Hyppää pääsisältöön

Thomas

Thomas elää eristäytynyttä elämää. Ne kerrat, kun hän poistuu asunnostaan ulkomaailmaan, muistuttavat menneestä.
Thomas (Lasse Pöysti) ja tuomari (Pentti Siimes) kohtaavat puistossa. Thomas elää eristäytynyttä elämää. Ne kerrat, kun hän poistuu asunnostaan ulkomaailmaan, muistuttavat menneestä. yle tv1

TV1 tiistaina 31.1.2017 klo 22.45 - 23.55, uusinta sunnuntaina 26.2. klo 15.35
Yle Areenassa 7 päivän ajan

Vanhuudenpäiviään viettävä Thomas elää vaatimatonta ja eristäytynyttä elämää kellarikerroksen asunnossaan, ainoana seuranaan radio, shakkilauta ja vaimon valokuva.

Miika Soinin ohjaama elokuva kertoo vanhuudesta, lähimmäisenrakkaudesta ja moraalisista valinnoista.

Thomas on kotimaisessa elokuvahistoriassa merkittävä tapaus, sillä Lasse Pöysti ja Pentti Siimes näyttelevät kotimaisessa kokoillan fiktioelokuvassa ensimmäistä kertaa yhdessä.

Pöysti palkittiin pääroolistaan

Ne harvat kerrat, kun Thomas poistuu asunnostaan, ulkomaailma muistuttaa häntä vanhuudesta, yksinäisyydestä ja menneestä elämästä, jota hän ei haluaisi juurikaan muistella.

Thomasin on lopulta kohdattava menneisyytensä, saadakseen loputtomalta tuntuvan elämänsä valmiiksi. ”Minä olen vanha ja elämä on pitkä.”

Elokuvan pääroolissa nähtävä Lasse Pöysti voitti parhaan miespääosan Golden Karagöz -palkinnon Bursa International Silk Road filmifestivaaleilla.

Yleisöltä lämmin vastaanotto

Thomaksen käsikirjoitus perustuu norjalaisen Kjell Askildsenin novelleihin Thomas F:n viimeiset julkiset tunnustukset. Novellikokoelma on julkaistu suomeksi vuonna 1996.

Thomas esitettiin ensimmäisen kerran yleisölle Sodankylän elokuvajuhlilla kesäkuussa 2008, jossa se sai katsojilta erinomaisen vastaanoton. Thomas on kiertänyt lukuisilla elokuvafestivaaleilla muun muassa Norjassa, Tanskassa, Espanjassa, Argentiinassa, Saksassa, Ranskassa ja Turkissa.

Muissa rooleissa nähdään Mauri Heikkilä, Aarre Karén, Marja-Leena Kouki ja Eila Halonen.

Tuotanto: Silva Mysterium Oy, Suomi, 2008. Elokuva on esitetty edellisen kerran Ykkösellä vuonna 2011.

Thomas elää eristäytynyttä elämää. Ne kerrat, kun hän poistuu asunnostaan ulkomaailmaan, muistuttavat menneestä.
Thomas (Lasse Pöysti) elää vaatimatonta ja eristäytynyttä elämää kellarikerroksen asunnossaan. Thomas elää eristäytynyttä elämää. Ne kerrat, kun hän poistuu asunnostaan ulkomaailmaan, muistuttavat menneestä. yle tv1

Lisää ohjelmasta