Hyppää pääsisältöön

Frank Peter Zimmermann soittaa solistina Lindbergin toisen viulukonserton Suomen ensiesityksessä

Frank Peter Zimmermann, viulu
Frank Peter Zimmermann, viulu Kuva: Harald Hoffmann, Hänssler Classic Frank Peter Zimmermann

RSO esittää Magnus Lindbergin vuonna 2015 kantaesitetyn toisen viulukonserton ensimmäistä kertaa Suomessa 18.–19.1. Solistina esiintyy teoksen Lontoon filharmonikkojen kanssa kantaesittänyt Frank Peter Zimmermann. Ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla konsertin ohjelmassa on lisäksi Tšaikovskin sarja baletista Joutsenlampi ja Stravinskyn Keijukaisen suudelma. Konsertti 18.1. lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

Ennakkotiedoista poiketen tammikuun viimeisen konsertin 27.1. johtaa Jukka-Pekka Saraste Teodor Currentzisin sijaan. Kapellimestarivaihdoksen myötä ohjelma vaihtuu siten, että Ligetin konserton lisäksi RSO esittää Beethovenin Leonore I alkusoiton sekä Beethovenin sinfonian nro 7. Kevätkauden ensimmäisessä kamarimusiikkikonsertissa 22.1. RSO:n muusikot esittävät Marc Andrén, Erwin Schulhoffin ja Ralph Vaughan-Williamsin teoksia.

Frank Peter Zimmermann kantaesitti Magnus Lindbergin toisen viulukonserton joulukuussa 2015 Lontoon filharmonikoiden ja kapellimestari Jaap van Zwedenin kanssa. Ensiesityksen jälkeen Zimmermann on soittanut teosta myös mm. Berliinin ja New Yorkin filharmonikoiden sekä Ruotsin radion sinfoniaorkesterin solistina. Lindbergin konserton lisäksi saksalaisviulisti on kantaesittänyt myös Matthias Pintscherin, Brett Deanin sekä Augusta Read Thomasin viulukonsertot.

Duisburgissa syntynyt Frank Peter Zimmermann soitti ensimmäisen kerran orkesterin solistina vain 10-vuotiaana. Ura on sittemmin vienyt hänet merkittävimpien orkesterien solistiksi ja arvostetuksi kamarimuusikoksi. Zimmermannille on myönnetty useita palkintoja ja tunnustuksia, kuten mm. Saksan liittotasavallan ”Bundesverdienstkreutz” ja Hanaun kaupungin Paul Hindemith -palkinto.

Frank Peter Zimmermann, alttoviulisti Antoine Tamestit ja sellisti Christian Poltéra muodostavat Trio Zimmermannin. Trio on tehnyt palkitut levytykset Beethovenin, Mozartin ja Schubertin jousitrioista. Viime joulukuussa kokoonpano kiersi Eurooppaa ja esiintyi mm. Zürichissä, Varsovassa, Amsterdamissa ja Milanossa. Kamarimusiikin lisäksi Zimmermann esiintyy kuluvalla konserttikaudella myös mm. Bostonin sinfoniaorkesterin, Berliinin ja New Yorkin filharmonikoiden, Wienin sinfonikkojen ja Ranskan kansallisorkesterin solistina.

18.1. klo 19
Keskiviikkosarja 8
19.1. klo 19
Torstaisarja 6

Hannu Lintu, kapellimestari
Frank-Peter Zimmermann, viulu
Pjotr Tšaikovski: Sarja baletista Joutsenlampi op. 20a
Magnus Lindberg: Viulukonsertto nro 2, ensiesitys Suomessa
Igor Stravinsky: Keijukaisen suudelma

22.1. klo 15 Harjoitussali PAAVO
Kamarimusiikkikonsertti 5
UNOHDETTUJA ÄÄNIÄ

Aapo Juutilainen, taiteellinen suunnittelu ja kontrabasso
Hanna-Kaarina Heikinheimo, huilu
Jussi Tuhkanen, alttoviulu
Eeva Rysä, sello
Juhani Lagerspetz, piano
Marc André: E2
Erwin Schulhoff: Trio huilulle, alttoviululle ja kontrabassolle
Ralph Vaughan-Williams: Pianokvintetto

  • RSO:n Fagerlund-levylle kiitosta

    Levyllä on sellokonsertto ja orkesteriteos Water Atlas.

    RSO:n Sebastian Fagerlundin musiikkia sisältävä levy on huomioitu laajasti kansainvälisessä lehdistössä sekä musiikkialan julkaisuissa. BIS-levymerkin julkaisema levy sisältää Fagerlundin sellokonserton Nomade sekä orkesteriteoksen Water Atlas, joita molempia RSO on ollut mukana tilaamassa. Solistina levyllä soittaa Nicolas Altstaedt ja orkesteria johtaa Hannu Lintu.

  • Radion sinfoniaorkesteri konsertoi Oriveden Klemettisalissa 2.9.

    Konsertin johtaa Nicholas Collon.

    Radion sinfoniaorkesteri (RSO) esiintyy Orivedellä 2.9. Klemettisalissa pidettävä konsertti on paitsi RSO:n uuden konserttikauden avaus, myös orkesterin ensimmäinen virallinen esiintyminen yhdessä uuden ylikapellimestarin, Nicholas Collonin kanssa.