Hyppää pääsisältöön

Ratsastuksen motivaatio hiipuu – Oletko jo kokeillut näitä vinkkejä?

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Ystäväni hevonen kysyi urheilupsykologi Anna Andersenilta, mitä kannattaa tehdä, jos motivaatio alkaa hiipua. Kokosimme viisi vinkkiä, jotka auttavat sekä motivaation palauttamisessa että ylläpitämisessä.

1. Mieti millainen persoona olet ja mistä pidät

Ensimmäiseksi kannattaa aina kysyä itseltään: miksi minä harrastan ratsastusta? Mikä on ratsastuksessa minulle kaikista tärkeintä?

Oman motivaation tutkimiseen kuuluu itseensä tutustuminen. Millainen persoona olet, millaisista asioista nautit? On tärkeää oppia tunnistamaan itselle sopiva tapa harrastaa. Ei kannata yrittää väkisin mennä sellaiseen muottiin, joka ei itselle sovi. Kaikki eivät ole kiinnostuneita kaikesta. Itselle sopivaa lajia kannattaa pohtia. Esimerkiksi jos on luonteeltaan arka, ei ole pakko käydä estetunneilla, vaan voi keskittyä ennemmin kouluratsastukseen. Omista toiveista kannattaa kertoa opettajalle tai valmentajalle.

2. Aseta itsellesi sopivan suuruisia tavoitteita

Tärkeintä on, että omat tavoitteet ovat sopivan haastavia. Ne vaativat työtä, mutta eivät ole vuoren kokoisia järkäleitä. Tavoitteet voivat olla pieniä ja yksittäisiä askelia. Liian vaikean tavoitteen edessä voi syntyä lannistumisen, kykenemättömyyden ja jännityksen tunteita. Omaa kehitystä ei kannata verrata muihin, vaan omien tavoitteiden saavuttamisen kautta.

Välillä nuoret asettavat itselleen liian vaikeita ja epärealistisia tavoitteita. Joskus nuori saattaa myös luulla, että vanhemmat tai valmentaja odottavat jotakin suurta, vaikka todellisuudessa näin ei olisikaan.

3. Puhu tuntemuksistasi ääneen

Usein motivaation laskun taustalla on jännitystä, pelkoa tai itsetunto-ongelmia. Epävarmuudesta kannattaa aina heti puhua jonkun luotettavan henkilön kanssa. Omien tunteiden käsitteleminen on helpompaa, kun siitä voi puhua rehellisesti ääneen valmentajan tai vanhempien kanssa.

Joskus omien tunteiden tunnistaminen ja tunnustaminen voi olla vaikeaa. Ratsastaja ei välttämättä heti hahmota, että haluttomuus ratsastaa johtuu esimerkiksi pelosta.

4. Usko itseesi ja keskity positiiviseen asenteeseen

Kukaan ei joka päivä pompi riemusta kiljuen tallille, kaikilla on vaikeita päiviä. Vaikeana hetkenä kannattaa ennen kaikkea muistella hyviä hetkiä ratsastuksen parissa ja omaa hyvän olon tunnetta. Kaikkiin lajeihin kuuluu epäonnistuminen ja oppiminen. Jotkut asiat vievät paljon aikaa ja vaativat sinnikkyyttä. Muista silloin oman asenteen vaikutus. Älä ajattele, ettet olisi tarpeeksi hyvä tai lahjakas. Sen sijaan sano itsellesi, että minulla on mahdollisuus kehittyä ja oppia.
Ratsastaminen on vaikea laji. Jos ei olisi haasteita, ei se myöskään olisi yhtä mielenkiintoista ja palkitsevaa.

5. Pidä taukoa ja mieti mitä jäit kaipaamaan

Jos motivaatio on pitkään kateissa, pidä taukoa. Tauon aikana on helpompi miettiä, mitä asioita ratsastuksessaan kaipaa, vai kaipaako? Jos taas tunnet kaipaavasi ratsastuksesta jotakin, mieti miten voisit muuttaa harrastusta itsellesi mieluisammaksi.

Varsinkin nuorena haluaa kokeilla monenlaisia asioita, ja omat kiinnostuksen kohteet voivat muuttua iän myötä. On täysin normaalia, jos huomaa ettei ratsastus olekaan oma juttu.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Luitko jo Mitä motivaatio tarkoittaa?

Seuraavalla viikolla: Mitä tehdä jos oma hevonen on liian vaikea?

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.