Hyppää pääsisältöön

Iltatähden lento keskeytyi, kun 1970-luvun loppu läheni

Kollaasi Iltatähden vuoden 1978 esiintyjistä.
Kollaasi Iltatähden vuoden 1978 esiintyjistä. Kuva: Yle Elävä arkisto Iltatähti,1978,Yle Elävä arkisto,kuvakaappaus,Darts,Paula Koivuniemi,Martti Syrjä,Kate Bush,Ilkka Rantamäki,Tapani Ripatti,Matti Kyllönen,Silhuetit,Link Wray,Tuulikki Eloranta,Pate Mustajärvi

TV2:n musiikkiohjelma Iltatähti juhli viisivuotista taivaltaan keväällä 1978. Juontajat vaihtuivat Matti Kyllösestä Tapani Ripattiin, mutta vuosikymmenen taitteen lähestyessä himmeni myös Iltatähti – vaikkakin vain väliaikaisesti. Ennen sitä se ehti kuitenkin tallentaa mm. Eppu Normaalin ja Popedan ensimmäiset tv-esiintymiset.

Vain osa vuoden 1978 Iltatähtien lähetysnauhoista on tallella. Kadonneita ohjelmia on tätä artikkelia varten kuitenkin osittain ennallistettu säilyneiden työnauhojen ja sisältöselostusten avulla. Toisaalta joitakin täydellisinä säilyneitä jaksoja on jouduttu lyhentämään tekijänoikeudellisista syistä. Joistakin lähetyksistä ei ole tallella mitään materiaalia. Ohjelmien soittolistat ovat artikkelin lopussa. Lisää kokonaisia Iltatähtiä on nähtävänä Yle Areenassa.

Iskelmää, uutta aaltoa ja 1950-lukua

Iskelmä- ja viihdeartisteja esiteltiin vuonna 1978 aiempaa näkyvämmin ja määrätietoisemmin etenkin kevätkauden ohjelmissa. Rokkipuolella teki punkin ja uuden aallon rinnalle vahvasti tuloaan 1950-luvun uudelleenlämmittely.

Vuoden ensimmäisessä Iltatähdessä (24.1.1978) esittäytynyt lauluyhtye Silhuetit saavutti alkuvuodesta 1978 suosiota parodisella käännöskappaleella Jos mulle sydämesi annat. Alun perin levy-yhtiön aloitteesta syntynyt kvartetti (Arto Alaspää, Martti Metsäketo, Irina Milan ja Marianne Nyman) koostui kokeneista ja luotettavista laulajista, joista osa oli suurelle yleisölle tuttu lähinnä taustatehtävistä.

Jakson historiallisesti mielenkiintoisinta antia on sen ainoa livetaltiointi, Ilkka Rantamäki Groupin yli 17-minuuttinen proge/popjazznumero The House on the Hill, josta oli jo aiemmin kuultu Rantamäen johtaman Himalaya Bandin ja Jukka Tolosen yhteisversio Iltatähdessä 29.5.1977. Ohjelman ulkomainen videoesiintyjä on countryrockbändi Dr. Hook.

Kaikki on valmiiksi paperille pantu, eikä juontajalta suvaita edes sanojen painotuksia, jotteivät ne osuisi väärään kohtaan.― Marjut Jousi Iltatähden juontajien työstä Katso-lehdessä 21/1978.

Vuoden 1978 alusta ohjelmasarja oli saanut jälleen uuden juontajan. Osaa katsojista ärsyttänyt Sinikka Hein oli korvattu vaisummalla, lähinnä urheiluohjelmista tutulla Matti Kyllösellä. Heinin ja tätä edeltäneen Mikko Alatalon piruilu ja kriittiset kommentit vaihtuivat nyt mitäänsanomattomuuteen, minkä pani merkille myös Katso-lehden toimittaja Marjut Jousi: "Ehkä aikaisemmat kokemukset ovat pelästyttäneet tekijät, mutta nykyisin ohjelman juontaja ei saa sanoa yhtään ylimääräistä sanaa omana mielipiteenään", hän kirjoitti toukokuussa 1978.

