Hyppää pääsisältöön

Mestariteos: Adorazione del bambino

Fra Filippo Lippin teos Adorazione del Bambino
Fra Filippo Lippin teos Adorazione del Bambino Kuva: Fulmar TV teeman kulttuuri

Fra Filippo Lippin teos Adorazione del Bambino on yksi maailman kauneimmista Jeesuksen syntymää kuvaavista maalauksista.
Teema maanantaina 16.1. klo 21.00. Areenassa 7 päivää

Firenzen mahtavat Medicit tilasivat teoksen Lippiltä 1450-luvulla palatsinsa yksityiseen kappeliin alttaritauluksi. Lippin maalaus oli koko kappelin keskipiste, jota kohti seinien freskoissa itämaan tietäjät vaelsivat.

Dokumentti paneutuu maalauksen historiaan ja taiteilijan erikoiseen elämään. Lippi oli karmeliittamunkki, joka joutui oikeuteen kavalluksesta. Hänellä oli myös pitkä suhde nunnan kanssa, ja Lippin rakastettu on saattanut olla neitsyt Marian mallina Lippin maalatessa.

Fra Filippo Lippin teos Adorazione del Bambino
Fra Filippo Lippin teos Adorazione del Bambino Kuva: Fulmar TV teeman kulttuuri

Adorazione oli aikanaan uudenlainen kuvaus Kristuksen syntymästä: Maria ja Jeesus-lapsi kuvataan siinä kallioisessa metsämaisemassa. Teoksesta tuli valtavan suosittu, ja siitä tehtiin 1400-luvulla runsaasti kopioita. Lippi tiesi itsekin onnistuneensa niin hyvin että signeerasi maalauksensa aikana, jolloin se oli vielä hyvin epätavallista.

Teoksen myöhemmät vaiheet ovat myös mutkikkaat. Kun Medicit karkotettiin Firenzestä, maalaus takavarikoitiin valtiolle. Sittemmin se päätyi englantilaiselle keräilijälle, Preussin kuninkaalle ja edelleen natsi-Saksan valtiolle.

 • Mestariteos: Adorazione del bambino (Private Life of a Masterpiece: The Adoration of the Christ Child), Britannia 2010. Tuotanto BBC
 • Tarinoita korville – radiokuunnelma elää uutta nousukautta

  Tarinoita korville - radiodraaman uusi nousu

  Mobiilikuuntelun aikakautena radiodraama antaa kuulijalle oman tilan, mahdollistaa omat ajatukset ja mielikuvituksen käytön. Kuunnelma on kulkenut pitkän tien mm. Pekka Lipposen, Knallin ja sateenvarjon, Elmon ja Koe-eläinpuiston kautta nykypäivään. Radio oli ennen medioiden valtias. Se toi koteihin kuultavaksi koko maailman.

 • Parasta sirkuksessa on kaikki

  Taina Kopralle ja Jouni Kivimäelle sirkus on päivätyö.

  “Mun elämä on yhtä sirkusta", sanoo Sorin sirkuksen sirkustirehtööri Taina Kopra. Hän ja puolisonsa Jouni Kivimäki perustivat 80-luvulla pienen sirkuskerhon, joka on vuosikymmenten varrella kasvanut monipuoliseksi sirkuskouluksi. Tänä päivänä se tarjoaa sadoille lapsille ja nuorille taiteen perusopetusta. Teemalla nähdään Sorin sirkuksen upea joulushow 2018.

Yle Teema