Hyppää pääsisältöön

Suuri illuusio

Kuva elokuvasta Suuri illuusio
Kuva elokuvasta Suuri illuusio Suuri illuusio,teeman elokuvat

Haikea kuvaus vanhasta Euroopasta, jonka unelmat haudattiin ensimmäisen maailmansodan taisteluhautoihin.
Sunnuntai 15.1. klo 18.00. Areenassa vain suorana.

Suuri illuusio on Jean Renoirin pasifistinen mestariteos ranskalaissotilaista saksalaisten sotavankileirillä. Vuonna 1937 valmistunut elokuva on humaani, haikea kuvaus vanhasta Euroopasta, jonka unelmat haudattiin ensimmäisen maailmansodan taisteluhautoihin.

Elokuvassa kaksi sodan eri puolille päätynyttä aristokraattia, saksalainen vankikomentaja von Rauffenstein (Erich von Stroheim) ja vangittu ranskalainen upseeri de Boeldieu (Pierre Fresnay), jakavat yhteiset muistot menneestä maailmasta. Aateluus velvoittaa heitä taistelemaan sellaisen nationalistisen aatteen puolesta, johon he eivät enää usko.

Elokuvalla oli idealistinen päämäärä. Sodan uhka eli vahvana, ja Renoir toivoi herättävänsä toverihenkeä saksalaisissa. Toisin kävi: kun natsit valloittivat Pariisin 1940, Suuri illuusio oli ensimmäisiä takavarikoituja elokuvia.

 • Suuri illuusio (La grande illusion), Ranska 1937. O: Jean Renoir. N: Erich von Stroheim, Pierre Fresnay, Jean Gabin, Marcel Dalio, Julien Carette, Gaston Modot, Jean Dasté, Dita Parlo ja Jacques Becker.
 • Rajat ovat ihmisen ongelma, kirjallisuus on niistä vapaa

  Rakennukset sortuvat, mutta kirjallisuus on kaikkialla.

  Kirjallisuus on muuttolintujen parvi ja nyt se lentää Helsinkiin. Helsinki Litin lava on hyvä paikka laskeutua, myös uusille sukupolville, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi. Helsinki Lit suorana Ylen kanavilla 17.–18.5.2019

 • Teeman kesän 2019 elokuvat

  Leffateemoina mm. westernit, Jean Cocteau ja Jerry Lewis.

  Teema esittää kesällä mm. lännenfilmejä lauantaisin, Jerry Lewisin komedioita ja Jean Cocteaun klassikkoja.

 • Teeman kesä 2019 on länkkärikesä

  Westerneitä klassisesta moderniin lauantaisin.

  Teeman kesä 2019 on länkkärikesä. Lännenfilmejä esitetään joka lauantai-ilta kesäkuun alusta elokuun loppuun: klassikkoja, harvinaisia kulttifilmejä ja kiisteltyjäkin mestariteoksia.

Yle Teema