Hyppää pääsisältöön

Suomen luotettavin mies, Arvi Lind, ja liki 40 vuotta uutisia

Arvi Lind toimi Yleisradion uutistoimittajana ja tv-uutisten juontajana lähes 40 vuoden ajan. Lindin viimeinen lähetys nähtiin 15. lokakuuta vuonna 2003. Suomen luotettavimman miehen maine kuitenkin pysyi vielä eläkkeelläkin. Kansansuosikki vieraili Mikko Kuustosen isännöimässä Mansikkapaikka-ohjelmassa. Ohjelmassa läpikäytiin Lindin uraa aina vuodesta 1964 alkaen. Haastattelu on tehty ja esitetty vuonna 2009, jolloin Ylen tv-uutiset vietti 50-vuotisjuhlaansa.

Lind on ollut esiintyjä lapsuudestaan alkaen. Hän muistelee ensimmäiseksi esiintymistyökseen rooli linnanmuurina kansakoulun näytelmässä. Kuitenkaan uutistoimittajan työ ei ollut hänelle erityinen kutsumus. Kun Lind lähti Lappeenrannan Lauritsalasta 1960-luvun alussa, ei televisio edes vielä näkynyt paikkakunnalla. Yleisradiolle ja tv:n uutistoimittajaksi hän päätyi sattuman oikusta.

Koti oli hyvä. Isä, äiti, oikealle tielle kasvattivat.― Arvi Lind lapsuudestaan

Haastattelun ohessa ohjelmassa esitetään laaja valikoima arkistonäytteitä Lindin uralta. Varhaisin näyte on Piikkis-viihdeohjelmasta vuodelta 1964. Ensimmäinen uutistyönäyte on kaksi vuotta myöhempi, isänpäivänä tallennettu myöhäisuutisjuttu. Lindin mukaan 1960-uutisia leimasi eräänlainen "tekokriittisyys", joka myöhemmin näyttäytyy tahattomana komiikkana. Jutut tehtiin kuitenkin aikanaan täysin tosissaan.

1970-luvulta näemme työnäytteet Lindin Suezin-komennukselta sekä onnettomuuspaikalta Rissalan lentoturman aikana. Lindin mukaan hänen uransa suurimmat uutiset ovat olleet vastaavia, koko Suomen kansaa koskettaneita suru-uutisia. Kaikista suurin oli Neuvostoliiton sortuminen. Uutisjuontaja ei Lindin mukaan saisi koskaan liikuttua tai näyttää tunteitaan, toimittaja on kuitenkin uutistilanteessa aina kuin "sirkushevonen joka tekee temppuja". Samalla toimittaja etääntyy itse tilanteesta ja vasta jälkeenpäin osaa ajatella uutistapahtuman suuruutta sekä sen vaikutuksia.

Tämä puoli on se, joka toimittajaakin koskettaa.― Arvi Lind uutistoimittajan työstä

Ohjelmassa esitetään myös ote ylimääräisestä uutislähetyksestä vuodelta 1981, jolloin presidentti Urho Kekkonen ilmoitti eroavansa virastaan. Lind myös arvioi Kekkosen roolia Suomen johtajana sekä toisaalta tämän mahdollisuuksia vaikuttaa esimerkiksi Yleisradion uutistoimituksen työhön omana aikanaan. Lind muistaa todistaneensa sensurointia vain kerran, kun presidentti oli kaatunut lentokoneen portaissa saavuttuaan takaisin kotimaahan.

Minä ainakin sain tehdä uutistyötä journalistisin periaattein, ilman ulkopuolista painostusta.― Arvi Lind Kekkosen ajan Suomesta

Haastattelussa keskustellaan myös Lindin työuran ulkopuolisesta elämästä, tämän perheestä ja toisaalta tunnettavuuden vaikutuksista elämään. Elämä julkisuuden henkilönä on rajoittanut Lindiä siinä mielessä, ettei hän ole voinut kuvitellakaan pyörineensä "kännissä kapakoissa". Uutisjuontajan täytyy esiintyä luottamuksen arvoisesti.

Lind myös korostaa, ettei ollut koskaan uutistenlukija. Hän oli uutisten juontaja, joka osallistui lähetysten tekemiseen täyspäisenä toimittajana eikä vain lukenut tekstejä, jotka "tipahtivat taivaasta".

Kyllähän kaikki uutistoimittajat esittävät uutistoimittajaa, ja uutistenlukijat nyt ainakin!― Arvi Lind työn vaatimuksista

Ohjelman lopussa näemme myös näytteen Arvi Lindin viimeisestä uutislähetyksestä. Lind kertoo pitäneensä hermonsa ja liikutuksensa tuolloinkin kurissa yksinkertaisesti harjoittelemalla omaa kiitospuhettaan riittävän monta kertaa ääneen lukien. Tilannetta hän muistelee paitsi äärimmäisen haikeana, myös erinomaisen vapauttava. Arvi Lind ehti juontaa lähes 40-vuotisen uransa aikana yli 10 000 uutislähetystä.

Kyllä mulla oli vieteri ihan suora, kun tässä oravanpyörässä, ahdistavan kiireen kanssa kamppaillut sen melkein neljäkymmentä vuotta.― Arvi Lind urastaan ja sen päättymisestä

Lue lisää:

Arvi Lindin viimeinen uutislähetys

Arvi Lind tuli töihin Yleisradion TV-uutistoimitukseen vuonna 1965. Hän juonsi lähes 40-vuotisen uransa aikana yli 10 000 uutislähetystä.

Arvi Lindin pitkä ura huomioitiin vuoden 2016 Kultainen Venla -gaalassa

Lue lisää:

Toimittaja Arvi Lind tutkii maitopussin kaadinta Arne Heleniuksen kanssa 1967.

Arvi Lind perehtyy velttoon pussimaitoon

Suomalaiset alkoivat saada maitoa aivan uudenlaisessa pakkauksessa vuonna 1967. Tv-uutiset opetti kansalaisille, miten lötkystä maitopussista kykeni kaatamaan juotavaa lasiin.

Lue lisää:

Miltä tuntui mennä kouluun, Arvi Lind?

Uutisankkuri Arvi Lind, kuuluttaja Marjo Wilska, Pasilan poliisi sekä Länsi-Pasilan ala-asteen oppilaat kertovat kokemuksiaan koulun aloittamisesta.

Lue lisää:

Arvi Lind Arto Nybergin vieraana 2004.

Arvi Lind Nybergin vieraana

Suomen kieli voi hyvin mutta sitä pitää vaalia, muistuttaa 40-vuotisen uran uutiskielen parissa tehnyt TV-legenda Arvi Lind.

Lue lisää:

Arvi Lind räppää-

Arvi Lind räppää

Arvi Lind sai kunnian jakaa vuoden 2005 hiphop-Emman. Alkajaisiksi legendaarinen uutisankkuri tervehti paikalle saapunutta yleisöä hiphop-kielellä.

Lue lisää:

Arvi Lind laulaa rokkia.

Uutisbändin Tutti frutti, solistina Arvi Lind

Kiivas uutistahti on pitänyt toimitusväellä rytmin veressä. TV-uutisten 40-vuotisjuhlassa uutisuniformusta kuoriutui ulos Archie and the Bulletins featuring the Anchorettes. Toimituksen Tutti frutti pani jalat vispaamaan.

Lue lisää:

Hiirihäiriö

Arvi ja hänen sukulaispoikansa Henkka ja Timppa joutuvat jännien tapahtumien pyörteisiin tietokonehiiren karattua Yleisradiossa.