Hyppää pääsisältöön

DJ Orionin ohjelma uudistuu – muistatko nämä yhdeksän parasta hetkeä YleX:n tanssimusiikin erikoisohjelmasta?

Orionin ohjelma on vaikuttanut monen suomalais-DJ:n uran kehitykseen. Ohjelmassa soitettiin muun muassa Lennoa jo ennen kuin artistista tiedettiin mitään.

DJ Orion.

DJ Orion tarkoittaa monille samaa kuin perjantai-illan nostattavat etkot ennen klubille siirtymistä. Orion on tehnyt konemusiikkiohjelmia YleX:llä pian kymmenen vuoden ajan. Hänen DJ-nimeään kantava ohjelma on pyörinyt YleX:n perjantai-illassa vuodesta 2011 alkaen.

Ohjelmaan on mahtunut lukuisia huimia hetkiä ja mahtavia kokemuksia, joita Orion on päässyt jakamaan ohjelman fanien kanssa.

Tässä yhdeksän parasta hetkeä, joita DJ Orionissa on kuultu ja nähty:

1. DJ Orion juonsi ohjelmaa kahden vuoden ajan Berliinistä, yhdestä maailman johtavimmista klubikaupungeista

DJ Orion asui Berliinissä vuosina 2011–2013. Tuolloin hän oli virkavapaalla lehtorin päivätyöstä ja teki ainoastaan viikoittaisen kahden tunnin radiolähetyksen YleX:lle.

Berliinissä Orion oli koko ajan tuoreimman klubimusiikin ympäröimänä. Hän oli se, joka pääsi ensimmäisenä tarjoamaan uutta, freessiä soundia suomalaisyleisölle.

Orionin mukaan Berliinin ajan tärkein anti oli kuitenkin havainto siitä, että ihminen tarvitsee enemmän aikaa kuin rahaa.

- Siellä oli aikaa perheelle ja kiinnostuksen kohteille. Ei ollut aina iltapäivisin ihan lopussa, Orion sanoo.

Kyseessä on ensimmäinen suomalainen radio-ohjelma, jota on tehty ulkomailta näinkin pitkän aikaa.

Lue myös: DJ Orionin viimeinen lähetys Berliinistä: Mieleen jäivät uskomattomat klubikonseptit

Tällaiselta näytti Berliinin klubiskene DJ Orionin silmin. // Kuva: DJ Orion

2. Eeppiset Tapanin- ja Vappudancet

Vuosina 2013 ja 2014 DJ Orionin ohjelmassa järjestettiin kaksi kertaa Tapanin Dancet ja kerran Vappudancet. Lähetykset olivat seitsemän tunnin mittaisia spektaakkeleita, joissa vieraili Suomen johtavimpia DJ:tä aina Darudesta Proteukseen.

Mieleenpainuvin megalähetysten hetki liittyy Daruden vierailuun Vappudanceissa vuonna 2014. Tuolloin Darude teki livebiisin niin, että laittoi samplen loopille ja laittoi mestoilla olleet DJ:t huutamaan toistuvasti We love vappu! Darude toisti saman uudenvuoden Suomi 100 -avajaisissa, jossa hän teki livebiisin samaan tyyliin: tuolloin hän ja pyysi yleisöä huutamaan We love Suomi, ja samplasi huudon biisiin mukaan.

Kuten Sandstorm-miehen arvoon sopii, hän onnistui mainiosti molemmilla kerroilla.

3. Tulevaisuudet toivot buustasi suomalaista konemusaskeneä

DJ Orionin ohjelmassa järjestettiin sekä vuonna 2015 että 2016 Tulevaisuuden toivot -niminen äänestys. Tulevaisuuden toivoihin Orion valitsi kummallakin kerralla kahdeksan suurelle yleisölle tuntemattomampaa konemusiikkiartistia, joilla on potentiaalia nousta Suomen – ja jopa koko maailman – kovimpien DJ-nimien joukkoon. Näistä yleisö sai äänestää suosikkiaan.

- Tuolla on niin paljon hyvää tanssimusaa ja Suomessa ihan sairaasti hyviä tanssimusa-artisteja ja DJ:tä, joista suuri yleisö ei ole koskaan kuullut, Orion sanoo.

Tulevaisuuden toivot -artisteja etsiessään DJ Orion kävi läpi hurjan määrän artistien netti- ja Facebook- ja YouTube-sivuja sekä Spotify-julkaisuja ja pyrki löytämään ne, joilla on sillä hetkellä eniten potentiaalia.

Moni Tulevaisuuden toivot -listalle päässyt artisti on listalle pääsyn jälkeen saanut aiempaan enemmän keikkoja ja nostetta uralleen. Vuoden 2015 voittaja Ninth Floor on kertonut YleX:lle, että voitto nosti hänet Suomen klubikartalle. Viime vuonna äänestyksen voitti Alora & Senii.

Ninth Floor voitti Tulevaisuuden toivot -äänestyksen vuonna 2015.

