Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin löydät vapaasti käytettäviä kuvia

Lapsi ja koira vuoden 1929 arkistokuvassa. Kuvassa teksti Löydä kuvia käyttöösi.
Lapsi ja koira vuoden 1929 arkistokuvassa. Kuvassa teksti Löydä kuvia käyttöösi. Kuva: Valokuva vuodelta 1929: Grünberg Constantin / Helsingin kaupunginmuseo / CC -BY 4.0 Digitreenit,valokuvat,käyttöoikeus,digitaidot,Creative Commons -lisenssi

Tarvitsetko kuvitusta omaan julkaisuusi, mutta omista kuvistasi ei löydy sopivia? Netistä löytyy huikea määrä kuvia, joita voit tietyin ehdoin käyttää. Kun tunnet nämä periaatteet, voit käyttää kuvia, jotka niiden tekijä on määritellyt vapaasti käytettäviksi.

Meiltä on toivottu artikkelia, joka käsittelee kuvien vapaata jakamista ja käyttöä. Kiitos juttuideasta muun muassa Helenalle ja Katjalle.

Tässä Digitreenissä käsittelemme kuvien vapaata käyttöä, mutta samat periaatteet koskevat kaikkia sisältöjä.

Creative Commons on kansainvälinen ei-kaupallinen organisaatio, jonka tavoitteena on edistää luovan työn tuotteiden käyttöä. Creative Commons eli CC-lisenssillä voi jakaa ja käyttää kuvien lisäksi ääntä, tekstiä, musiikkia ja videota.

Etsi kuvapankeista

Voit hakea kuvia erilaisista kuvapankeista. Tässä suurimpia:

 • Wikimedia Commons on Wikimedia-säätiön hallinnoima kuvapankki. Perehdy sen käytön periaatteisiin. Haku on englanninkielinen. Täällä sijaitsevat myös Ylen vapaasti käytettävät arkistokuvat.
 • Pixabay on suuri kuvapankki. Se sisälsi aiemmin vain CC0-lisensoituja kuvia, joiden käyttö on tekijänoikeusmielessä turvallista. Nyt Pixabaylla on hieman rajoitetumpi oma Pixabay-lisenssi, joka estää esimerkiksi kuvien myynnin. Pixabayssa hakutulosten alussa näkyy yleensä myös maksullisia vaihtoehtoja.
 • Pexels on toinen ilmaisia kuvia sisältävä kuvapankki. Sen oman Pexels-lisenssin ehdot löydät täältä.
 • Unsplash on kolmas tunnettu kuvapankki. Sen oman Unsplash-lisenssin ehdot löydät täältä. Unsplashin omistaa Getty Images, joten hakutuloksissa voi näkyä myös maksullisia kuvia.
 • Flickr sisältää runsaasti erilaisilla CC-lisensseillä jaettuja kuvia. Ne löytyvät rajaamalla palvelun haussa Any license > All creative commons.
 • Laajin kotimainen vapaiden kuvien kokoelma löytyy sivulta museovirasto.finna.fi. CC-BY -lisenssillä varustettuja kuvia saa käyttää vapaasti, kunhan mainitset tekijän ja/tai kuvaajan nimen sekä kokoelman ja organisaation.

Kaikista näistä kuvapankeista voit etsiä kuvia ilman että kirjaudut niihin sisään.

Käytä Googlen kuvahaun rajausta

Google on erittäin kätevä työkalu CC-kuvien etsimiseen. Löydät vapaasti käytettävät kuvat näin:

