Hyppää pääsisältöön

Soolosellolevy koskettaa syvältä

Pianisteilta on tottunut odottamaan soololevyjä, mutta aivan osattomia tällä saralla eivät ole viulistit ja sellistitkään. Voisi ajatella, että parasta kokonaisuutta voisi rakentaa hieman tunnelmia ja tyylejä vaihtelemalla, mutta tehdä voi myös niin kuin Natalie Clein: hän rakentaa runsaan tunnin mittaisen ohjelman 1940- ja 50-luvuilla sävelletyistä sooloselloteoksista, joissa on tyylillisesti enemmän yhteisiä kuin eriäviä piirteitä. Erinomainen soolosoitto ja onnistunut äänitys tuovat esiin teosten omaperäisyyden ja ainutlaatuisuuden, ja kokonaisuus on kaikkiaan onnistunut.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Ernest Blochin reippaasti yli 70 vuoden iässä, elämänsä viimeisinä vuosina kirjoittamat Sarjat soolosellolle koskettavat syvältä. Sellisti Zara Nelsovan kanssa yhteistyössä syntyneet kolme sarjaa ovat velkaa Johann Sebastian Bachin sooloselloteoksille tavassaan punoa harmonioista melodioita—tai ehkä melodioista harmonisia kudelmia—sekä tavassa, jolla erilaiset karakterit ja tunnelmat vuorottelevat. Muuten Bloch liikkuu musiikillisesti uusklassishenkisessä modernismissa, heprealaissävyin maustettuna.

Teokset ovat olleet kaiken nähneelle säveltäjälleen henkilökohtaisia, ehkäpä tunnustuksellisiakin. Brittiläinen Natalie Clein kykenee tarrautumaan musiikin syvyyksiin täydellisyyttä tavoittelevalla yhdistelmällä objektiivisuutta ja tulista heittäytymistä. Itseeni suurimman vaikutuksen tekee Blochin kolmesta sarjasta laajin, Toinen sarja, Ensimmäisen ja Kolmannen ollessa toisaalta hivenen ilmavampia.

Ankaruus, syvyys ja laajuus leimaavat myös Luigi Dallapiccolan soolosellosarjaa Ciaccona, Intermezzo e Adagio, jonka Dallapiccola sai valmiiksi Toisen maailmansodan päättyessä. Samanaikaisesti oopperansa Il prigionero kanssa kirjoittama teos etenee Ciacconan repivästä, tuskaisesta ilmaisusta kohti Adagion tuomaa rauhoittumista.

Miellyttävän täyteläisesti äänitetyn levyn päättää György Ligetin nuoruudenteos, Sonaatti soolosellolle. Uusklassisen Blochin ja ekspressiivisen Dallapiccolan jälkeen sen tyylitelty unkarilaisuus tuo vielä uuden ja tuoreen näkökulman erinomaiseen soolosellolevyyn.

Ernest Bloch: Sarjat soolosellolle. Luigi Dallapiccola: Ciaccona, Intermezzo e Adagio. György Ligeti: Sonaatti soolosellolle. - Natalie Clein, sello. (Hyperion, CDA68155)

Kuuntele Uudet levyt 13.1.2017, toimittajana Ville Komppa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.