Hyppää pääsisältöön

YleX Ensinäyttö: Tiisun Suomi on poliisivaltio -videon viesti on, jos vihalle antaa vallan, kaikki joutuvat saunan taakse

Tiisu-yhtyeen Suomi on poliisivaltio -video ottaa kantaa vihapuheeseen. Videolla muun muassa huputetaan Erkki Tuomioja, joka on saanut oman osansa nettikommentoinnista.

Tiisun poikkeuksellisen kantaaottava biisi ja sen video ovat saaneet inspiraationsa netin vihapuheesta. Kaikki Suomi on poliisivaltio -uutuusvideolla nähtävät lainaukset ovat oikeita. Niiden perusteella ”saunan taakse” pitäisi viedä niin homot, sivarit, mannet, suvakkihuorat kuin Erkki Tuomiojakin.

- Huputimme Erkki Tuomiojan videossa. Hän tuli paikalle lenkkeillen. Emme ehtineet rupatella. Oli niin kylmä, että Erkin piti jatkaa nopeasti lenkkiä. Hän varmaan allekirjoittaa sanoman, koska lähti videolle mukaan, Tiisun Henkka kommentoi YleX:lle.

Videolla huputetaan myös yhteiskuntakriittisistä lyriikoistaan tuttu räppäri Mercedes Bentso, jonka omat sanoitukset käsittelevät päihdeongelmia, väkivaltaa ja syrjäytymistä.

- Halusimme mahdollisimman paljon eri ihmisryhmien edustajia mukaan. Videon viesti on se, että jos vihalle antaa vallan, niin silloin kaikki joutuvat saunan taakse.

Nettikommentointi on jo pitkään ottanut Tiisun Henkkaa päähän. Siksi hän haluaakin käyttää palstatilansa vaikuttamiseen. Solisti korostaa, että nyt otetaan ennen kaikkea kantaa ihmisten pahaan oloon, sillä se on vihapuheen taustalla.

- Ilmapiiri ja poliittiset päätökset iskevät vähempiosaisia jatkuvasti maahan. Se ilmenee tällä tavalla, että ihmiset purkautuvat netissä.

- Nettikommenteissa puretaan yleensä tunteita, jotka eivät edes liity siihen vihan kohteeseen. Se on erittäin sairas yhteisöllinen leikki. Sama pätee koulukiusaamiseen.

Myös Tiisu-yhtye on uhattu ampua. Laulaja ei kuitenkaan osaa ottaa asiaa kovin vakavasti.

- Tietäen konseptin, että se on Punk in Finland -foorumilla heitetty läppä, ei sitä todellakaan tule sekoittaa tappouhkaukseen. Toki ehkä pitäisi leikitellä ajatuksella, pitäisikö jokainen kommentti ottaa vakavasti. Se on huolestuttavaa, että nykyään tämän kaltaiset kommentit menevät toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

- Toivon, että videon näkisi sellainen ihminen, joka on sortunut vihapuheeseen netissä ja kokisi omantunnon kuiskutusta korvissaan.

Muusikko muistuttaa kuitenkin mittasuhteista. Vihapuhe nousee helposti otsikoihin äänekkään vähemmistön vuoksi.

- Kaikki ruma kielenkäyttö saa Suomen kokoisessa maassa poikkeuksellisen suuren huomion. Esimerkiksi Rajat kiinni -ryhmän on helppo saada huomiota, vaikka siellä on oikeasti alle 5000 ihmistä, mutta ryhmä saa älytöntä melua aikaiseksi. Sen takia puhutaan, että Suomi olisi jotenkin jakautunut kahtia.

- En halua, että toinen ääripää huutaa toiselle. Ei ole tarkoitus osoittaa syyttävällä sormella ketään. Tämä on viesti kaikille, että lasketaan ensin kymmeneen.

Tiisun kakkosalbumi julkaistaan keväällä.

Lue myös:

YleX Musapöhinää: Festarijärjestäjä, joka buukkasi viime vuonna Evelinan, etsii nyt keikoilta uutta hittiä

Tiisun musavideon kautta välitetty jo yli sata treffipyyntöä: "Äkkiä laittamaan viestiä! En tiedä, kauanko nämä ovat sinkkuina enää"

YleX Ensinäyttö: Tiisun musiikkivideolla nähdään 156 suomalaista sinkkua, joista ketä tahansa voi pyytää treffeille