Petri Pettersson ja juontaja Matti Kyllönen Iltatähti-ohjelmassa.
Juontaja Matti Kyllönen esittelee Petri Petterssonin Iltatähdessä 7.2.1978. Petri Pettersson ja juontaja Matti Kyllönen Iltatähti-ohjelmassa. Kuva: Yle kuvanauha Iltatähti,Matti Kyllönen,Petri Pettersson,1978,kuvakaappaus,Yle Elävä arkisto

Helmikuun Iltatähdessä (7.2.1978) nuorta suomalaista rockia edusti tamperelainen Tries, yksi uuden Poko Rekordsin varhaisimmista kiinnityksistä, jonka kerrottiin pitävän esikuvanaan hardrockhirmu Nazarethia. Kolmella kappaleella on mukana ravintolaestradeille vetäytynyt Tuulikki Eloranta (ks. myös Iltatähti 31.10.1974), jonka Kyllönen arvottaa "suomalaisen musiikkielämän valovoimaisimpiin nimiin". Punk rockin on kuulemma syrjäyttämässä "uusi villitys Englannista": taidokkailla 1950-luvun doo wop -covereilla hetkeksi suosioon noussut Darts, jonka Daddy Cool oli suuri hitti Suomessakin.

Jakso päättyy jälleen kunnianhimoiseen liveosuuteen, jossa tällä kertaa Petri Pettersson laulaa mm. omia sävellyksiään Pentti Saaritsan runoihin levyltä Nuoruus. Säestäjänä toimii savolaisen progen ykkösnyrkki Finnforest.

Tässä kerrankin esitettiin yhtä pötköä viidentoista minuutin ajan progressiivista musiikkia Jyväskylästä. Teksti oli mielettömän härskiä ja täynnä kiroilua.― Iltatähden juontaja Matti Kyllönen Katso-lehdessä 21/1978.

Aiemmin mainitussa Katson artikkelissa ex-juontajat Mikko Alatalo ja Jussi Raittinen kiittelivät Iltatähteä siitä, että se nosti esiin maakuntien musiikintekijöitä, kotimaisen rockin nousevaa polvea ja ylipäänsä musiikkia, joka ei ollut "valmiiksi pureskeltua".

Hyvä esimerkki tästä oli Jyväskylän seudun rockelämästä tehty reportaasi, joka televisioitiin maaliskuussa 1978. Jaksossa esiintyivät mm. etnojazzryhmä Fyyralyyra, Cadillac (ent. Rock Cadillac) ja – mielenkiintoisimpana kaikista – Yari Knuutisen johtama punkyhtye Se. Valitettavasti ohjelman materiaali ei ole tallella Ylen arkistossa.

Juontaja Matti Kyllönen lienee viitannut juuri tähän kadonneeseen lähetykseen muistellessaan Katso-lehdessä keskisuomalaista esitystä, joka oli "mielettömän härski ja täynnä kiroilua". Sarjan musiikki ei muutenkaan tainnut täysin vastata hänen makuaan: "Taidan olla vähän vanhanaikainen, mutta en aina näitä valintoja tajua. – – Jazzista en ihmeemmin välitä ja punk-villitykseen en ole päässyt sisälle ollenkaan. Se on minusta pelkästään eläimellistä ja vailla päämäärää." (Iltatähden suhteesta punkiin ks. erillinen artikkeli.)

Iltatähden seuraavaa makasiinityyppistä jaksoa saatiin odotella pitkään. Toukokuun 10. päivän lähetyksessä nähtiin mm. "korkeaviritteisellä äänellä" laulava videovieras Kate Bush ja "sentimentaalinen leidi" Paula Koivuniemi. Tuore albumi Lady Sentimental, jolta ohjelmassa kuullaan kolme raitaa, käänsi Koivuniemen jo pitkään jatkuneen uran kunnolla nousuun.

Samassa jaksossa esiintyivät musiikkivideoilla lisäksi Paul McCartneyn johtama Wings sekä 1950-luvun rock and rollin lämmittäjänä menestynyt Robert Gordon aisaparinaan kitaristilegenda Link Wray. Jälkimmäinen tunnustetaan juonnossa kaksikon ehdottomasti tärkeimmäksi hahmoksi.