 • Kirjoita Googlen hakukenttään haluamasi hakusanat >
 • Valitse hakupalkin alta Kuvahaku >
 • Mobiililaitteella paina suodattimen kuvaketta. Tietokoneella valitse Työkalut (se löytyy samasta vaakapalkista kuin Kuvahaku) >
 • Avaa pudotusvalikko Käyttöoikeudet >
 • Valitse sieltä Creative Commons -käyttöluvat.
Kuvakaappaus Google-hausta Chrome-selaimella. Valittuna Kuvahaku, sitten Työkalut ja Käyttöoikeudet. Sieltä Creative Commons -käyttöluvat.
Google-kuvahaku tietokoneella. Käyttöoikeudet löytyvät kohdasta Työkalut. Kuvakaappaus Google-hausta Chrome-selaimella. Valittuna Kuvahaku, sitten Työkalut ja Käyttöoikeudet. Sieltä Creative Commons -käyttöluvat. Kuva: Google, kuvankäsittely Yle. käyttöoikeus,Digitreenit,kuvahaku
Kuvakaappaus Google-hausta puhelimen Chrome-selaimella. Valittuna suodattimen kuvake, jonka jälkeen voi valita käyttöoikeudet.
Google-kuvahaku puhelimella. Käyttöoikeuksiin pääsee painamalla suodatinkuvaketta. Kuvakaappaus Google-hausta puhelimen Chrome-selaimella. Valittuna suodattimen kuvake, jonka jälkeen voi valita käyttöoikeudet. Kuva: Google, kuvankäsittely Yle. kuvahaku,käyttöoikeus,Digitreenit

Aina kun valitset kuvaa, kannattaa muistaa lähdekritiikki ja varmistaa, että kuvan jakanut sivusto on luotettava.

Tekijä päättää, miten kuvaa saa käyttää

Kopiosto on esittävien taiteilijoiden, tekijöiden ja kustantajien järjestö, joka edistää ja valvoo luovan työn tekijöiden tekijänoikeuksia. Lisensiointipäällikkö Kirsi Salmela Kopiostosta muistuttaa, että tekijällä on aina tekijänoikeudet kuviinsa, vaikka hän olisi jakanut sen CC-lisenssillä. Ne eivät ole tekijänoikeuksista vapaita kuvia, vaikka niin usein puhekielessä puhutaankin. CC-lisenssi on tekijän antama lupa käyttää hänen omistamaansa kuvaa.

mies ottaa valokuvaa
On asiallista merkitä tekijä ja lähde. mies ottaa valokuvaa Kuva: Lisa Fotios / Creative Commons CC0 / Pexels Digitreenit,Yle Oppiminen,valokuvaus,kamerat

Muistilista CC-kuvien käyttöön

Kirsi Salmela listaa kolme kovaa vinkkiä CC-kuvien käyttäjille:

 1. Mainitse aina tekijän nimi.
 2. Tarkista kuvan käyttöoikeudet alkuperäiseltä sivulta, jossa kuva on jaettu. Jos sivusto vaikuttaa epäilyttävältä, älä käytä kuvaa.
 3. Tarkista millaisella CC-lisenssillä kuvaa saa käyttää ja mainitse lisenssi tekijän nimen yhteydessä. Jos lisenssimerkintä on mielestäsi epäselvä tai se ei ole yksiselitteinen, älä käytä kuvaa.

Kaikkein varminta on käyttää CC0-lisensoituja kuvia. Näissä kuvissa tekijä ei halua varata itselleen mitään oikeuksia kuvaan. Näissäkin kuvissa on hyvän tavan mukaista mainita tekijän nimi, vaikka lisenssi ei sitä vaadikaan.

CC-lisenssejä on monenlaisia

Kuva voi olla varustettu joko yhdellä tai useammalla lisenssillä. Lisenssi ilmaistaan sekä symbolilla että kirjainlyhenteellä. Lisenssimerkinnän pitäisi olla selkeästi näkyvillä kuvan yhteydessä, joko symbolina, kirjainlyhenteenä tai aukikirjoitettuna.

Kun ryhdyt käyttämään CC-lisensoituja kuvia varmista ensin, että ymmärrät, mitä eri lisenssit ja niiden yhdistelmät tarkoittavat. Sen jälkeen olet turvallisilla vesillä ja valmis surffaamaan verkon kuvapankkeihin.

