Hyppää pääsisältöön

Sähkötupakan haitat vasta selviämässä

Tavallinen savuke ja sähkötupakka.
Tavallinen savuke ja sähkötupakka. Kuva: Tiina Jensen sähkötupakka,Savuke,Akuutti

Sähkötupakan höyryttelystä on tullut suosittua erityisesti nuorten keskuudessa. Joka neljäs 12–18 -vuotias on vähintään kokeillut sähkösavuketta. Tiedot sähkötupakoinnin haitoista ovat vielä puutteellisia, mutta esimerkiksi makunesteiden epäillään aiheuttavan vaarallisia keuhkoreaktioita.

Tupakointi aloitetaan alaikäisenä, nikotiini koukuttaa loppuelämäksi

Nuoret ovat tupakka- ja e-savuketeollisuuden suuri kohderyhmä. Näin siksi, että nikotiinin koukuttavuuden vuoksi nuorena alkanut nikotiiniriippuvuus jatkuu usein läpi loppuelämän, kertoo Suomen Syöpäyhdistyksen ylilääkäri Eeva Ollila.

Tutkimuksen mukaan vuonna 2015 joka neljäs 12–18-vuotiaista oli vähintään kokeillut sähkösavuketta. Sähkösavukkeiden päivittäinen käyttö on kuitenkin vähäisempää.

Tupakkatuotteiden käyttö aloitetaan tyypillisesti alaikäisenä. Aikuisenahan näin hölmöä ratkaisua ei juuri kukaan enää tee.

– Tupakkatuotteiden käyttö aloitetaan tyypillisesti alaikäisenä. Aikuisenahan näin hölmöä ratkaisua ei juuri kukaan enää tee. Tuskin kovin moni aloittaa myöskään sähkösavukkeen käyttöä enää täysikäisenä, Eeva Ollila toteaa.

– Toivoisin, että aikuiset kantaisivat vastuunsa eli eivät ostaisi tai mainostaisi nuorille tupakkatuotteita ja puuttuisivat myös nuorten höyryttelyyn.

Suurin osa (61 %) sähkösavukkeita käyttäneistä nuorista ilmoitti käytön syyksi halun kokeilla jotain uutta. Noin joka neljäs ilmoitti syyksi sen, että kaverit alkoivat käyttää sähkösavukkeita. Pojista 13 % ja tytöistä 12 % oli käyttänyt sähkösavukkeita tupakoinnin lopettamiseen.

Muista syistä yleisimmät olivat sähkösavukkeiden laajat makuvalikoimat ja kokeilemiseen tarjoutunut mahdollisuus. Sähkösavukkeita käyttäneet olivat hankkineet niitä pääosin kavereilta tai tuttavilta (pojat 70 %, tytöt 78 %).

Nainen käyttää sähkötupakkaa.
Nainen käyttää sähkötupakkaa. Kuva: Tiina Jensen sähkötupakka,Akuutti

Sähkötupakka on "pienempi paha" vain ketjupolttajalle

Monet terveyshaitat kehittyvät vuosien, jopa vuosikymmenten kuluessa, Samoin on laita tutkimustiedon suhteen - ehkä vasta vuosikymmenten kuluttua tiedetään, mitkä ovat sähkötupakoinnin todelliset haitat.

Sähkösavukkeen haittoja on toistaiseksi vaikea arvioida, koska käytettyjen tuotteiden sisältö ja koostumus tunnetaan huonosti ja käytön pitkäaikaisia vaikutuksia ei ole vielä pystytty tutkimaan. Sähkötupakka lanseerattiin markkinoille Kiinassa vuonna 2004.

Sähkösavukkeiden käyttö näyttäisi lisäävän keuhkoahtaumataudin, keuhkosyövän ja mahdollisesti myös sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Ylilääkäri Ollila myöntää, että kovalle tupakoitsijalle, jonka motivaatio ei riitä nikotiinista ja sauhuttelun tavasta luopumiseen, on tupakoinnin vaihtaminen sähkösavukkeeseen nykytiedon valossa terveellisempi vaihtoehto.

Ketjupolttajalle, joka ei edes halua päästä eroon nikotiinin henkeen vetämisestä, höyryttely saattaa olla vähemmän tuhoisaa.

– Ketjupolttajalle, joka ei edes halua päästä eroon nikotiinin henkeen vetämisestä, höyryttely saattaa olla vähemmän tuhoisaa, Ollila toteaa.

– Vaikka sähkötupakointi ei missään nimessä ole vaaratonta, niin sähkötupakka ei kuitenkaan sisällä tavallisen tupakan sisältämiä tervaa ja häkää, jotka ovat ihmiselle hyvin haitallisia.