Vakavalla asialla jo vuodesta 1973

Kevään lopulla Iltatähti vietti viisivuotisjuhliaan. Sen kunniaksi esitettiin kavalkadi vuosien varrella nähdyistä artisteista. Joukkoon ovat päässeet mm. Danny, Hector, Hurriganes, Viktor Kalborrek, Country Express, Rolling Stones, Bay City Rollers, Sex Pistols, Veltto Virtanen ja Electric Light Orchestra.

Toukokuun 24:ntenä lähetetyn ohjelman aluksi kuullaan Eija Mikkosen ja Jussi Raittisen juonto sarjan esikoisjaksosta. Sarjan muista isännöijistä muistetaan ainakin Mikko Alatalo ja Matti Poijärvi, joka halusi "aina vain puhua jazzista ja jazzista kunnes meni niin pitkälle kuin pippuri kasvoi".

Iltatähti oli tekijöidensä mukaan Suomen ensimmäinen popmusiikkiohjelma, jossa tehtiin muutakin kuin laulettiin ja soitettiin. Se tarjosi rinnakkain asiaa ja musiikkia. "Haluna oli sanoa katsojille, että kevyt musiikki on tärkeä, joskus jopa vakavakin asia", Matti Kyllönen toteaa viisivuotiskatsauksen juonnossa. Ja lopettaa ei aiottu vieläkään, "vaikka olemassaolomme onkin muutamissa närkästystä herättänyt".

Monien mielestä esimerkiksi Dannyn kaltaiset iskelmätähdet eivät olleet saaneet Iltatähdessä tarpeeksi ruutuaikaa. Näillä nimillä oli toimituksen mielestä jo muutenkin yllin kyllin esiintymistilaisuuksia. Iltatähti oli enemmän foorumi "nuorille, lupaaville kyvyille" – esimerkkinä sarjan vakiovieras Hector.

Uusrähjäisten ysköksiä Särkänniemessä

Syyskaudella 1978 remmiin astui taas kerran uusi juontaja. DJ Beaverina tunnettu Tapani Ripatti oli toiminut myös opettajana, ja entisen ammatin vaikutteet näyttävät jossain määrin sävyttäneen myös juontotyötä. Keventäväksi vastapainoksi Ripatti elvytti Mikko Alatalon aikoinaan luoman iltarunoperinteen, jota esimerkiksi Kyllösen kaudella ei harrastettu.

Tapani Ripatti spiikkaa Iltatähden päätösjuonnon palava kynttilä kädessään.
"Aika on taas lelut kerätä..." Juontaja Tapani Ripatti lausuu loppurunoa kynttilä kädessään. Tapani Ripatti spiikkaa Iltatähden päätösjuonnon palava kynttilä kädessään. Kuva: Yle kuvanauha Tapani Ripatti,Iltatähti,kynttilät,kuvakaappaus,Yle Elävä arkisto

Syyskuun 20. päivän Iltatähti uutisoi Elävän musiikin yhdistyksen Elmun ja kokonaisen elävän musiikin liikkeen synnystä. Esillä on myös Kouluhallituksen joukkoviihdeprojekti, jonka tarkoituksena oli opettaa niin koululaisia kuin heidän vanhempiaan tunnistamaan korkeatasoisen viihteen ominaisuudet.

Jakson pääosan muodostaa livetaltiointi Särkänniemessä järjestetystä Kemut-tapahtumasta. Mukana ovat menneenä kesänä läpimurtonsa tehnyt Teddy & the Tigers – kohoavan rockabillyvillityksen keulakuva – sekä Tampereen seudun tulokkaat Eppu Normaali ja Popeda. Molemmille viimemainituille tv-esiintyminen oli uran ensimmäinen.

"Eppu ja hänen normaalit poikansa" saavat juontajalta pyyhkeitä Sex Pistolsin jäljittelystä, vaikka plussaksi olikin laskettava suomenkielinen "ääntely". "Popedan puksuttelua" taas häiritsi desibelien jumalointi ja kielellinen vastuuttomuus. Alatyyliä viljeltiin muutenkin aivan liikaa tässä "uusrähjäisessä" tyylissä, johon Ripatti kummankin bändin niputtaa.

