Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin löydät vapaasti käytettäviä kuvia

Iloinen vauva istuu nojatuolissa nallen kanssa.
Iloinen vauva istuu nojatuolissa nallen kanssa. Kuva: Pohjois-Karjalan museo / kuvaaja Lauri Laine 1950-luvun lopulla / CC BY 4.0 Digitreenit,valokuvat,käyttöoikeus,digitaidot,Creative Commons -lisenssi

Netistä löytyy huikea määrä kuvia, joita voit tietyin ehdoin käyttää. Kun tunnet nämä periaatteet, voit käyttää kuvia, jotka niiden tekijä on määritellyt vapaasti käytettäviksi.

Aloitetaan peruskäsitteestä: Mitä tarkoittaa CC eli Creative Commons?

CC-merkintä tarkoittaa, että kuvan tekijä on määritellyt, miten muut saavat teosta käyttää. Tekijänoikeus säilyy tekijällä. CC-lisenssejä on erilaisia. Ainoastaan CC0-kuvia saat käyttää täysin vapaasti.

CC eli Creative Commons

Creative Commons on kansainvälinen ei-kaupallinen organisaatio, jonka tavoitteena on edistää luovan työn tuotteiden käyttöä. CC-lisenssejä voi olla kuvien lisäksi äänellä, tekstillä, musiikilla ja videoilla.

Palataan CC-lisensseihin artikkelin lopussa. Kun haluat löytää kuvia käyttöösi, siihen on kaksi hyvää tapaa:

1. Etsi kuvapankeista

Voit hakea kuvia erilaisista netin kuvapankeista.

Tässä suurimpia:

  • Wikimedia Commons on Wikimedia-säätiön hallinnoima kuvapankki. Perehdy sen käytön periaatteisiin. Haun kansioiden nimet ovat englanniksi. Täällä sijaitsevat myös Ylen vapaasti käytettävät arkistokuvat.
  • Pixabay on suuri kuvapankki. Se sisälsi aiemmin vain CC0-lisensoituja kuvia. Nyt Pixabaylla on hieman rajoitetumpi oma Pixabay-lisenssi, joka estää esimerkiksi kuvien myynnin.
  • Pexels on toinen ilmaisia kuvia sisältävä kuvapankki. Voit hakea myös suomenkielisillä sanoilla. Kuvapankin oman Pexels-lisenssin ehdot löydät täältä.
  • Unsplash on kolmas tunnettu kuvapankki. Sen oman Unsplash-lisenssin ehdot löydät täältä. Unsplashin omistaa Getty Images.
  • Flickr sisältää runsaasti erilaisilla CC-lisensseillä jaettuja kuvia. Ne löytyvät rajaamalla palvelun haussa Any license > All creative commons.
  • Laajin kotimainen vapaiden kuvien kokoelma on Museoviraston Finna-palvelussa. CC-BY -lisenssillä varustettuja kuvia saat käyttää vapaasti, kunhan mainitset tekijän ja/tai kuvaajan nimen sekä kokoelman ja organisaation.

Kaikista näistä kuvapankeista voit etsiä kuvia ilman että kirjaudut niihin sisään.

Kaupallisten kuvapankkien (edellä olevista Pixabay, Pexels, Unsplash ja Flickr) hakutuloksissa näkyy yleensä sekä ilmaisia että maksullisia kuvia.

Ylen kuvia Wikimedia Commons -sivustolla.
Wikimedia Commons -kuvapankista löydöt käyttöösi muun muassa Ylen arkistokuvia. Ylen kuvia Wikimedia Commons -sivustolla. valokuvat,Wikimedia Commons

2. Käytä Googlen kuvahaun rajausta

Google on kätevä työkalu CC-kuvien etsimiseen. Löydät vapaasti käytettäviä kuvia näin:

  • Kirjoita hakukenttään haluamasi hakusanat >
  • Valitse hakupalkin alta Kuvahaku >
  • Mobiililaitteella näpäytä suodattimen kuvaketta. Tietokoneella valitse Työkalut (se löytyy samasta vaakapalkista kuin Kuvahaku) >
  • Avaa pudotusvalikko Käyttöoikeudet >
  • Valitse sieltä Creative Commons -käyttöluvat.

