Hyppää pääsisältöön

Erinomainen norjalainen Ligeti-levy

Unkarilaissyntyinen György Ligeti on kiistatta yksi länsimaisen taidemusiikin kiinnostavimpia ja omaperäisimpiä säveltäjiä. Hänen kykynsä löytää aina uusia ja tuoreita näkökulmia sekä ajan virtauksiin että omaan materiaalinsa oli ainutlaatuinen jopa 1900-luvun mittakaavassa—puhutaan sitten modernismista tai postmodernimista. Norjalainen BIT20 Ensemble esittää uudella levyllään Ligetin konserttoja ja yhtyeteoksia verrattomasti partnereinaan maailmanluokan tekijät, sellisti Christian Poltéra ja pianisti Joonas Ahonen.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Ligetin Pianokonserton solistina vieraileva Joonas Ahonen on erittäin kiinnostava taiteilija: hänen soitossaan on sekä herkkyyttä että tarkkuutta, punnittua spontaanisuutta. Joonas Ahonen ymmärtää historiallisia tyylejä ja esiintyy fortepianistina; mutta hän on myös maineikkaan Wienin Klangforumin jäsen ja maamme eturiviä uudessa musiikissa.

György Ligeti loi aivan uudenlaista ilmaisua suodattamalla ikiaikaisia aineksia hillittömän mielikuvituksensa läpi, ja hänen musiikkiinsa sopii Joonas Ahoselle erinomaisesti.

Levyn sointi on stereona hyvä, mutta jälleen kerran Bis:n julkaisu nousee omaan luokkaansa Surroundina. Ligeti oli 60- ja 70-lukujen teoksissaan erityisesti soinnin ja suurten soivien muotojen mestari, ja hiljaisimmatkin sävyt tilaan levittävä Surround-äänitys tekee Ligetin musiikille suurta oikeutta.

Norjalainen BIT20 Ensemble ei kaihda pysytellä hiljaisissa sävyissä, jollaisista esimerkiksi Ligetin vuoden 1966 Sellokonsertto koostuu, viime minuuttejaan lukuunottamatta. On rohkea veto aloittaa levy Sellokonsertolla, sillä jo sen neliminuuttinen ensi ele nousee äänettömyydestä: tätä levyä täytyy kuunnella tosissaan!Yhtyeen omat numerot, Kamarikonsertto 13 soittimelle ja orkesteriteos Melodien, vahvistavat levyn pehmeän mutta rikkaan kokonaissoinnin. BIT20 Ensemblen Ligeti-levy tarjoaa audiofiileille upean soinnillisen matkan, ja kaikille uteliaille erinomaisen ikkunan 1900-luvun mielikuvituksellisimpaan modernismiin.

György Ligeti: Sellokonsertto; Kamarikonsertto 13 soittimelle; Melodien orkesterille; Pianokonsertto. - Christian Poltéra, sello, Joonas Ahonen, piano, sekä BIT20 Ensemble, joht. Baldur Brönnimann. (Bis, BIS-2209)

Kuuntele Uudet levyt 13.1.2017, toimittajana Ville Komppa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.