Eniten äänessä ollut kykki lavalla pitkään lupaavasti. Odotin tiettyä astiaa jo hänen alleen. Tällöin olisi saatu samaa tavaraa kummastakin päästä.― Ilkka Lähteenmäki Eppu Normaalin Iltatähti-esiintymisestä Uudessa Suomessa 23.9.1978
Martti Syrjä istuu kyykyssä lavalla Kemut-konsertissa Tampereen Särkänniemessä.
Martti Syrjä kykkii Särkänniemen näyttämöllä Iltatähdessä 20.9.1978. Martti Syrjä istuu kyykyssä lavalla Kemut-konsertissa Tampereen Särkänniemessä. Kuva: Yle kuvanauha Martti Syrjä,Eppu Normaali,kuvakaappaus,Yle Elävä arkisto,1978

Ripatti ei suinkaan ollut ainut, jonka esteettisiä arvoja Eput ja Popeda loukkasivat syyskuisella Iltatähti-esiintymisellään. Entinen Kivikasvot-yhtyeen laulaja Ilkka Lähteenmäki (alias Ilkka Hemming) kauhisteli Uusi Suomi -lehden kolumnissaan "uuden aallon ysköksiä" ja "röyhtäilyä".

Teddy tiikereineen oli Lähteenmäestä harmiton, mutta "herra Eppu Normaalin" alias Martti Syrjän kyykkyasento toi hänen mieleensä ruuansulatukseen liittyviä assosiaatioita. "Pää-Popeda" Pate Mustajärven hän puolestaan uskoi päässeen lomalle jostain instituutiosta, vaikkei kamera näyttänytkään lavan reunalla odottavaa vartijaa. Kaiken kaikkiaan katselukokemus osoitti Lähteenmäen mielestä, että oli aihetta kiirehtiä ottamaan popmusiikki Ripatinkin mainitseman joukkoviihdeprojektin ohjelmaan.

Tapani Ripatti juonsi Iltatähteä syksyn 1978 ajan, mutta muita kokonaisia ohjelmia ei tältä kaudelta ole tallella. Lokakuun lähetyksestä (18.10.1978) on säilynyt vain insertti, jossa Ylen kirjeenvaihtaja Erkki Toivanen jututtaa Gary Brookeria tämän soolourasta ja Procol Harumin hajoamisesta. Brooker ounastelee tekevänsä jatkossa tähänastista "rokkaavampaa" materiaalia. Jaksosta ovat harmillisesti kadoksissa Kari Peitsamon sooloesitykset viidestä Kari Kolmas -albumin akustisesta kappaleesta.

Ylen ainoa popohjelma hiipuu

Vuosikymmenten taitteen edellä Iltatähden tuike hiipui huolestuttavasti. Vuonna 1978 se ilmestyi ruutuun vain kaksitoista kertaa (vuonna 1977 lähetyskertoja 17, sitä edellisenä 20). Ohjelmista neljä oli omatuotantoisia tai ostettuja konserttispesiaaleja, jotka oli omistettu jollekin yksittäiselle artistille. Makasiinimuotoisia vakiolähetyksiä televisioitiin keväällä ja syksyllä noin kerran kuussa. Yleensä niissä nähtiin juonnoilla höystettyjä musiikkivideoita ja playback-esityksiä, muttei enää juurikaan haastatteluja.

Keväällä 1979 nähtiin Iltatähti-otsikolla enää ohjelmaa. Niistä kolme oli katsauksia eri kaupunkien bändielämään, kaksi keskittyi yksittäisiin ulkomaisiin tähtiin. Kaikki kevään jaksot (lukuunottamatta kitaristi Francis Goyan huhtikuista evergreentuokiota) ovat kadonneet.

Menetyksistä murheellisin on helmikuun alussa tehty nauhoitus kahdesta Helsingin Elmun konsertista. joissa esiintyivät mm. Tuomari Nurmio & Köyhien ystävät, Helsingin nimekkäimpiin punkbändeihin kuuluneet Sehr Schnell ja Problems sekä progressiivinen Taurus-yhtye. Matti Rosvallin juontama jakso kuvattiin kuukautta ennen Nurmion ensisinglen julkaisua.

