Hyppää pääsisältöön

Mestariteos: Adorazione del bambino

Fra Filippo Lippin teos Adorazione del Bambino
Fra Filippo Lippin teos Adorazione del Bambino Kuva: Fulmar TV teeman kulttuuri

Fra Filippo Lippin teos Adorazione del Bambino on yksi maailman kauneimmista Jeesuksen syntymää kuvaavista maalauksista.
Teema maanantaina 16.1. klo 21.00. Areenassa 7 päivää

Firenzen mahtavat Medicit tilasivat teoksen Lippiltä 1450-luvulla palatsinsa yksityiseen kappeliin alttaritauluksi. Lippin maalaus oli koko kappelin keskipiste, jota kohti seinien freskoissa itämaan tietäjät vaelsivat.

Dokumentti paneutuu maalauksen historiaan ja taiteilijan erikoiseen elämään. Lippi oli karmeliittamunkki, joka joutui oikeuteen kavalluksesta. Hänellä oli myös pitkä suhde nunnan kanssa, ja Lippin rakastettu on saattanut olla neitsyt Marian mallina Lippin maalatessa.

Fra Filippo Lippin teos Adorazione del Bambino
Fra Filippo Lippin teos Adorazione del Bambino Kuva: Fulmar TV teeman kulttuuri

Adorazione oli aikanaan uudenlainen kuvaus Kristuksen syntymästä: Maria ja Jeesus-lapsi kuvataan siinä kallioisessa metsämaisemassa. Teoksesta tuli valtavan suosittu, ja siitä tehtiin 1400-luvulla runsaasti kopioita. Lippi tiesi itsekin onnistuneensa niin hyvin että signeerasi maalauksensa aikana, jolloin se oli vielä hyvin epätavallista.

Teoksen myöhemmät vaiheet ovat myös mutkikkaat. Kun Medicit karkotettiin Firenzestä, maalaus takavarikoitiin valtiolle. Sittemmin se päätyi englantilaiselle keräilijälle, Preussin kuninkaalle ja edelleen natsi-Saksan valtiolle.

 • Mestariteos: Adorazione del bambino (Private Life of a Masterpiece: The Adoration of the Christ Child), Britannia 2010. Tuotanto BBC
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema