Hyppää pääsisältöön

Jimi Hendrix: Electric Church

Jimi Hendrix: Electric Church
Jimi Hendrix: Electric Church jimi hendrix: electric church

Atlanta International Pop Festival järjestettiin heinäkuussa 1970. Päätähti Jimi Hendrix kuoli kaksi kuukautta myöhemmin. Esitys taltioitiin, mutta filmi jäi vuosikymmeniksi varastoon. Tässä se nyt on!
Teema lauantaina 14.10. klo 13.55. Areenassa 30 päivää

Atlanta International Pop Festival oli monen paikalla olleen mielestä "Amerikan viimeinen suuri festivaali". Heinäkuussa 1970 järjestetty tapahtuma oli ainakin valtavan suuri ja ajankohtansa puolesta erään vuosikymmenen päätös. (Ja se oli myös viimeinen kerta, kun festivaalin järjestäjät saivat viranomaisilta tarvittavat huviluvat.) Byronin kaupunkiin saapui festivaaliyleisöä yli puoli miljoonaa ihmistä. Silti festivaali ei ole läheskään yhtä kuuluisa tapaus kuin Woodstock, kenties siksi, että siellä kuvattuja ja äänitettyjä esityksiä on julkaistu vain vähän.

Festivaalin pääesiintyjä ja vetonaula oli The Jimi Hendrix Experience. Jimi oli hienossa vedossa ja soitti varsinaisen hittiparaatin, tunnuskappaleitaan kuten Purple Hazen, Hey Joen ja Yhdysvaltain kansallislaulun sekä uusia kappaleita kuten Freedom ja Straight Ahead.

Vähän yli kaksi kuukautta myöhemmin, syyskuussa 1970, Jimi Hendrix kuoli Lontoossa. Atlantan konsertti jäi yhdeksi hänen viimeisistä esiintymisistään.

The Jimi Hendrix Experiencen konsertti Atlantassa kuvattiin – kuten koko festivaali – usealla 16 mm filmikameralla, mutta ohjaaja Steve Rash ei jostain syystä saanut ketään kiinnostumaan filmeistä, ja materiaali jäi varastoon kehittämättömänä. Nyt Rashin filmit ja konsertista tehdyt äänitykset on digitoitu ja restauroitu ja niiden pohjalta on leikattu ainutlaatuinen uusi elokuva.

  • Jimi Hendrix: Electric Church, USA 2015.

Lue lisää:

Soundbreaking ja muut Teeman musiikkidokumentit keväällä 2017

Teeman sunnuntai-iltojen musiikkidokumenteissa perehdytään keväällä 2017 muun muassa Carole Kingiin (75 vuotta) ja Ella Fitzgeraldiin (100 vuotta). Kevään isoin tapaus on populaarimusiikin kehitystä ja studiotyön salaisuuksia selvittävä huikea kahdeksanosainen Soundbreaking-sarja, joka alkaa 19.2.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa