Hyppää pääsisältöön

Frank Peter Zimmermann soittaa solistina Lindbergin toisen viulukonserton Suomen ensiesityksessä

Frank Peter Zimmermann, viulu
Frank Peter Zimmermann, viulu Kuva: Harald Hoffmann, Hänssler Classic Frank Peter Zimmermann

RSO esittää Magnus Lindbergin vuonna 2015 kantaesitetyn toisen viulukonserton ensimmäistä kertaa Suomessa 18.–19.1. Solistina esiintyy teoksen Lontoon filharmonikkojen kanssa kantaesittänyt Frank Peter Zimmermann. Ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla konsertin ohjelmassa on lisäksi Tšaikovskin sarja baletista Joutsenlampi ja Stravinskyn Keijukaisen suudelma. Konsertti 18.1. lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

Ennakkotiedoista poiketen tammikuun viimeisen konsertin 27.1. johtaa Jukka-Pekka Saraste Teodor Currentzisin sijaan. Kapellimestarivaihdoksen myötä ohjelma vaihtuu siten, että Ligetin konserton lisäksi RSO esittää Beethovenin Leonore I alkusoiton sekä Beethovenin sinfonian nro 7. Kevätkauden ensimmäisessä kamarimusiikkikonsertissa 22.1. RSO:n muusikot esittävät Marc Andrén, Erwin Schulhoffin ja Ralph Vaughan-Williamsin teoksia.

Frank Peter Zimmermann kantaesitti Magnus Lindbergin toisen viulukonserton joulukuussa 2015 Lontoon filharmonikoiden ja kapellimestari Jaap van Zwedenin kanssa. Ensiesityksen jälkeen Zimmermann on soittanut teosta myös mm. Berliinin ja New Yorkin filharmonikoiden sekä Ruotsin radion sinfoniaorkesterin solistina. Lindbergin konserton lisäksi saksalaisviulisti on kantaesittänyt myös Matthias Pintscherin, Brett Deanin sekä Augusta Read Thomasin viulukonsertot.

Duisburgissa syntynyt Frank Peter Zimmermann soitti ensimmäisen kerran orkesterin solistina vain 10-vuotiaana. Ura on sittemmin vienyt hänet merkittävimpien orkesterien solistiksi ja arvostetuksi kamarimuusikoksi. Zimmermannille on myönnetty useita palkintoja ja tunnustuksia, kuten mm. Saksan liittotasavallan ”Bundesverdienstkreutz” ja Hanaun kaupungin Paul Hindemith -palkinto.

Frank Peter Zimmermann, alttoviulisti Antoine Tamestit ja sellisti Christian Poltéra muodostavat Trio Zimmermannin. Trio on tehnyt palkitut levytykset Beethovenin, Mozartin ja Schubertin jousitrioista. Viime joulukuussa kokoonpano kiersi Eurooppaa ja esiintyi mm. Zürichissä, Varsovassa, Amsterdamissa ja Milanossa. Kamarimusiikin lisäksi Zimmermann esiintyy kuluvalla konserttikaudella myös mm. Bostonin sinfoniaorkesterin, Berliinin ja New Yorkin filharmonikoiden, Wienin sinfonikkojen ja Ranskan kansallisorkesterin solistina.

18.1. klo 19
Keskiviikkosarja 8
19.1. klo 19
Torstaisarja 6

Hannu Lintu, kapellimestari
Frank-Peter Zimmermann, viulu
Pjotr Tšaikovski: Sarja baletista Joutsenlampi op. 20a
Magnus Lindberg: Viulukonsertto nro 2, ensiesitys Suomessa
Igor Stravinsky: Keijukaisen suudelma

22.1. klo 15 Harjoitussali PAAVO
Kamarimusiikkikonsertti 5
UNOHDETTUJA ÄÄNIÄ

Aapo Juutilainen, taiteellinen suunnittelu ja kontrabasso
Hanna-Kaarina Heikinheimo, huilu
Jussi Tuhkanen, alttoviulu
Eeva Rysä, sello
Juhani Lagerspetz, piano
Marc André: E2
Erwin Schulhoff: Trio huilulle, alttoviululle ja kontrabassolle
Ralph Vaughan-Williams: Pianokvintetto

 • RSO esiintyy Berliinin Filharmoniassa Hannu Linnun johdolla

  Euroopan kiertueen solistina esiintyy Sol Gabetta.

  RSO tekee Euroopan kiertueen ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla 12.–19.3. Orkesteri esiintyy Berliinin Filharmoniassa, Kölnin Filharmoniassa ja Münchenin Gasteigissa. Lisäksi kiertuekonsertteja soitetaan Heidelbergin Frühling-festivaalilla sekä Espanjassa Madridissa ja Zaragozassa.

 • RSO:n käyrätorvisti Jukka Harju esittää Knussenin konserton orkesterin solistina

  Myöhäisillan kamarimusiikissa kuullaan Harjun sävellys.

  RSO:n soolokäyrätorvisti Jukka Harju esiintyy orkesterin solistina 2.3. Musiikkitalossa. Hän soittaa konsertin kapellimestarin Oliver Knussenin säveltämän käyrätorvikonserton. Myös Jukka Harju esittäytyy säveltäjänä, sillä hänen teoksensa Lähtöjä klarinetille, fagotille, sellolle ja lyömäsoittimille kuullaan myöhäisillan kamarimusiikissa sinfoniakonsertin jälkeen.

 • Nuori pianovirtuoosi Benjamin Grosvenor soittaa Chopinin konserton RSO:n solistina

  Ohjelmassa myös Stravinskya ja Lutoslawskia.

  Hämmästyttävää uraa jo varhaisteini-ikäisestä saakka tehnyt Benjamin Grosvenor esiintyy RSO:n solistina 16.-17.2. Musiikkitalossa. Hän tulkitsee Chopinin pianokonserton nro 2. Ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla konsertin ohjelmassa on myös Stravinskyn Symhony in Three Movements ja Lutoslawskin 1. sinfonia. Kummatkin konsertit ovat loppuunmyytyjä.