Hyppää pääsisältöön

Teininä Vesta nautti hyvästä vihasta, nykyään hän kuuluu hurmaavimpiin ja mukavimpiin poptulokkaisiin

Vesta on kiinnostava tulokasartisti, jonka "musiikkiperhe" on vaikuttava. Hän tutustuu uusiin ihmisiin esimerkiksi läikyttämällä vahingossa viiniä paidalle.

Vestalla on jo albumillinen kappaleita valmiina. // Kuva: YleX

Vesta odotti malttamattomasti 7-vuotissyntymäpäiväänsä. Merkkipaalu tarkoitti peruskoulun alkamisen lisäksi sitä, että tyttö pääsisi vanhempien sisartensa tavoin vihdoin pianotunneille.

Tunneilla hän joutui kuitenkin pettymään: täällä pitikin lukea nuotteja.

- Siitä katosi musiikki mun mielestä. Ajattelin, etten pysty tähän. Tämä menee matikaksi, mua kiinnostaa musiikki. Ajattelin, että antaa koko musahomman olla, Vesta kertoo YleX:lle.

Onneksi mieli muuttui. Nyt 22-vuotiaasta Vesta Burmanista eli Vestasta on tullut lyhyen ajan sisällä todella kiinnostava artisti oman Vielä1-kappaleen ja Töölön Ketterän kanssa tehdyn Valitsemaanne numeroon -dueton takia. Hän esiintyi hiljattain Suomi100-avajaisissa Töölön Ketterän keikalla ja helmikuussa laulaja vierailee Kauriinmetsästäjien Revi mua -kappaleessa.

Vestan kiinnostus soittimiin palasi teini-iässä. 15-vuotiaana hän päätti opetella soinnut itse Youtube-videoiden avulla. Mihinkään musiikkiopistoon Vesta ei tahtonut mennä.

- Halusin luoda omia tarinoita. Opettelin soittamaan pianon lisäksi kitaraa ja ukulelea.

Vaikka Vesta ei opetellut musahommia opistossa, moni aikuisena tärkeä kontakti luotiin kuitenkin koulunpenkillä.

Lukiossa kaikki tytöt olivat ihastuneita Elias Gouldiin

Vesta on käynyt monen muun taiteilijan tavoin Kallion lukion Helsingissä. Sieltä hänelle on jäänyt paljon tuttuja, kuten Töölön Ketterän DJ Handshaking, laulaja Elias Kaskinen ja muusikko-näyttelijä Elias Gould.

- Kaikki tytöt ajattelivat lukiossa, että Elias Gould on ihana ja kuuma. Hän oli kaikkien Kallion tyttöjen ihastus. Kun kuulin tästä, ajattelin, että haluan, että siitä jätkästä tulee mun ”veli”. Mä aina huutelin sille ja olin vähän hölmö. En halunnut olla yhtään cool.

Lopullinen tutustuminen tapahtui kuitenkin Kallion lukion käytävien sijaan Tavastian Lauantaidiskossa.

- Mun kännykkä pöllittiin Tavastialla, ja Elias auttoi sulkemaan liittymän. Se yhdisti meidät lopullisesti.

Vestan vaikuttavaan musaposseen kuuluu Gouldin lisäksi nykyään erittäin kiinnostavia nimiä, kuten KASPERG, Töölön Ketterä, Joonas Laaksoharju (Artem x Yonas), Kauriinmetsästäjät sekä View.

- Olen kotoisin Helsingistä, mutta haluaisin olla pikkukaupungista. Olen niin kateellinen, kun View ja Yonas ovat muualta. Esimerkiksi Yonas on lähtenyt Vaasasta kokeilemaan siipiään isoon kaupunkiin ja tavoitellut unelmiaan. Mä olen ollut täällä koko ajan. Onpa jännittävä tarina, kun tulin Vuosaaresta asti metrolla Kallioon. Olipa iso duuni, Vesta harmittelee.

Musikaalirooli Blondin kostossa

Vuonna 2012 Vesta joutui opettelemaan, miten lauletaan kovaa ja korkealta, kun hän sai roolin Legally blonde (Blondin kosto) -musikaalissa. Samassa esityksessä oli mukana myös Vestan laulajaystävä Alexandra Lehti, joka tunnetaan muun muassa Pertun YleX:ssäkin soineesta Waves-kappaleesta.

