Hyppää pääsisältöön

Perinnässä hupparille lisälaskua 173 euroa

Keuruulainen Minna Lappalainen MOT:n haastattelussa
Minna Lappalainen Keuruulainen Minna Lappalainen MOT:n haastattelussa Kuva: Yle/Taisto Lapila minna lappalainen keuruu mot-haastattelu

Perintäkulujen kasvu voi yllättää laskujaan maksamatta jättäneet. Pahimmillaan perintään ajautuminen saattaa nostaa laskun moninkertaiseksi.

Jos palvelun tai tavaran myyjä siirtää saatavan perintään, saatavan määrä alkaa kasvaa. Velkoja tai perintäyhtiö voivat lähettää velalliselle maksullisia maksumuistutuksia ja maksuvaatimuksia.

Kaikkiaan perintäyhtiö saa laskuttaa kuluja enimmillään 210 euroa. Tällöin perittävän summan tulee olla yli tuhat euroa.

Jos perittävä summa on korkeintaan sata euroa, perintäkulut saavat olla enimmillään 60 euroa. Yli sadan mutta alle tuhannen euron summissa perintäkulujen katto on 120 euroa. Jos velkoja vie asian oikeuteen, maksettavaa tulee vielä lisää enimmillään 240 euroa.

Esimerkiksi viidenkymmenen euron maksamatta jäänyt ostos saattaa poikia 60 euron perintäkulut ja lisäksi 130 euron oikeudenkäyntikulut.

Keuruulaisella Minna Lappalaisella on jäänyt paljon laskuja maksamatta yli kymmenen vuoden aikana. Esimerkiksi hupparille on tullut paljon lisähintaa tämän takia.

”Tilasin tytölle hupparin, ja tuli sitten tiukka tilanne, ja jouduin venyttämään pari kuukautta maksamista”, Lappalainen kertoo.

Hän maksoi hupparin myyjältä saamallaan muistutuslaskulla. Myyjä oli kuitenkin ehtinyt siirtää laskun perintäyhtiölle, joka vaati Lappalaista maksamaan myös perinnästä syntyneet kulut.

Lappalainen kieltäytyi maksamasta, ja riita meni oikeuteen, jossa hän sai ulosottotuomion. Tuomio kasvatti huppariostoksen perintäkulut yhteensä 172,85 euroon.

Lappalaisen ottamien reilun sadan euron suuruisten pikavippien kokonaiskulut ovat puolestaan nousseet ulosottotuomion myötä melkein viiteensataan euroon vippiä kohti.

MOT: Kohtalona ikuinen perintä
TV1 maanantaina 16.1. klo 20
Uusinnat:
TV1 keskiviikkona 18.1. klo 16.20
TV1 torstaina 19.1. klo 5.55
Katso ohjelma Yle Areenasta

Velkavankeus voi kestää vuosikymmeniä

Muokattu: lisätty ohjelman ID-numero taustakoodiin 19.1.2017 MK

Kommentit