Hyppää pääsisältöön

Soolosellolevy koskettaa syvältä

Pianisteilta on tottunut odottamaan soololevyjä, mutta aivan osattomia tällä saralla eivät ole viulistit ja sellistitkään. Voisi ajatella, että parasta kokonaisuutta voisi rakentaa hieman tunnelmia ja tyylejä vaihtelemalla, mutta tehdä voi myös niin kuin Natalie Clein: hän rakentaa runsaan tunnin mittaisen ohjelman 1940- ja 50-luvuilla sävelletyistä sooloselloteoksista, joissa on tyylillisesti enemmän yhteisiä kuin eriäviä piirteitä. Erinomainen soolosoitto ja onnistunut äänitys tuovat esiin teosten omaperäisyyden ja ainutlaatuisuuden, ja kokonaisuus on kaikkiaan onnistunut.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Ernest Blochin reippaasti yli 70 vuoden iässä, elämänsä viimeisinä vuosina kirjoittamat Sarjat soolosellolle koskettavat syvältä. Sellisti Zara Nelsovan kanssa yhteistyössä syntyneet kolme sarjaa ovat velkaa Johann Sebastian Bachin sooloselloteoksille tavassaan punoa harmonioista melodioita—tai ehkä melodioista harmonisia kudelmia—sekä tavassa, jolla erilaiset karakterit ja tunnelmat vuorottelevat. Muuten Bloch liikkuu musiikillisesti uusklassishenkisessä modernismissa, heprealaissävyin maustettuna.

Teokset ovat olleet kaiken nähneelle säveltäjälleen henkilökohtaisia, ehkäpä tunnustuksellisiakin. Brittiläinen Natalie Clein kykenee tarrautumaan musiikin syvyyksiin täydellisyyttä tavoittelevalla yhdistelmällä objektiivisuutta ja tulista heittäytymistä. Itseeni suurimman vaikutuksen tekee Blochin kolmesta sarjasta laajin, Toinen sarja, Ensimmäisen ja Kolmannen ollessa toisaalta hivenen ilmavampia.

Ankaruus, syvyys ja laajuus leimaavat myös Luigi Dallapiccolan soolosellosarjaa Ciaccona, Intermezzo e Adagio, jonka Dallapiccola sai valmiiksi Toisen maailmansodan päättyessä. Samanaikaisesti oopperansa Il prigionero kanssa kirjoittama teos etenee Ciacconan repivästä, tuskaisesta ilmaisusta kohti Adagion tuomaa rauhoittumista.

Miellyttävän täyteläisesti äänitetyn levyn päättää György Ligetin nuoruudenteos, Sonaatti soolosellolle. Uusklassisen Blochin ja ekspressiivisen Dallapiccolan jälkeen sen tyylitelty unkarilaisuus tuo vielä uuden ja tuoreen näkökulman erinomaiseen soolosellolevyyn.

Ernest Bloch: Sarjat soolosellolle. Luigi Dallapiccola: Ciaccona, Intermezzo e Adagio. György Ligeti: Sonaatti soolosellolle. - Natalie Clein, sello. (Hyperion, CDA68155)

Kuuntele Uudet levyt 13.1.2017, toimittajana Ville Komppa.

 • Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Säveltäjä Kalevi Ahon ja BIS-levy-yhtiön vuosikymmeniä kestänyt yhteinen taival jatkuu, kun tasaiseen tahtiin ilmaantuu uutta Aho-äänistöä uusina tallenteina. Noin kolmenkymmenen profiilijulkaisun ansiosta alkaa valtaosa Ahon laajan tuotannon tärkeimmistä teoksista löytyä soivina dokumentteina.

 • Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  No nyt! Musiikinhistorian sameat kerrokset kirkastuvat jälleen, kun Göteborgin sinfoniaorkesteri esittelee kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kolme aiemmin äänitteillä kuulematonta teosta. Kiinnostavan kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Ida Moberg, Valborg Aulin sekä Elfrida Andrée. Ruotsalainen Elfrida Andrée (1841–1929) oli muun muassa säveltäjä, kapellimestari ja urkuri.

 • Trumpetti pelasti amerikansuomalaisen Allan Sihvolan hengen – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

  Amerikansuomalainen muusikko vankileirien saaristossa.

  Amerikansuomalainen Allan Sihvola muutti 12-vuotiaana 1933 perheensä mukana ihanneyhteiskuntaa rakentamaan Neuvosto-Karjalaan. Toisen maailmansodan aikana hän joutui suomalaisena Tsheljabinskin vankileirille. Vähän yli 20-vuotias Sihvola laihtui luurangon laihaksi, mutta säilyi hengissä, sillä trumpetistina hänet hyväksyttiin leirin soittokuntaan. Kun Neuvostoliitto romahti 1990-luvun alussa, Sihvola ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan. Vei 25 vuotta ennen kuin kirja "Stalinin taivaan alle" julkaistiin.