- Sain traumat siitä, että piti laulaa tietyllä tavalla ja musa meni taas matikaksi. Olin vähän kiukkuinen teini siihen aikaan. Mun rooli oli sellainen vihainen feministi Enid Hoopes. Oli hauskaa näytellä sitä, koska siinä oli hyvä viha.

Lukion jälkeen Vesta paistoi öisin hampurilaisia ja oli turhautunut.

"Menin Lontooseen pariksi kuukaudeksi, mutta siellä oli liian kylmä ja mun tilillä oli liikaa rahaa, joten ostin lennot Balille."― Vesta

- Kirosin, miksi olen täällä töissä, vaikka mulla on niin paljon muutakin tekemistä.

Turhautuminen johti siihen, että nuori muusikko lähti etsimään itseään maailmalta. Ensin hän ajatteli muuttaa Lontooseen.

- Menin sinne pariksi kuukaudeksi, mutta siellä oli liian kylmä ja mun tilillä oli liikaa rahaa, joten ostin lennot Balille. Sillä reissulla tajusin, että musa on se juttu suomeksi ja Suomessa. Mun oli palattava kotiin.

Vesta kirjoitti kaikki unelmansa päiväkirjaan, kun hän palasi viime maaliskuussa takaisin Helsinkiin. Siitä asti hän on tehnyt kaikkensa, jotta musiikkihaaveet toteutuisivat.

KASPERG keskittyy ALMAan, Vestalle uusi kokoonpano

Juuri nyt tuntuu siltä, että Vestan nimi tulee esiin todella usein eri yhteyksissä, vaikka on hän tehnyt musiikkia ennenkin.

Vesta on julkaissut aiemmin kappaleet Kevät, Anteeksi ja Varjo, mutta ne eivät ole aiheuttaneet vastaavaa kiinnostusta kuin tuoreimmat biisit Vielä1 ja Töölön Ketterän kanssa tehty Valitsemaanne numeroon -duetto.

Varjo-biisi toi kyllä YleX:n Viikon Kellaribändi -tittelin vuonna 2014, mutta esimerkiksi soittolistalle pääsy antoi vielä odottaa itseään.

- En syytä niitä biisejä, mutta se on ottanut oman kasvutarinansa. Ehkä olen jotenkin kasvanut ja imenyt maailmasta sellaisia elementtejä, että biisit resonoi isompaan porukkaan.

Nyt Vesta keskittyy kokoamaan uutta live-bändiä, sillä hinku keikoille on todella kova. KASPERG ei soita enää Vestan bändissä, sillä hän keskittyy nyt täysillä ALMAan ja omaan soolouraansa.

Siitä Vesta puhuu ihailtavan suoraan.

- Totta kai olen siitä tosi rikki, surullinen ja vihainen. Lähinnä vihainen. Ei meillä ole riitaa, mutta olin kiukkuinen. Mä rakastan sitä ihmistä ja olisin halunnut keikkailla vielä yhdessä, mutta olen äärettömän ylpeä ja iloinen hänen soolourasta ja muista tärkeistä projekteista, joihin sen aika nyt menee.

Vestalla on jo levyllinen kappaleita valmiina, mutta debyytin julkaisupäivää ei ole päätetty. Sinkkuihin keskittyneessä musabisneksessä albumiformaatti kiinnostaa nuorta laulajaa yllättävän paljon. Vesta sanoo himoitsevansa kymmenen biisin kokonaisuutta.

- En halua mun levylle ollenkaan sinkkuja. Kirjoitan koko ajan biisejä. Haluaisin, että mulla olisi kakkoslevykin jo valmiina ennen debyytin julkaisua, ettei tulisi sitä kakkosalbumin painetta.

Seuraavaksi kuulemme Vestasta, kun hän fiittaa Kauriinmetsästäjät-yhtyeen Revi mua -kappaleella, joka julkaistaan 8. helmikuuta.

Lue myös:

Kiinnitä huomiota Vestaan – yhteistyö Töölön Ketterän kanssa on vasta alkusoittoa

Vesta: En halua, että kuulija joutuu arvailemaan liikaa

YleX Ensinäyttö: Nousukiidossa oleva Töölön Ketterä ei pelkää herkkien poikien leimaa

Tätä et nähnyt tv:ssä – Suomi 100 -avajaisissa kuultiin myös erittäin ajankohtaista räppiä nälkäisten nuorten artistien esittämänä