Hyppää pääsisältöön

Painoindeksi ei kerro miten oikeasti voit

Painoindeksi ei kerro miten voimme
Painoindeksi ei kerro miten voimme Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen bmi,Painoindeksi

Painoindeksimittareita löytyy netin joka kulmasta. Mittareita, jotka määrittävät sinut laskukaavan perusteella joko normaali- tai ylipainoiseksi. Painoindeksi ei kuitenkaan ota huomioon ihmisten erilaisuutta.

Voi kun ihmisille olisikin erilaisia tarkkoja laskukaavoja, joiden avulla voisi itsensä määrittää. Ajatelkaapa kuinka helpolla sitä voisi esimerkiksi ammattinsa valita. Terveyttä voidaan jo aika tarkoillakin metodeilla mitata, mutta useimpiin metodeihin tarvitaan asiantuntijoiden apua. Painoindeksi sitä vastoin on mittari, jota jokainen voi kotona käyttää ja määritellä sillä oman painonsa normaaliuden. Mutta mitä jos se johtaakin harhaan?

Painoindeksissä nimittäin on sellainen haaste, että se on niin yksinkertaistettu, että jättää huomioimatta muutamia asioita. Esimerkiksi pitkällä indeksi saattaa näyttää liian vähän ja urheilullisella tai lyhyellä kertoo ylipainosta ehkä turhaankin. Haasteena saattaa olla myös liiallinen indeksiin tuijottaminen esimerkiksi terveydenhuollossa, jossa indeksin mukaan ylipainoinen voi hyvinkin paljastua terveemmäksi kuin normaalipainoinen. Hyvään tarkoitukseen ja suuntaa antavaan mittariin on siis syytä suhtautua vähintäänkin terveellä varauksella.

Ylipäätään oman hyvinvoinnin mittaaminen on vaikeaa. Paino ei kerro kuinka hyvin tai huonosti voit, vaatekoko viestii hyvinvoinnista vieläkin vähemmän. On tärkeää motivaation kannalta, että näkee edistystä tapahtuneen, joten jonkinlainen mittaamisen tapa olisi varmasti hyvä, mutta mikä on paras keino?

Mikäli terveyttään haluaa jollakin mittarilla mitata, on tutkijoiden mukaan esimerkiksi vyötärön ympärys luotettavampi mittari terveydentilasta. Mikään ulkoinen mittari ei kuitenkaan kerro sitä, miltä kehon sisällä näyttää ja kuinka terve ihminen ihan oikeasti on. Siksi luottaminen omaan hyvään oloon ja oman itsensä kuunteleminen ovat niitä kaikkein tärkeimpiä mittareita. Jos asia tuntuu vielä vieraalta, lue artikkeli Liian suuri tavoite lannistaa! - Miten valitset oikean kokoisen tavoitteen.

Testaa hyvinvointisi ja tee Vaakakapinan Hyvinvointitesti.

Lähteet: Yle Uutiset, Suomen Kuvalehti

Lopeta laihdutus, aloita elämä! Liity kapinajohtaja Jennyn joukkoihin Facebookissa. Vaakakapina laajentuu vuoden 2017 aikana verkosta niin televisioon kuin radioonkin.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina

 • Vaakakapinan kesäjatkis, osa 7

  Vaakakapinan kesäjatkiksen seitesmäs osa!

  Vaakakapina julkaisee kahdeksanosaisen kesäjatkiksen, jonka kirjoittamiseen voi kuka tahansa osallistua Jenny ja Läskimyytinmurtajat -yhteisössä.

 • Vaakakapinan kesäjatkis, osa 7

  Vaakakapinan kesäjatkiksen seitsemäs osa!

  Vaakakapina julkaisee kahdeksanosaisen kesäjatkiksen, jonka kirjoittamiseen voi kuka tahansa osallistua Jenny ja Läskimyytinmurtajat -yhteisössä.

 • Vaakakapinan kesäjatkis, osa 5

  Vaakakapinan kesäjatkiksen viides osa!

  Vaakakapina julkaisee kahdeksanosaisen kesäjatkiksen, jonka kirjoittamiseen voi kuka tahansa osallistua Jenny ja Läskimyytinmurtajat -yhteisössä.

 • Vaakakapina kysyy: Millaista apua kaipaisit painonhallintaan?

  Lähetä terveisiä terveydenhuollon ammattilaisille!

  Oletko saanut hyviä neuvoja vai ollut vastaanottokäynnin jälkeen entistä hämmentyneempi? Miten terveydenhuollon ammattilaisten pitäisi sinun mielestäsi ottaa ylipaino puheeksi? Vastaa Vaakakapinan kyselyyn ja ole mukana muuttamassa tapaa, millä painonhallinnasta puhutaan.

 • Vaakakapinan kesäjatkis, osa 4

  Vaakakapinan kesäjatkiksen neljäs osa!

  Vaakakapina julkaisee kahdeksanosaisen kesäjatkiksen, jonka kirjoittamiseen voi kuka tahansa osallistua Jenny ja Läskimyytinmurtajat -yhteisössä.

 • Vaakakapinan kesäjatkis, osa 5

  Vaakakapinan kesäjatkiksen viides osa!

  Vaakakapina julkaisee kahdeksanosaisen kesäjatkiksen, jonka kirjoittamiseen voi kuka tahansa osallistua Jenny ja Läskimyytinmurtajat -yhteisössä.

 • #ihanvaankesän raikkain drinkki on tässä!

  Vietä #ihanvaankesä raikkaan raparperidrinkin äärellä!

  Vaakakapinan virkistävässä kesäjuomassa pääraaka-aineena on raparperisiirappi, jonka tekemiseen on hyvä varata reilu vartti aikaa. Siirapin itse tekeminen kannattaa, sillä juomasta tulee taivaallisen makuista!

 • Vaakakapinan kesäjatkis, osa 3

  Vaakakapinan kesäjatkiksen kolmas osa!

  Vaakakapina julkaisee kahdeksanosaisen kesäjatkiksen, jonka kirjoittamiseen voi kuka tahansa osallistua Jenny ja Läskimyytinmurtajat -yhteisössä.

 • Patrik Borg: Näin vältät syömisen ylilyönnit – Nauti kesästä ja ruoasta ilman turhaa morkkista

  Loma ja stressittömyys helpottavat syömistä.

  Tuoreita kasviksia ja marjoja saatavilla joka puolella. Vapaapäiviä ilman stressiä. Kesä on hieno mahdollisuus nauttia ruoasta ja havainnoida, kuinka stressittömämpi elämä tai parempi nukkuminen helpottavat syömistä. Hyvä ja levännyt lomafiilis voi olla myös kannustin oman jaksamisen muutoksiin. Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg kannustaa sallivaan lomailuun.

 • Varo ihan kivaa elämää

  Kompromisseja ei pidä tehdä oman hyvinvoinnin kustannuksella

  Vastuulliseen aikuisuuteen kuuluu kyky tehdä kompromisseja. On osattava neuvotella, jotta pystyy elämään toisten kanssa. Mutta pystyäkseen elämään itsensä kanssa, on muistettava, että kompromisseja ei pidä tehdä oman hyvinvoinnin kustannuksella. Jos elämässä alkaa olla paljon sellaista, joka tuntuu enemmän taakalta kuin voimavaralta, voisi olla hyvä miettiä, miten tilanteen voisi muuttaa.