Oulun elävän musiikin yhdistys Pelmu oli keskiössä toukokuun Iltatähdessä, joka nauhoitettiin Rattorilupilla ja Pohjankartanossa. Ohjelmassa esiintyivät mm. yhtyeet Ramblers ja Spiders. Kevätkauden päätti kesäkuussa nähty lähetys Karjaan, Tammisaaren ja Hangon bändielämästä. Nimekkään Country Expressin lisäksi mukana olivat Patte ja Kitte, Abstract ja Basement Band.

Syyskauden 1979 ainoa ohjelma oli Eestin TV:n kanssa joulukuussa tehty yhteislähetys Iltatähti – Öhtutäht, jossa musisoivat lähinnä virolaiset artistit. Konsepti uusittiin tapaninpäivänä 1980.

Muutoin Iltatähti vietti hiljaiseloa peräti puolentoista vuoden ajan. Se oli ollut pitkään Ylen ainoa varsinainen popmusiikkiohjelma, mutta sen poissaoloa paikkasi vuoden 1979 alussa TV1:llä aloittanut Tuubi. Iltatähden kuukausittaiset lähetykset alkoivat uudelleen vasta vuoden 1980 lopussa.

Artikkelin lehtisitaatit ovat Marjut Jousen kirjoituksesta Viisivuotias Iltatähti vastaa syytöksiin (Katso 21/1978) ja Ilkka Lähteenmäen kolumnista Kemut vai lemut (Uusi Suomi 23.9.1978).

Ohjelmissa esitetyt kappaleet

Iltatähti 24.1.1978 Dr. Hook: Let the Loose End Drag, Making Love And Music, Sleeping Late; Silhuetit: Osuit oikeaan, Jos mulle sydämesi annat, Alla erään auringon, Sirkus Bimbo; Ilkka Rantamäki Group: The House on the Hill.
Iltatähti 7.2.1978 Leo Sayer: There Isn't Anything; Tries: Thunderball; Tuulikki Eloranta: Ruusuiset hetket, Mä olen nainen, Leikin teit; Darts: Daddy Cool, Sh-Boom; Petri Pettersson: Unohdus, Kuolema, Sait elämäsi näytelmään.
Iltatähti 10.5.1978 Kate Bush: Wuthering Heights; Paula Koivuniemi: On hän niin yksinäinen, Yksin, Taas tuuli soi; Robert Gordon & Link Wray: The Way I Walk, Fire; Wings: Mull of Kintyre. Ohjelmassa on lisäksi esitetty ote elokuvasta Saturday Night Fever.
Iltatähti 24.5.1978 Danny: Yksinäinen ilta; Hector: Lumi teki enkelin eteiseen; Viktor Kalborrek & Hullujussi: Sävel rakkauden; Hurriganes: My Sweet Lily, Say Mama; Country Express: Branded Man; Rolling Stones: Angie; Bay City Rollers: Shang-A-Lang; Sex Pistols: Anarcy in the U.K.; Veltto Virtanen: Veltto ratsastaa jälleen; Mikko Alatalo: Rokkilaulaja; Electric Light Orchestra: Turn to Stone. Haastateltavina Viktor Kalborrek ja Veltto Virtanen.
Iltatähti 20.9.1978 Teddy & the Tigers: Tear It Up, Just like Eddie, Nothing for Me, Rock Around with Ollie Vee, Honey Don't, Ready Teddy; Eppu Normaali: Rääväsuita ei haluta Suomeen, Jee jee; Popeda: Mauno soittaa stereoo, Pikkustadin supermarket, Mönkiäislaulu. Ohjelmassa on lisäksi esitetty ote elokuvasta Thank God It's Friday.
Iltatähti 18.10.1978 Haastateltavana Gary Brooker. Ohjelmassa ovat lisäksi esiintyneet Bob Seger, Kari Peitsamo ja Gary Brooker, ja siihen sisältyi myös uusien musiikkielokuvien katsaus.
Julkaisemattomat tai kadonneet jaksot: 19780315 Iltatähti special: 'Country' Joe Mcdonald Lappajärvellä (kadonnut). 19780329 Fyyralyyra, Se, Jamiklangi, Cadillac (kadonnut). 19780412 Gusse Rössi. 19780426 Iltatähti special: John Miles Ruisrockissa (kadonnut). 19781108 Iltatähti special: Jethro Tull (kadonnut). 19781213 Ted Gärdestad, Kraftwerk, Joanne Mackell, Meatloaf, Gerry Rafferty, La Bottage Dell Arte & Bob Marley & The Wailers (kadonnut). 19790223 Iltatähti special: Elmu. Tuomari Nurmio ja Orpojen Tuki, Problems?, Bootleggers, Sehr Schnell, Taurus (kadonnut). 19790404 Iltatähti special: Waylon Jennings (kadonnut). 19790406 Kesäyön unelmia. Iltatähti. Francis Goya. 19790504 Iltatähti special: Ramblers, Spiders, Puolukanvarpu, Pelmu-kvartetti (kadonnut). 19790601 Patte ja Kitte, Abstract, Basement Band, Country Express (kadonnut). 19791201 Iltatähti – Öhtutäht (yhteistuotanto).

