanen tapasivat sattumalta Helsingissä taiteilijakoti Lallukan eteisessä ja ryhtyivät juttelemaan edellisenä päivänä kuolleen kollegansa Väinö Raition kokemista vaikeuksista säveltäjänä. Esiin nousi ajatus säveltäjien omasta yhdistyksestä. Tätä yhdistystä juhlitaan RSO:n konsertissa 2.10. klo 20 Musiikkitalossa.

 • Matthias Goerne laulaa Schubertia RSO:n solistina

  Lisäksi marraskuussa barokkia ja venäläistä ohjelmistoa.

  Lied-laulajien eturiviin kuuluva baritoni Matthias Goerne esiintyy RSO:n solistina 27.11. Ylikapellimestari Hannu Linnun johtamassa konsertissa Goerne laulaa Schubertin liedejä mm. Winterreise-sarjasta. Goernen vierailun lisäksi RSO:n marraskuun konserteissa kuullaan venäläistä ohjelmistoa, barokkia ja lisää Schubertia.