Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Menneisyyden metsästäjät pääkuva

Kirjailijat innostuivat laatimaan upeita historiallisia tarinoita Menneisyyden metsästäjät-sarjan pohjalta

Yle TV1:n uudessa Menneisyyden metsästäjät-sarjassa kuusihenkinen ryhmä etsii muinaisaarteita eteläisessä Suomessa. Kirjailijat Milja Kaunisto, Jukka Laajarinne, Markus Leikola ja Veera Tyhtilä katsoivat koko Menneisyyden metsästäjät-sarjan ennakkoon ja kirjoittivat näkemänsä innoittamina kahdeksan tarinaa - yhden sarjan jokaisesta jaksosta.

Tehtävä osoittautui nelikolle erityisen mieluisaksi, sillä tuntematon muinaishistoria antoi paitsi luovuutta ruokkivan aihepiirin, myös mahdollisuuden tutustua omiin suomalaisjuuriinsa.
Sarjassa tehtävät löydöt, kuten hopeakätköt, rautakautiset miekat ja korut avaavat ovet kotimaamme jännittävään historiaan, johon merirosvot, viikingit ja ryöstäjät ovat jättäneet pysyvän jälkensä. Samalla löydökset johdattelevat katsojat uskomattomien tarinoiden lähteelle.

Bosgårdin hopeasormus vuosilta 1954-1988.
Bosgårdin hopeasormus vuosilta 1954-1988. Kuva: Yle / Antti Eskola, Lauri Kuusela, Anne Kimiläinen. menneisyyden metsästäjät
Merovingiajan kotkariipus
Merovingiajan kotkariipus Kuva: Yle / Antti Eskola, Lauri Kuusela, Anna Kimiläinen menneisyyden metsästäjät
Siis mä sain valtavat kicksit näiden tarinoiden kirjoittamisesta! Kun mä olin nuori tyttö, mä rakastin lukea vanhoista aarrekätköistä ja aarrearkuista.― Kirjailija Milja Kaunisto

Tarinoiden aiheet kumpuavat sarjan jaksoissa maasta kaivettavista aarteista, ja ne sijoittuvat ajallisesti 800-luvun rautakaudelta 1970-luvulle asti. Osa löydöksistä on täysin ainutlaatuisia ja ne kirjoittavat löytöalueilleen uutta historiaa vuosisatojen ajalta. Vanhat esineet ja myyttinen perimätieto kirvoittivat kirjailijoita kertomaan ennen kaikkea kiehtovista yksittäisistä ihmiskohtaloista, jotka yllättävät ajankohtaisuudellaan vielä nykypäivänäkin.

Rautakauden ihmisen leposija
Rautakauden ihmisen leposija Kuva: Yle / Antti Eskola, Lauri Kuusela, Anne Kimiläinen menneisyyden metsästäjät
Viikinkiajan matkaikoni
Viikinkiajan matkaikoni Kuva: Yle / Antti Eskola, Lauri Kuusela, Anne Kimiläinen menneisyyden metsästäjät
Menneisyyden metsästäjät on mun mielestä hauska projekti. Ihmiset ei ehkä tiedosta sitä, kuinka pitkältä ajalta jotkut vaikutteet tulee niiden elämään. Tai että kuinka sivistyneitä ja pohtivia ihmiset on ollu 1000 vuotta sitten, tai aiemmin.― Kirjailija Veera Tyhtilä.

Laukon kartanon mailta ensimmäisessä jaksossa löytyvä merovingiajan kotkariipus sai Jukka Laajarinteen käsittelyssä ympärilleen kahden sotapäällikön välillä käytävän myyttisen kaksintaistelukertomuksen. Veera Tyhtilä kiinnostui lähi-idän kauppasuhteiden vaikutuksesta viikinkiajan Ahvenanmaalla, ja Milja Kaunisto puolestaan kirjoitti vesilahtelaiseen legendaan perustuvan tarinan ristiretkiaikaisen saarnamiehen ja pakanan välisestä mittelöstä. Markus Leikola valitsi aiheekseen Haukilasta löydetyn kiehtovan esineen ja elävöitti sen historiaa kahden eri kulttuurin yllättävällä kohtaamisella pelottavassa tilanteessa.

Sekä Menneisyyden metsästäjät-sarja että siitä laaditut kertomukset viestivät meille maailman tarinan olevan vielä kesken. Kun historiaa kirjoitetaan koko ajan lisää, saamme tietää myös yksittäisten ihmisten arkielämästä mielenkiintoisia yksityiskohtia, joilla on vahva vaikutuksensa nykypäivään.

Neljä kotimaista kirjailijaa
Markus Leikola, Milja Kaunisto, Veera Tyhtilä ja Jukka Laajarinne. Neljä kotimaista kirjailijaa menneisyyden metsästäjät

Kaikki kiehtovat kertomukset on luettavissa alla:

Kommentit