Hyppää pääsisältöön

Ali Jahangiri: "Ei ole parempaa TV-ohjelmaa kuin Muumit!"

Kultainen Venla -gaalan juontaja Ali Jahangiri takki auki Venla-patsaan takana.
Kultainen Venla -gaalan juontaja Ali Jahangiri takki auki Venla-patsaan takana. Kuva: Yle / Jukka Lintinen Ali Jahangiri,Kultainen Venla,kultainen venla

Suora lähetys Kultainen Venla -gaalasta nähdään ensimmäistä kertaa Ylellä tänä perjantaina. Show'n isäntänä toimii koomikko-juontaja Ali Jahangiri.

Perjantaina 13.1. klo 20 alkaen Yle TV2:lla palkitaan kotimaisia TV-alan ammattilaisia sekä vuoden 2016 TV-ohjelmiston parhaimmistoa. Tutustutaan Kultainen Venla -gaalan juontajaan tarkemmin.

“Olen kasvanut huomionhakuisesta nuoresta miehestä tällaiseksi uraauurtavaksi stand up -koomikoksi, joka on tunnustettu monellakin rintamalla," Ali Jahangiri kertoo.

"Etsin parhaillaan itseäni, sovitan isyyttä ja komiikkaa yhteen. En osaa mitään muuta kuin komiikkaa! Jos et usko mua, niin kysy keneltä tahansa edellisistä työnantajistani. He ovat kaikki samaa mieltä, että on ihan hyvä, että teen jotain muuta”, Ali toteaa naureskellen.

Ketkä ovat idoleitasi komiikan saralla?

"Chris Rock on vetänyt ihan mielettömiä gaalajuttuja, hänestä olen lähtenyt hakemaan inspiraatiota Kultaiseen Venlaan. Katsotaan, riittääkö rahkeet samaan!" Ali hihkaisee. "Ulkomaalaisista koomikoista Patrice O'Neal on vaikuttanut muhun eniten. Kotimaisista koomikoista mulla ei ole suoranaista, ylöspäin katsottavaa idolia."

"Aikoinaan näin ensimmäistä kertaa suomeksi stand up -komiikkaa André Wickströmin tekemänä TV:ssä", Ali muistelee. "Mietin silloin, että ai, pystyykö tätä tekemään suomeksikin? No mähän teen!"

"Jokainen suomalainen koomikko on vaikuttanut omalla tavallaan mun komiikkaan, olivatpa he vasta ensimmäistä kertaa lavalla tai konkareita. Jos nyt pitää nimetä henkilöitä, niin ei missään erityisessä järjestyksessä tulee mieleen André, Jaakko Saariluoma, Mika Eirtovaara, Niko Kivelä, Sami Hedberg, Ilari Johansson, Heli Sutela, Krisse Salminen, Anitta Ahonen, Teemu Vesterinen, Joni Koivuniemi, Jukka Lindström...", Ali luettelee.

Nimeä paras TV-ohjelma, mutta…

Alias Lönnrot!”

..et saa valita omia ohjelmiasi.

“No jos ei saa omia valita, niin täytyy sanoa, että pidän sellaisista ratkaisuista, joissa TV-sarja lävähtää kerralla Areenaan. Tykkään siitä, että sarjan voi katsoa heti alusta loppuun. Solsidan-sarjaa katsoo useamminkin, myös Muumit on aina hyvä. Ei ole parempaa TV-ohjelmaa kuin Muumit! Tykkään myös katsoa VICE-dokumentteja Areenasta”, hän hehkuttaa.

Jos olisit itse ehdolla Kultainen Venla -gaalassa, missä kategoriassa olisit mieluiten ehdolla?

“Oma ohjelma yleisöäänestyksessä olisi luonteva paikka. Siinä ei tietenkään ole mitään vikaa, että hyvät, ammattitaitoiset raadit päättävät voittajista. Mä kuitenkin pidän enemmän siitä, että pistetään ohjelma vaan ulos, ja yleisö päättää!” Ali hihkaisee.

“Tosin, jos kilpailisi yleisöäänestyksessä jotain Armania vastaan, jolla on tyyliin miljardi seuraajaa sosiaalisessa mediassa, niin huh. Arman on koko viimeisen kuukauden omilla some-kanavillaan sanonut, että “Äänestäkää mua”. Se on jumalauta itkenyt telkkarissa, se on mennyt “kuolemaan” sata kertaa maailmalla! Ei kukaan tule vihaamaan sitä. Paitsi mä”, Ali hekottaa.