Sähkötupakoinnissa käytettyjen nikotiininesteiden seassa on haitta-aineita, joiden vaikutukset täsmentyvät tutkimuksissa. Ketjupolttaja saakin ylilääkäriltä tylyn tuomion – elin-ikä lyhenee noin 8-10 vuotta.

– Kuitenkin jos tupakoinnin vaihtaa siihen, että höyryttää nikotiinipitoisia nesteitä sähkösavukelaitteessa, niin nikotiinista tulevat haitat ja nikotiiniriippuvuus luonnollisesti jäävät. "Kaupanpäälle" tulevat sitten vielä sähkösavukkeen höyryttelystä tulevat terveysriskit, Eeva Ollila toteaa.

Ollila suosittelee tupakasta vieroittautumiseen muita apukeinoja, kuten nikotiinikorvaustuotteita tai vieroituslääkkeitä.

– Ne ovat huomattavasti tehokkaampia kuin sähkösavuke.

Sähkötupakka ja makunesteitä.
Sähkötupakka ja makunesteitä. sähkötupakka,e-nesteitä,Akuutti

Sähkötupakan makunesteet sisältävät myrkyllisiä aineita

Sähkösavukkeissa käytettävistä nesteistä on löydetty haitallisia aineita kuten kasvimyrkkyjäämiä, muita kemikaaleja, raskasmetalleja sekä säilöntä- ja makuaineita. Erityisesti makeiden makuaineiden on todettu ärsyttävän keuhkoteitä, lisäävän tulehdusvaaraa sekä lisäävän myös riskiä vaarallisille keuhkoreaktioille, kertoo Suomen Syöpäyhdistyksen ylilääkäri Eeva Ollila. Erityisesti nuorilla ei läheskään aina ole selkeää käsitystä siitä, sisältääkö sähkösavukkeen neste nikotiinia vai ei.

– Jotta sähkösavukeneste höyrystyy, siihen lisätään glyserolia tai propyleeniglykolia, joista voi höyrystyessä muodostua syöpää aiheuttavaa formaldehydiä. Formaldehydia näyttää joissain laitteissa syntyvän vain melko vähän, mutta toisissa taas jopa selvästi enemmän kuin savukkeita poltettaessa.

Nesteiden laatu vaihtelevan suuresti ja laitteissa sekä niihin kuuluvissa pakkausmerkinnöissä on havaittu puutteita. Laadun valvonta on pääosin sen varassa, että maahantuojat ilmoittavat nesteiden koostumuksen.

Sähkösavukkeet tupakkalain piirissä

Kesällä 2016 voimaan astunut uusi tupakkalaki rinnastaa sähkösavukkeen muihin tupakkatuotteisiin. Sähkösavukkeet pitää kaupassa piilottaa kuten muutkin tupakkatuotteet eikä nikotiiniliuoksissa sallita tupakanmaun ohella muita makuja. Sähkötupakkaa ei myöskään saa enää imutella paikoissa, joissa tupakointi on kielletty.

Useimmat itse sähkötupakkatuotteita käsittelevät määräykset ovat peräisin EU:n tupakkadirektiivistä. Sen sijaan esimerkiksi muiden tupakkatuotteiden kanssa yhtäläinen 18-vuoden ikäraja, mainontakielto, sähkösavukkeiden käyttökielto tupakkavapaissa tiloissa sekä lähes kaikkien makuaineiden kielto ovat Suomen tekemiä kansallisia ratkaisuja.

Mikä sähkösavuke?

  • Sähkösavuke on sähköllä toimiva, tavallisen savukkeen käyttötapaa imitoiva laite.
  • Useimmiten laite koostuu kolmesta osasta: patruunasta, lämmityselementistä ja pienestä ladattavasta akusta.
  • Sähkösavukkeessa tupakanpuru on korvattu nesteellä, jota kuumentamalla laitteesta on mahdollista imeä höyryä.
  • Höyryn muodostuksessa käytetään sekä nikotiinipitoisia että nikotiinittomia nesteitä.
  • Osa sähkösavukkeista on varustettu täyttösäiliöllä, jolloin nesteet ostetaan erikseen täyttöpulloissa.
  • Sähkösavukkeesta on olemassa nikotiinia sisältäviä ja nikotiinittomia versioita (myös nimellä e-karkki, e-shisha) sekä eri makuvaihtoehtoja.

Testaa tietosi sähkösavukkeesta Syöpäjärjestöjen nuorisokampanjan sivuilla.

Lisätty 12.1.2017: LÄHDE: Terveyden ja hyvinvointilaitoksen tietopaketti

Kuuntele Hillan ja Minnan radio-ohjelma addiktioista:

Akuutti – elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

Kommentit