4. DJ Orion on ollut nostamassa uusia suomalaisartisteja valokeilaan

Tulevaisuuden toivot -osion lisäksi DJ Orion on vuosien aikana soittanut rohkeasti ja aktiivisesti uusien artistien musiikkia. Monet näistä ovat saaneet ensimmäisen kerran näkyvyyttä juuri DJ Orionin ohjelmassa. Orion luukutti muun muassa Lennoa ja TJH87:aa ennen kuin juuri kukaan oli kuullut heistä mitään. Lisäksi Orion buukkasi nousua tekevän Mizfiren XmiX-osioon kuultuaan hänen ensimmäisen keikkansa.

Orion valitsee ohjelmaansa tuoreita artisteja sekä kiinnostavan musiikin että kiinnostavan tarinan perusteella. Esimerkiksi Lennon kohdalla Orion kiinnitti huomionsa artistin poikkeuksellisen nuoreen ikään: miten tyyppi, joka ei ole elänyt 70- tai edes 80-luvulla, voi tehdä noin lahjakkaasti tuolta ajalta lainattua soundia.

Orion kertoo, että havahtui kunnolla artistin nuoreen ikään siinä vaiheessa, kun näki Lennon ensimmäisen Facebook-päivityksen sen jälkeen, kun oli lisännyt tämän kaverikseen.

- Se oli, että jee, jatkoripari tänä viikonloppuna.

Lue myös: YleX Läpimurto: Hyväntuulisuus ja omintakeisuus ovat Lennon valttikortteja

5. Jäätävät XmiX-vieraat: messissä muun muassa Fatboy Slim ja Armin van Buuren

XmiX-ohjelmaosio on vuosien aikana profiloitunut nousevien suomalaisartistien temmellyskentäksi. XmiXissä on toisinaan kuitenkin ollut miksauksia aivan maailman eturivin DJ-nimiltä: oman miksauskortensa ovat kekoon laittaneet esimerkiksi Fatboy Slim, Armin van Buuren, Paul van Dyk, Netsky, DJ Shadow sekä brittiläis-suomalainen Above & Beyond.

Above & Beyondin, Fatboy Slimin ja Netskyn XmiXit ovat kuultavissa Yle Areenan kautta vielä 10 päivän ajan.

Lue myös: Above & Beyond on maailmankuulu underground-bändi – ja näin sen suomalaisjäsenestä tuli Grammy-ehdokas

6. Suomalaisten huikean kova XmiX-taso

Vaikka ohjelmassa on kuultu XmiXejä ulkomaalaisilta jättinimiltä, Orionin mukaan kiinnostavimpia miksauksia ovat tehneet suomalaisartistit, joista aiemmin ei oltu juuri kuultu. Syynä tähän voi Orionin mukaan olla se, että ulkomaalaiset supertähdet saattavat suhtautua XmiX-kutsuun vain yhtenä radiosoittona muiden joukossa. Tuoreille suomalaisartisteille XmiX on ennemminkin mahdollisuus saada itselleen näkyvyyttä ja faneja.

- Aina joskus tulee joku, joka yllättää. Hyvä esimerkki on Mizfire, jonka bongasin hänen ekalta keikaltaan. Mizfiren XmiX oli sellainen, jonka olisi voinut saada Netskyltä tai joltain kovan luokan drum’n’bass-nikkarilta, Orion sanoo.

Hyvän ja yllättävän XmiXin tunnistaa Orionin mukaan helposti: se on sellainen, jonka parissa on pakko bailata.

- Kuvittele, että olet mennyt klubille viettämään iltaa. Siellä on joku DJ, josta et ole koskaan kuullutkaan. Hän pistää sellaiset bileet pystyyn, että sä olet vain, että mitä ihmettä täällä tapahtuu. Sun on vaan pakko saada tietää, kuka tuo tyyppi oikein on ja miksi en ole kuullut hänestä aiemmin.

Yksi yllättävimmistä XmiXeistä kuultii jo historian toisessa XmiX-osiossa vuonna 2011, kun Polarsoul miksaili nykykansanmusiikkiyhtye Värttinän musiikkia settiinsä.

7. XmiX Tour toi klubimeiningin olohuoneeseen

Viime vuonna DJ Orion järjesti 10 kaupunkia kattavan XmiX-kiertueen, jossa hän soitti suomalaisen DJ-kerman kanssa suomalaisilla klubeilla. Orionin mukana dekkien takana olivat muun muassa Lenno, Proteus, Milla Lehto ja Heikki L.

Kiertueen keikat taltioitiin, ja niitä kuultiin DJ Orionin ohjelmassa. Taltiointien kautta radioaalloilla sai autenttisen keikkatunnelman eri paikkakunnilta, kun miksaukset sekoittuivat niiden tahdissa tamppaavan klubikansan ääniin.

Skip Instagram post

Skip Instagram post

8. Weekend Festival Livessä maailman isoimman DJ:n haastis

DJ Orion oli messissä viime kesän Weekend Festivalilla, jossa hän haastatteli muun muassa maailman yhtä tunnetuimmista tiskijukista, hollantilaista Tiëstoa. Haastattelu kuultiin YleX:n festarilähetyksessä, jossa Orion haastatteli myös suomalaisia konemuusikoita.