 • Nimeä eli BY (By Attribution). BY-luokiteltuja kuvia saa vapaasti käyttää ja muokata sillä edellytyksellä, että mainitset kuvan alkuperäisen tekijän nimen.
 • Ei kaupallinen eli NC (Non Commercial). Tämä lisenssi antaa sinulle myös vapaat kädet kuvan käyttöön, kopioimiseen, jakamiseen ja muokkaamiseen paitsi kaupallisissa yhteyksissä. Haasteena on rajanveto kaupallisen ja epäkaupallisen käytön välillä. Kirsi Salmela suosittaakin epäselvissä tilanteissa jättämään kyseisen kuvan käyttämättä ja etsimään kuvan, jolla on laajemmat käyttöoikeudet.
 • Ei muutoksia eli ND (No Derivates). ND-merkittyä kuvaa voit vapaasti käyttää, mutta et saa muokata kuvaa. Voit siis käyttää sitä vain sellaisena kuin se on. Esimerkiksi kuvan rajaaminen uudelleen on muokkaamista.
 • Jaa samoin eli SA (Share Alike). SA-lisensoitua kuvaa voit käyttää vain samojen käyttöehtojen mukaisesti joilla se on julkaistu. Esimerkiksi jos kuvan omistaja jakaa kuvan sekä BY että SA -oikeuksilla, et voi jakaa muokkaamaasi kuvaa esimerkiksi ND-oikeuksilla. Toisin sanoen et voi edes tiukentaa kuvan käyttöoikeuksia.
Erilaiset kuvakkeet, joilla kerrotaan CC-kuvien käyttöoikeuksista
CC-lisenssejä on monenlaisia. Erilaiset kuvakkeet, joilla kerrotaan CC-kuvien käyttöoikeuksista Kuva: Progressor / Creative Commons CC0 / Pixabay Creative Commons,Yle Oppiminen,Digitreenit
Treenaa pohtimalla, millaisin oikeuksin tämän Digitreenin kuvituksena olevat kuvat on jaettu.

Vanhojen kuvien suoja-aika vaihtelee

Retroilu on mukavaa, mutta vanhojen kuvien kanssa saa olla tarkkana. Valokuvat jaetaan niin sanottuihin tavallisiin ja teos-tyyppisiin kuviin. Tavallisilla valokuvilla on 50 vuoden suoja-aika. Toisin sanoen sitä vanhempia kuvia voi vapaasti käyttää. Kirsi Salmela kehottaa tässä kohtaa kuitenkin erityiseen tarkkaavaisuuteen, sillä teos-tyyppisten kuvien suoja-aika on kuvaajan elinikä plus 70 vuotta.

Maallikolle rajanveto tavallisen kuvan ja teoksen välillä voi olla hankala. Jos siis yhtään epäilet, voiko kuvaa käyttää, kannattaa se jättää käyttämättä - tai hankkia lupa kuvan käyttöön tekijänoikeuksien omistajalta.

Koiranpentu katsoo kameraan
Koiranpentu katsoo kameraan Kuva: Kenhsu / Creative Commons CC0 / Pixabay koira,Digitreenit,Yle Oppiminen
kissa katsoo kameraan
kissa katsoo kameraan Kuva: Mashhour / Creative Commons BY, SA / Wikimedia Commons kissa,Digitreenit,Yle Oppiminen

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
13.1.17 Tarkennettu otsikkoa ja lisätty kiitos juttuidean lähettäjille.
28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
22.6.17: Lisätty lopun yleislause.
25.8.17: Pääkuvaan uusi pohja.
31.7.19: Lisätty linkki Creative Commonsin omalle hakusivulle.
5.1.20: Google-vinkki ja sen ohjekuva ajan tasalle. Lisätty maininta Wikimedia Commonsista ja sivusta museovirasto.finna.fi.
15.10.21 Poistettu lause Creative Commonsin omasta hausta (linkki ei toimi). Täsmennetty Pixabayta ja Pexelsiä koskevat tiedot. Lisätty kuvapankki Unsplash.

Digitreenit

Keskustele