Hyppää pääsisältöön

Painoindeksi ei kerro miten oikeasti voit

Painoindeksi ei kerro miten voimme
Painoindeksi ei kerro miten voimme Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen bmi,Painoindeksi

Painoindeksimittareita löytyy netin joka kulmasta. Mittareita, jotka määrittävät sinut laskukaavan perusteella joko normaali- tai ylipainoiseksi. Painoindeksi ei kuitenkaan ota huomioon ihmisten erilaisuutta.

Voi kun ihmisille olisikin erilaisia tarkkoja laskukaavoja, joiden avulla voisi itsensä määrittää. Ajatelkaapa kuinka helpolla sitä voisi esimerkiksi ammattinsa valita. Terveyttä voidaan jo aika tarkoillakin metodeilla mitata, mutta useimpiin metodeihin tarvitaan asiantuntijoiden apua. Painoindeksi sitä vastoin on mittari, jota jokainen voi kotona käyttää ja määritellä sillä oman painonsa normaaliuden. Mutta mitä jos se johtaakin harhaan?

Painoindeksissä nimittäin on sellainen haaste, että se on niin yksinkertaistettu, että jättää huomioimatta muutamia asioita. Esimerkiksi pitkällä indeksi saattaa näyttää liian vähän ja urheilullisella tai lyhyellä kertoo ylipainosta ehkä turhaankin. Haasteena saattaa olla myös liiallinen indeksiin tuijottaminen esimerkiksi terveydenhuollossa, jossa indeksin mukaan ylipainoinen voi hyvinkin paljastua terveemmäksi kuin normaalipainoinen. Hyvään tarkoitukseen ja suuntaa antavaan mittariin on siis syytä suhtautua vähintäänkin terveellä varauksella.

Ylipäätään oman hyvinvoinnin mittaaminen on vaikeaa. Paino ei kerro kuinka hyvin tai huonosti voit, vaatekoko viestii hyvinvoinnista vieläkin vähemmän. On tärkeää motivaation kannalta, että näkee edistystä tapahtuneen, joten jonkinlainen mittaamisen tapa olisi varmasti hyvä, mutta mikä on paras keino?

Mikäli terveyttään haluaa jollakin mittarilla mitata, on tutkijoiden mukaan esimerkiksi vyötärön ympärys luotettavampi mittari terveydentilasta. Mikään ulkoinen mittari ei kuitenkaan kerro sitä, miltä kehon sisällä näyttää ja kuinka terve ihminen ihan oikeasti on. Siksi luottaminen omaan hyvään oloon ja oman itsensä kuunteleminen ovat niitä kaikkein tärkeimpiä mittareita. Jos asia tuntuu vielä vieraalta, lue artikkeli Liian suuri tavoite lannistaa! - Miten valitset oikean kokoisen tavoitteen.

Testaa hyvinvointisi ja tee Vaakakapinan Hyvinvointitesti.

Lähteet: Yle Uutiset, Suomen Kuvalehti

Lopeta laihdutus, aloita elämä! Liity kapinajohtaja Jennyn joukkoihin Facebookissa. Vaakakapina laajentuu vuoden 2017 aikana verkosta niin televisioon kuin radioonkin.

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina