Hyppää pääsisältöön

Mauri Kunnas ja Tuomas Kyrö ovat nyt kirjamyynnin kärjessä

Kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen ja kirjoja.
Kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen Kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen ja kirjoja. Kuva: Yle Kuvapalvelu Seppo Puttonen,kirjojen suomi

Viime vuoden menestynein kirjailija kirjojen myynnillä mitattuna oli Mauri Kunnas. Hänellä oli 11 teosta myydyimpien kahdenkymmenen joukossa, ja kokonaismyynti kaikki tuotteet yhteenlaskettuna oli lähes 150 000. Tuomas Kyrön myynti yhteenlaskettuna oli lähes 114 000.

Kirjailijat Mauri Kunnas ja Tuomas Kyrö
Kirjailijat Mauri Kunnas ja Tuomas Kyrö Kirjailijat Mauri Kunnas ja Tuomas Kyrö Kuva: Liisa Valonen ja Katja Lötjönen Mauri Kunnas,Tuomas Kyrö,kirjojen suomi

Silmiinpistävää kustannusyhdistyksen tilastoissa on myös se, että käännettyjen sarjakuvien myyntiä hallitsee yksi ja ainoa Walt Disney. Kaikki kaksikymmentä eniten myytyä nimikettä olivat Walt Disneyn tuotantoa – myynti oli lähes 500 000 kappaletta. Jos yksittäiselle sarjakuvakirjalle laskee viiden euron hinnan, se kerryttää rapakon takaisen Roope Ankan pankkiholviin noin 2,5 miljoonan euron liikevaihdon.

An image shows the cartoon Scrooge McDuck diving into coin piles at the Erika-Fuchs-Haus in Schwarzenbach an der Saale, Germany, 28 July 2015. The first German comic museum is set to open in Schwarzenbach on 01 August.
Roope Ankka sukeltaa rahakasaan Saksalaisessa sarjakuvataiteen museossa An image shows the cartoon Scrooge McDuck diving into coin piles at the Erika-Fuchs-Haus in Schwarzenbach an der Saale, Germany, 28 July 2015. The first German comic museum is set to open in Schwarzenbach on 01 August. Kuva: EPA/NICOLAS ARMER Roope Ankka

Marketeissa huima kirjamyynnin kasvu

K-ryhmän marketeissa kirjojen myynti lisääntyi 19% edellisvuodesta. Kirjamyynti on kasvanut rivakasti K-ryhmän marketeissa jo viidettä vuotta peräkkäin. S-ryhmässä markettien ja verkkokaupan kirjamyynnin nousu oli viime vuonna yhdeksän prosenttia. Kasvu on yleistä markkinaa selvästi voimakkaampaa. Markettien osuus kirjojen kokonaismyynnistä on noussut nyt noin 26 %:in, ja perinteisten kirjakauppojen osuus on laskenut huippuvuosien yli 40%:n osuudesta noin 33 %:in.

Koko kirjamyynti laski

Kotimaisten kaunokirjojen myynti nousi hienoisesti ja ulkomaisen käännetyn kaunon menekki laski noin 7%.
Kahdenkymmenen suosituimman kotimaisen kaunokirjan yhteenlaskettu myynti lisääntyi viime vuonna peräti yli 76 000 kappaletta. Käänne on suuri, sillä suosituimpien kirjojen yhteenlaskettu myynti vähentyi vuosittain noin 60.000:lla vuodesta 2012 vuoteen 2015.

Kirjojen kokonaismyynti laski edelleen – nyt pudotusta oli 3 % vuodesta 2015. Kokonaismyyntiä laski tietokirjamyynti, joka putosi kuusi prosenttia vuonna 2016.

Lasten- ja nuorten kirjojen myynti lisääntyi jopa 8 % kirjakaupoissa ja kirjakauppaketjuissa. Nousun yksittäisenä syynä on Harry Potter ja kirottu lapsi menestys. Se ylsi lähes 100 000 kappaleen myyntiin.

Harry Potter fanit Harry Potter and the Cursed Child -kirjat ylös nostettuina
Harry Potter fanit Harry Potter and the Cursed Child -kirjat ylös nostettuina Kuva: EPA/GEORG WENDT Harry Potter

Kotimainen kaunokirjallisuus näyttää toipuvan alamäestä, sillä se kasvoi prosentin edellisvuodesta. Kotimaisista kaunokirjoista kärjessä olivat Ilkka Remeksen Kiirastuli 55 600 kappaleen myynnillä, Tuomas Kyrö, Miika Nousiainen ja Jari Tervo. Viime vuoden Finlandia-voittajan Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista oli viidenneksi eniten myyty teos. Kustannusyhdistys arvioi katsauksessaan, että myynti on vuoden aikana jakautunut useammalle kirjanimikkeelle pelkkien kärkikirjojen sijaan.

Kustannusyhdistyksen tilastot ovat kuitenkin vain osa totuutta ja vain jossain määrin suuntaa antavia. Yhdistykseen kuuluu noin 100 kustantamoa, kun kaikkiaan kustantamoita on n 2500. Kustannusyhdistykseen kuuluvien kustantamoiden osuus kokonaismyynnistä on noin 70%. Näiden lukujen ulkopuolelle jäävä pienkustantamoiden ja esimerkiksi yliopistopainojen myynti on kasvanut.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kirjojen Suomi