Huomaa, että Google näyttää tässä kohtaa kaikki erilaiset CC-lisenssit. Osaan niistä liittyy rajoituksia, kuten että kuvaa ei saa muokata tai käyttää kaupallisesti. Google kehottaa aina varmistamaan kuvan käyttöoikeudet ja lisenssitiedot.

Vastaavanlainen käyttöoikeuksien suodatus löytyy myös muista hakukoneista.

Aina kun valitset kuvaa, kannattaa muistaa lähdekritiikki ja varmistaa, että kuvan jakanut sivusto on luotettava.

Kuvakaappaus Google-hausta puhelimen Chrome-selaimella. Valittuna suodattimen kuvake, jonka jälkeen voi valita käyttöoikeudet.
Google-kuvahaku puhelimella. Käyttöoikeuksiin pääsee painamalla suodatinkuvaketta. Kuvakaappaus Google-hausta puhelimen Chrome-selaimella. Valittuna suodattimen kuvake, jonka jälkeen voi valita käyttöoikeudet. Kuva: Google, kuvankäsittely Yle. kuvahaku,käyttöoikeus,Digitreenit
Kuvakaappaus Google-hausta Chrome-selaimella. Valittuna Kuvahaku, sitten Työkalut ja Käyttöoikeudet. Sieltä Creative Commons -käyttöluvat.
Google-kuvahaku tietokoneella. Käyttöoikeudet löytyvät valikon kohdasta Työkalut. Kuvakaappaus Google-hausta Chrome-selaimella. Valittuna Kuvahaku, sitten Työkalut ja Käyttöoikeudet. Sieltä Creative Commons -käyttöluvat. Kuva: Google, kuvankäsittely Yle. käyttöoikeus,Digitreenit,kuvahaku

Tekijä päättää, miten kuvaa saa käyttää

Kopiosto on järjestö, joka Suomessa edistää ja valvoo luovan työn tekijöiden tekijänoikeuksia. Lisensiointipäällikkö Kirsi Salmela Kopiostosta muistuttaa, että tekijällä on aina tekijänoikeudet kuviinsa.

CC-lisenssi on tekijän antama lupa käyttää hänen omistamaansa kuvaa. Se ei kuitenkaan tee kuvasta tekijänoikeuksista vapaata, vaikka niin usein puhekielessä sanotaankin.

mies ottaa valokuvaa
Kuviin on aina asiallista merkitä tekijä ja lähde. mies ottaa valokuvaa Kuva: Lisa Fotios / Creative Commons CC0 / Pexels Digitreenit,Yle Oppiminen,valokuvaus,kamerat

Muistilista CC-kuvien käyttöön

Kirsi Salmela listaa kolme kovaa vinkkiä CC-kuvien käyttäjille:

  1. Mainitse aina tekijän nimi.
  2. Tarkista kuvan käyttöoikeudet alkuperäiseltä sivulta, jossa kuva on jaettu. Jos sivusto vaikuttaa epäilyttävältä, älä käytä kuvaa.
  3. Tarkista millaisella CC-lisenssillä kuvaa saa käyttää ja mainitse lisenssi tekijän nimen yhteydessä.Jos lisenssimerkintä on mielestäsi epäselvä tai se ei ole yksiselitteinen, älä käytä kuvaa.

Kaikkein varminta on käyttää CC0-lisensoituja kuvia. Näissä kuvissa tekijä ei halua varata itselleen mitään oikeuksia kuvaan. Näissäkin kuvissa on hyvän tavan mukaista mainita tekijän nimi, vaikka lisenssi ei sitä vaadikaan.

