Hyppää pääsisältöön

Viisi tärppiä DocPointiin – räppiä, somea ja kuuluisia ohjaajavierailijoita

DocPoint järjestetään pääosin Helsingissä, mutta mukaan pääsee muultakin. Valitsimme monipuoliset tärpit valtavasta ohjelmistosta.

Favela Funk Finlândia nähdään DocPointissa maailman ensi-illassa. // Kuva: DocPoint

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali järjestetään 23.–29.1. tammikuuta.

1. Jos haluat osallistua

In Bed with Madonna -singalong kuuluu varmasti DocPointin viihteellisimpiin näytöksiin. Musiikkidokumentti seuraa popin kuningattaren Blond Ambition -kiertuetta vuonna 1990. Dokumentissa mennään draaman keskelle kulisseihin ja juhliin. Live-vetoina kuullaan muun muassa hitit Holiday, Express Yourself, Like a Virgin ja Vogue. Yleisöä laulattaa hurmaava Cristal Snow.

Missä ja milloin? Näytös la 28.1. klo 20.00, Orion, Helsinki

2. Jos et ole Helsingissä

Oscar-voittaja Roger Ross Williamsin uutuuselokuva on feel-goodia parhaimmillaan. Siinä autistinen Owen Suskind oppii uudelleen puhumaan Disney-animaatioiden avulla. Life, Animated -elokuva nähdään ympäri Suomea esitettävissä DocPoint-satelliittinäytöksissä. Leffa esitetään Tampereella, Turussa, Oulussa ja Jyväskylässä keskiviikkona 25. tammikuuta klo 18:00. Tarkemmat tiedot linkin takaa.

Yle esittää suuren osan kotimaisista DocPoint-elokuvista syksyllä 2017 ja ensi vuoden alussa. Kansainvälisten tuotantojen suhteen sopimukset ovat vielä kesken. Myös yleisö pääsee vaikuttamaan ohjelmistoon.

3. Jos haluat tavata tekijän

DocPoint on jälleen kutsunut Helsinkiin monia kansainvälisiä vieraita, joita festarivieraat voivat tavata näytösten yhteydessä.

Puhutuimpiin vierailijoihin kuuluu norjalainen Paul S. Refsdal, jonka elokuva Dugma – The Button seuraa syyrialaisten itsemurhapommittajien elämää ennen tehtävän toteuttamista. Refsdal saavutti Al-Qaidan taistelijoiden luottamuksen viettäessään kuukausia heidän keskuudessaan.

Nuoren polven eurooppalaistekijöistä Helsinkiin saapuvat puolalainen Michał Marczak ja saksalainen Carolin Genreith. Marczakin urbaanin nuoruuden kuvaus All These Sleepless Nights on herättänyt huomiota muun muassa arvostetulla Sundance-festivaalilla.

Genreith on kuvannut keski-ikäisen isänsä rakkaudenkaipuuta ja suhdetta nuoreen thainaiseen elokuvassa Happy.

Tarkemmat tiedot saitilla.

4. Jos olet kiinnostunut räpistä

Brasilialaismuusikko- ja aktivisti Marcelo Yuka kutsui suomalaismuusikot Graciasin, Palefacen, Flamin sekä näyttelijä Joonas Saartamon Rio de Janeiroon. Tavoitteena oli osallistua viikon aikana paikalliseen kulttuurityöhön, järjestää työpajoja asutusprojektien nuorille, tehdä biisi ja esiintyä. Samalla syntyi dokumentti Favela Funk Finlândia, joka nähdään DocPointissa maailman ensi-illassa.

Elokuvan jatkot järjestetään helsinkiläisbaari Dubrovnikissa, missä Favela Funk Finlândia -dokumentin päähenkilöt Paleface, Gracias, Jonde ja Flam vetävät yhteiskeikan klo 22.30. Mukana myös Tuomo Prättälä. Klubille on vapaa pääsy.

Missä ja milloin? Näytös pe 27.01. 21:00, Andorra, Helsinki

5. Jos some kiinnostaa myös valkokankaalla

Blessings sukeltaa some-maailmaan, jossa merkitsevät ainoastaan tykkäykset, hashtagit ja emojit. Dokumentissa seurataan 16-vuotiaan yläkoulua käyvän tytön sometusta päivän ajan.

Älypuhelin on mukana kaikissa arjen hetkissä, oli kyse hampaiden pesusta tai ruokailusta. Aktiivinen on oltava koko ajan, vaikka aikuiset eivät ymmärrä, miksi.

Missä ja milloin?  Elokuva esitetään yhdessä Kesäni sudenkorentona -leffan kanssa. Näytöksen yhteiskesto on 76 min.

Blessings / Kesäni sudenkorentona

To 26.01. 19:15, Kinopalatsi 1, Helsinki

Pe 27.01. 14:00, Kinopalatsi 2, Helsinki

Some x 2

DocPointissa näytetään myös toinen kiinnostava some-dokumentti. The Perfect Selfie seuraa Instagram-tähti Olivia Oraksen elämää vuoden ajan ja näyttää hetkiä, joita hän ei itse julkaise. Välillä taiteilijaperheen tyttärellä on paha olla ja välillä menee liian lujaa. Kaikki iloisetkaan tapahtumat eivät päädy julkaistavaksi.

Missä ja milloin?  Pe 27.01. 17:30, Kinopalatsi 1, Helsinki

Korjattu: 16.1. klo 10:34 Tuoreiden julkaisujen sijaan jutussa oli listattuna Ylen esittämiä DocPoint-elokuvia viime keväältä. Nyt juttuun on päivitetty oikeat tiedot.

Lue myös:

Voiko Twin Peaks olla Twin Peaks ilman näitä painajaismaisia kasvoja?

Lapsuus ankaran isän vankina: The Wolfpack-dokumentti on samaan aikaan kauhistuttava ja samaistuttava

Star Wars -fanit! Rogue One kannattaa katsoa, vaikka leffaa kohtaan olisikin ennakkoluuloja