Hyppää pääsisältöön

Kipusisko: Kuka määrää ketä?

Piirretty sairaanhoitaja.
Piirretty sairaanhoitaja. Syke (tv-sarja),kipusisko

Sairaala on kenties hierarkkisin työpaikka, jonka Suomesta voi löytää. Komentoketju on tarkka, koska sitä nopea toiminta vaatii.

Sairaalassa kajotaan ihmisten kehoon ja peukaloidaan heidän terveydentilaansa. On kaikkien kannalta miellyttävää, että päätöksentekijällä on nimi, naama ja lyhytvalintapuhelinnumero, johon on pakko vastata. Vatuloijalle tai työhuoneeseen piiloutujalle ei tavallisimmin ole töitä akuuttipuolella. Näin on, ainakin paperilla. Käytännössä sairaala tietysti on aivan kuin mikä tahansa suomalainen työpaikka: puolet pullollaan vastuunpakoilijoita, päättämättömiä reppanoita ja umpikieroja piilovallankäyttäjiä.

Ylilääkäri on se hahmo, jota me tavallisimmin kumarramme ja jonka tahtoa ainakin sanomme noudattavamme.

On pitkälti ylilääkäristä kiinni, tapahtuuko niin oikeasti. Parhaat ylilääkärit ovat alansa kliinisiä mestareita. He ovat ylenneet, koska ovat ansainneet sen omalla työllään ja osaamisellaan. Heidän lausuntoihinsa on syytä luottaa.

Huonompi homma on se, että ylilääkärin duuni tappaa kliinikon sielun. Sairaalamaailman perverssi laki nyt vain sattuu määräämään, että jos joku on oikein taitava potilastyössä, hänet tulee irrottaa siitä ja liimata loppuiäkseen hallintokoneistoon. Enkä ole tavannut vielä yhtään lääkäriä, joka vannoisi pyrkineensä lääkikseen kuultuaan hallintohommien kutsun.

Sairaalasarjan näyttelijät tuijottavat toisiaan.
Sairaalasarjan näyttelijät tuijottavat toisiaan. Syke (tv-sarja),jaksokuva
Sairaalasarjan leikkaussalissa meneillään operointi.
Sairaalasarjan leikkaussalissa meneillään operointi. Syke (tv-sarja),s4 ep02,sairaalasarjat

Ylilääkärillä on alaisinaan apulaisylilääkäreitä, osastonlääkäreitä, sairaalalääkäreitä ja niin edelleen. Lääkärit päättävät potilaan hoidosta: sen aloittamisesta ja lopettamisesta. Lääkäri määrää lääkkeet, toimenpiteet ja tutkimukset. Hoitotyön ammattilaiset, hoitajat, noudattavat näitä määräyksiä. Paitsi silloin kun eivät: he ehkä jättävät määrätyt rutiinimittaukset väliin, saattavat väkivaltaisen potilaan ulos osastolta kesken hoidon, säätävät lääkeannosta suuntaan tai toiseen ja vihjaavat myöhemmin lääkärille, että määräystä on varaa korjata.

Järkyttävän suurta vastuuta kantavat molemmat.

Lääkärit eivät kuitenkaan varsinaisesti johda hoitajien töitä. Sitä varten on hoitotyön johtajia, jotka ovat opiskelleet tiedeyliopistossa hoitotiedettä ja ovat siis hieman parempaa väkeä kuin alaisensa. Jos hoitaja sooloilee ja nakertaa lääkärin määräyksiä turhan näkyvästi, satikuti tulee osastonhoitajalta tai ylihoitajalta.

Lääkärin ja hoitajan valtasuhde on periaatteessa aivan selkeä. Yhdet ovat korkeasti koulutettuja ja palkattuja – toiset eivät. Järkyttävän suurta vastuuta kantavat molemmat, joten kukin voi tykönään miettiä, tarvitseeko tehtäväjaon, koulutuksen tai palkkauksen erojen määrittää ihmisten välisiä suhteita.

On toki työpaikkoja, joissa moniammatillista työtä tehdään rinnakkain, toisten ammattitaitoa ja tehtäviä kunnioittaen. On myös työpaikkoja, joissa hoitajat ja lääkärit eivät ikinä istu lounaalle samaan pöytään. Varmaan siitäkin joku saa kiksinsä.

Kommentit