Lue lisää:

Varhainen Iltatähti oli koko perheen kriittinen musiikkiohjelma

1970-luvun keskeisin pop- ja rockohjelma oli alkujaan omistettu aivan kaikelle kevyelle musiikille Hurriganesista lehmänkellonkalisteluun. Hyvän ja huonon musiikin raja oli tekijöille kuitenkin kirkas, eikä se jäänyt yleisöllekään epäselväksi.

Lue lisää:

Vuonna 1974 Iltatähti vaihtoi väriin ja Mikko Alataloon

Iltatähti aloitti vuonna 1974 värilähetykset, ja sen juontaja vaihtui muutaman kuukauden välein. Mukana mm. Hullujussi, Juice Leskinen & Coitus Int, Niemen, Procol Harum, Kaseva, Irwin, Albert Järvinen, M. A. Numminen.

Lue lisää:

Iltatähden kolmas vuosi oli hyvä vuosi suomirockille ja juurimusalle

Vuonna 1975 Iltatähti-ohjelma tarjoili "rytmimusiikin rautaisannoksia" parhaimmillaan jopa kahdesti kuussa. Folk ja country raikasivat runsaasti, ja Suomen eri kolkkien rock-elämää esiteltiin. Jäljelle jääneiden nauhojen herkkuja ovat mm. Hurriganes, Wigwam, Maarit, Vanha Isäntä, Virtanen, Dr. Feelgood, Loudon Wainwright III ja Professori Pitkätukka.

Lue lisää:

Proge ja fuusiomusa tahdittivat Iltatähden ennätysvuotta 1976

TV2:n Iltatähti-musiikkiohjelmalla oli vuonna 1976 enemmän lähetyksiä kuin koskaan muulloin. Se koki musiikkipoliittiseksi tehtäväkseen nostaa esiin kunnianhimoisia kokeiluja vastapainoksi "kauppamiesten tavaralle". Jälkipolville säilyneisiin arkistoaarteisiin kuuluvat mm. Sorvali–Hurmerinta Bandin, Nono Söderbergin, Royalsin, Piirpauken, Steeleye Spanin, Chicago Overcoatin ja Kontravirtasen esiintymiset.

Lue lisää:

Iltatähti 1977: Punk tuli, Alatalo meni

Iltatähden tuttu isäntä Mikko Alatalo jätti musiikkisarjalle vuonna 1977 jäähyväiset ja teki tilaa seuraajalleen Sinikka Heinille. Samaan aikaan ohjelman katsojat saivat tutustua kummalliseen erikoisuuteen nimeltä punk-rock. Säilyneiden tallenteiden harvinaisuuksiin kuuluvat mm. Jukka Tolosen, Hectorin ja H.E.C.-yhtyeen, Wasama-kvartetin, Jimi Sumén & Dreamsin ja Madame Georgen livetaltiot.

Lue lisää:

Iltatähden lopunajat – heviä, syntikoita ja kasariglamouria

Kevyen musiikin ohjelmaklassikko Iltatähti palasi pitkän tauon jälkeen ruutuun vuoden 1980 lopussa. Viimeisinä vuosinaan se tarjosi raskasta rockia, syntikkapoppia, suomidiskoa, ihonmyötäisiä trikoita, säihkyvää tyylikkyyttä ja paljon kaikkea muuta. Vuosien 1980–1983 herkkuja ovat mm.

Kommentit