Radiohommien lisäksi Orion myös esiintyi Weekendissä – peräti kaksi kertaa. DJ Efo pyysi Orionia mukaan keikalleen festarin viimeiseksi tunniksi. Orion meni, ja kaksikko järjesti kovat bileet telttalavalla. Pian kello tuli 00, ja Weekendin olisi pitänyt loppua.

Mutta eipä loppunut! Päälavalta alkoi valua jengiä telttalavalle, jossa Efo ja Orion jatkoivat keikkaa lopulta varttia vaille yhteen saakka.

- Ehdottomasti kesän makeimpia ja spontaaneimpia keikkoja, Orion kommentoi.

9. 100 suurta suomalaista konemusiikkikappaletta -megaäänestys

Viime syksynä DJ Orionin ohjelmassa järjestettiin Suomi 100 vuotta -hengessä 100 suurta suomalaista konemusiikkikappaletta -äänestys, jonka lopputulokset näet täältä.

21 suomalaista tassimusiikin ammattilaista valikoi yhteensä 369 kappaletta, joista sai äänestää suosikkejaan.

Megaäänestyksen voittajaksi valittiin monen mielestä ansaitusti Daruden Sandstorm.

- Ei kai siitä voi olla mitään muuta mieltä olla, DJ Orion sanoo.

- Ylipäänsä Top 20 -lista oli niin suomalaisen näköinen. Se kuvastaa just sitä, mitä suomalainen tanssimusiikki on. Siellä on Leevi and the Leavingisia, Movetronia, Slusnik Lunan Sun, Freestyler ja Darudea. Siellä on ysärin listahittiosasto, vähän undergroundimpi tanssimusa ja ilmiselvät klassikot.

DJ Orion on hiljattain julkaissut Facebook-sivullaan listan sijoitukset 101–150. Näille sijoille sijoittuneet kappaleet voi käydä tsekkaamassa täältä.

Lisää huippuhetkiä koetaan DJ Orionin uudistuneessa ohjelmassa, jonka ensimmäinen lähetys kuullaan tänään perjantaina 13. tammikuuta. Tästä päivästä eteenpäin ohjelma kuullaan kahta tuntia aiemmin kuin ennen eli kello 20–22.

Ajankohdan lisäksi ohjelma kokee muitakin päivityksiä. XmiX eli kotimaisen tai ulkomaisen DJ:n tekemä tunnin mittainen biisimiksaus lyhenee 15 minuutin megamixiksi, joita kuullaan sekä suomalaisen DJ-skenen kärkinimiltä – että kuuntelijoilta.

Kyllä, sinäkin voit lähettää DJ Orionin ohjelmasivun kautta oman miksauksesi, joka saattaa päästä radiosoittoon.

- Jos kuulijoissa on löytämättömiä kykyjä, jotka haluavat pyöräyttää kasaan sairaan kovan 15 minuutin XmiXin, niin niitä ruvetaan soittamaan, DJ Orion sanoo.

Jatkossa DJ Orionin ohjelmassa järjestetään ensimmäistä kertaa sen historiassa puhelinskaboja, joissa haetaan Suomen kovinta konemusatietäjää. Kuulijoiden tulee tunnistaa takaperin soitettu konemusabiisi. Se ei ole aivan helppoa – DJ Orion sanoo pilke silmäkulmassa, että monet konemusabiisit kuulostavat samanlaisilta ihan tavallisesti soitettunakin.

Lisäksi DJ Orionin ohjelmalle että sitä edeltävälle Disko2000-ohjelmalle on jatkossa yhteinen biisitoiveboksi, joka löytyy kummankin ohjelman ohjelmasivulta. Toivottu kappale voi siis soida milloin tahansa YleX:n perjantai-illassa välillä 17–22.

- Muuten meininki pysyy samana, eli kuullaan sairaan kovaa uutta tanssimusiikkia. Biisejä, joita ei ole aiemmin kuultu, klassikoita sekä biisejä, jotka ansaitsevat tulla kuulluksi uudestaan.

DJ Orion julkaisee jatkossa viikoittain päivittyvän soittolistan, jossa on mukana sekä biisejä, jotka soivat hänen ohjelmassaan että timantinkovia klubiraitoja ohjelman ulkopuolelta. Tilaa alla oleva soittolista itsellesi!

Muista kuunnella DJ Orionin uudistunutta ohjelmaa YleX:llä perjantaisin kello 20–22. DJ Orion äänessä myös perjantaisin kello 17–20, jolloin hän juontaa Disko2000-ohjelmaa yhdessä Matti Airaksisen kanssa.

Lue myös:

Hyvä DJ ei tarvitse hyvää tekniikkaa – pohdimme suomalaisten konemusa-ammattilaisten kanssa, millaista on olla DJ vuonna 2016

YleX:n DJ:t suosittelevat kotimaista musaa – näkökulmina suomalainen EDM ja kotimainen englanniksi laulettu musiikki