Kenelle itse myöntäisit elämäntyöpalkinnon?

Pirkka-Pekka Peteliukselle, ehdottomasti. Ja Kummelin tyypeille! Kolmannen antaisin Parskalle, studio-ohjaajalle, hänet tietää kaikki (TV-alan ihmiset).”

Kuvitellaan hetki, että ohjaisit realitysarjan. Minne se sijoittuisi?

"Paikkaan, mistä kenelläkään ei ole mitään hajua, että mitä siellä oikeasti tehdään. Johonkin öljytankkeriin, joka on ylittämässä valtameriä! Siellä olisi 10 julkkista – tai miten monta henkilöä tankkerin liikuttaminen vaatiikaan, ja sitten niiden pitää ohjata se määränpäähän. Tässä on tämmönen öljytankkeri, viekää se Atlantin yli! Siellä olisi myös ihan järjetön kapteeni, joka vaan huutaa”, Ali keksii.

"Pakollinen" vaatekysymys seuraavaksi. Minkälainen asu päällä juonnat suoran lähetyksen?

"Chris Rockilla on ollut tähänkin aikamoinen vaikutus. Gaalaan kun mennään, niin kyllä siellä pitää olla jotain sinistä, jotakin lainattua, valkoista ja mustaa", koomikko listaa.

Kultainen Venla -gaalassa on mukana musisoimassa Don Johnson Big Band. Onko teiltä tulossa yhteisesityksiä?

“Joo! Ensimmäistä ja viimeistä kertaa, tänä keväänä, näette Don Johnson Big Band feat. Ali Jahangiri -vedon, joka liittyy meidän aikakauteen”, Ali julistaa.

Mitä on siis luvassa, nokkahuilusooloko?

“Sanotaan vaikka näin, että musisointi on terminä ihan hyvä. Lähdetään sillä liikkeelle", koomikko myhäilee. "Mä kyllä ehdotin Tommylle, että ottaisivat mut vakiojäseneksi bändiin soittamaan triangelia. He eivät suostuneet siihen.”

Rajoitettiinko tässä nyt musiikillista ilmaisunvapauttasi?

“Musta tuntuu, että ennemminkin muiden muusikoiden ilmaisua vapautettiin sillä, kun mua ei otettu triangelistiksi! Kannattaa katsoa gaala perjantaina, tulossa on paljon hyviä juttuja", Ali vakuuttaa.

Tehdään vielä Arto Nyberg -ohjelmastakin tuttu sana-assosiaatiotesti. Vastaa nopeasti ja kerro mieluiten yhdellä sanalla, mitä tulee mieleesi seuraavista asioista.

Suomalainen TV?
"Pienet budjetit."

Pukukoodi?
"Vyölaukku."

Komiikka?
"Teemu Vesterinen."

Sananvapaus?
"Kynä on terävämpi kuin miekka."

Kultainen Venla?
"Jaakko Saariluoma. En tiedä miksi Jaakko tuli mieleen!"

Lopuksi kerro terveiset Kultainen Venla -gaalan katsojille.

“Juokaa paljon, rakastakaa paljon ja naurakaa paljon. Juomisella en tarkoita siis pelkkää alkoholia, kukin saa juoda ihan mitä itse haluaa. Nesteytys on erittäin tärkeää, näillä mennään”, koomikko sanailee.

Suora lähetys Kultainen Venla -gaalasta perjantaina 13.1. klo 20–22 Yle TV2:lla ja Yle Areenassa. Osallistu keskusteluun somessa tunnisteella #kultainenvenla.

Kultainen Venla -palkinnot jakaa Televisioakatemia ry, Yleisradion, MTV:n, Sanoma Media Finlandin ja SATU ry:n perustama yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää kotimaisten televisio-ohjelmien arvostusta. Discovery Networks Finland, Fox International Channels ja Elisa Viihde ovat liittyneet yhdistyksen jäseniksi perustamisen jälkeen. Yleisöäänestyksellä valitaan vuoden paras esiintyjä ja TV-ohjelma.

Yle TV2