Erilaiset CC-lisenssit avattuina

  • Nimeä eli BY (By Attribution). BY-luokiteltuja kuvia saa vapaasti käyttää ja muokata sillä edellytyksellä, että mainitset kuvan alkuperäisen tekijän nimen.
  • Ei kaupallinen eli NC (Non Commercial). Tämä lisenssi antaa sinulle myös vapaat kädet kuvan käyttöön, kopioimiseen, jakamiseen ja muokkaamiseen paitsi kaupallisissa yhteyksissä. Haasteena on rajanveto kaupallisen ja epäkaupallisen käytön välillä. Kirsi Salmela suosittaakin epäselvissä tilanteissa jättämään kyseisen kuvan käyttämättä ja etsimään kuvan, jolla on laajemmat käyttöoikeudet.
  • Ei muutoksia eli ND (No Derivates). ND-merkittyä kuvaa voit vapaasti käyttää, mutta et saa muokata kuvaa. Voit siis käyttää sitä vain sellaisena kuin se on. Esimerkiksi kuvan rajaaminen uudelleen on muokkaamista.
  • Jaa samoin eli SA (Share Alike). SA-lisensoitua kuvaa voit käyttää vain samojen käyttöehtojen mukaisesti joilla se on julkaistu. Esimerkiksi jos kuvan omistaja jakaa kuvan sekä BY että SA -oikeuksilla, et voi jakaa muokkaamaasi kuvaa esimerkiksi ND-oikeuksilla. Toisin sanoen et voi edes tiukentaa kuvan käyttöoikeuksia.

Kuva voi olla varustettu yhdellä tai useammalla lisenssillä. Lisenssimerkinnän pitää olla selkeästi näkyvillä kuvan yhteydessä – joko symbolina, kirjainlyhenteenä tai auki kirjoitettuna.

Erilaiset kuvakkeet, joilla kerrotaan CC-kuvien käyttöoikeuksista
Kuvalla voi olla yksi tai useampi CC-lisenssi. Erilaiset kuvakkeet, joilla kerrotaan CC-kuvien käyttöoikeuksista Kuva: Progressor / Creative Commons CC0 / Pixabay Creative Commons,Yle Oppiminen,Digitreenit

Vanhojen kuvien suoja-aika vaihtelee

Retroilu on mukavaa, mutta vanhojen kuvien kanssa saa olla tarkkana. Valokuvat jaetaan suoja-ajaltaan tavallisiin ja teos-tyyppisiin kuviin. Tavallisilla valokuvilla on 50 vuoden suoja-aika, teos-tyyppisten kuvien suoja-aika on kuvaajan elinikä plus 70 vuotta. Näitä vanhempia kuvia voi siis vapaasti käyttää.

Kopioston Kirsi Salmela kehottaa kuitenkin erityiseen tarkkaavaisuuteen, sillä maallikolle rajanveto tavallisen kuvan ja teoksen välillä voi olla hankala. Jos siis yhtään epäilet, voiko kuvaa käyttää, kannattaa se jättää käyttämättä – tai hankkia lupa kuvan käyttöön tekijänoikeuksien omistajalta.

Koiranpentu katsoo kameraan
Koiranpentu katsoo kameraan Kuva: Kenhsu / Creative Commons CC0 / Pixabay koira,Digitreenit,Yle Oppiminen
kissa katsoo kameraan
kissa katsoo kameraan Kuva: Mashhour / Creative Commons BY, SA / Wikimedia Commons kissa,Digitreenit,Yle Oppiminen

Kirsi Salmela haastateltiin vuonna 2017.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Muokkaukset:
5.1.20: Google-vinkki ja sen ohjekuva ajan tasalle. Lisätty maininta Wikimedia Commonsista ja sivusta museovirasto.finna.fi.
15.10.21 Poistettu lause Creative Commonsin omasta hausta (linkki ei toimi). Täsmennetty Pixabayta ja Pexelsiä koskevat tiedot. Lisätty kuvapankki Unsplash.
9.6.22: Artikkelin sisältö kauttaaltaan ajan tasalle.
1.12.22: Linkkikorjaus.

Keskustele