Hyppää pääsisältöön

Teeman Elävä arkisto: Tipaton tammikuu – puliukkojen majoista kansankapakkaan

Alkon lakko 1972. Alkon lakko alkoi 24.04.1972 ja päättyi kesäkuun alussa. Alko Oy, myymälä. Ovessa lappu "Lakko". Mies yrittää avata myymälän ovea (lavastettu kuva).
Alkon reilun kuukauden mittainen lakko alkoi huhtikuussa 1972. Mies yrittää avata myymälän ovea. Kuva on lavastettu. Alkon lakko 1972. Alkon lakko alkoi 24.04.1972 ja päättyi kesäkuun alussa. Alko Oy, myymälä. Ovessa lappu "Lakko". Mies yrittää avata myymälän ovea (lavastettu kuva). Kuva: Yle Alko,lakot

Elävä arkiston Tipaton tammikuu -ohjelmapaketissa ei olla täysin tipattomia vaan avataan eri näkökulmia alkoholiin kolmen ohjelman verran. Eri vuosikymmeniltä kootu dokumenttipaketti nähdään televisiossa tiistaina 17.1., perjantaina 20.1. ja sunnuntaina 22.1. Kaikki ohjelmat ovat katsottavissa myös Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

Ohjelmapaketti televisiossa

  • Tiistaina 17.1. klo 21:55
  • Perjantaina 20.1. klo 17:30
  • Sunnuntaina 22.1. klo 10:00

Lisää ohjelmia viinasta ja muistakin suomalaisille tärkeistä aiheista löytyy Yle Areenan Suomi Finland 100 -kokonaisuudesta.

Alkoholin musta varjo

Ohjelmapaketin aloittaa harvoin nähty dokumenttihelmi Musta Helsinki (1966). Kyseessä on on rankka ja rehellinen reportaasi Helsingin asunnottomien alkoholistien elämästä heidän itsensä kertomana. "Puliukkojen" raadollinen elämä pysähdytti tv-katsojat ensimmäisen kerran vuonna 1966, eikä sitä ole uusittu ensiesityksensä jälkeen kuin kerran aiemmin vuonna 2006. Dokumentin tekivät ylimääräisellä ajallaan kaksi television silloista uutistoimittajaa Eero Tuomikoski ja Erkki Vihtonen.

Mustan Helsinki on tyylillisesti kestänyt aikaa hyvin. Dokumentti ei tuomitse eikä kommentoi henkilöitään, vain kuvaa heitä heidän omilla ehdoillaan. ”Se oli aika erikoinen ilmestys uutisten ohjelmaprofiilissa. Siinä lausunnon antajat oli vähemmän virallisia”, Eero Tuomikoski muisteli vuonna 2006.

Apua anonyymisti

Anonyymit alkoholistit eli AA-liike rantautui Suomeen vuonna 1948. Dokumentti vuodelta 1978 esittelee AA-liikkeen toimintaa sekä kertoo erään alkoholistin taistelusta kohti raittiutta. Ohjelman valmistumisen aikaan raittiusliikkeessä oli jäseniä reilut 5000. Heistä yli puolet olivat saavuttaneet ainakin vuoden kestävän raittiuden. Osa oli ollut raittiina jo yli 20 vuotta.

Monelle tie ulos alkoholismista alkaa umpikujansa ja voimattomuutensa myöntämisestä. Lyhyet hoitojaksot ovat vasta alku pitkässä prosessissa. AA-liikkeen perustana onkin ennen kaikkea vertaistuki ja sitä moni tarvitseekin säilyttääkseen raittiutensa.

"Emme tee ihmeitä, kuntoutuminen vaatii paljon omaa aktiivisuutta", toteaa Mikkelin AA-kodin johtaja Aarne Kostamo dokuementissa.

Katsanto keravalaiseen pubikulttuuriin

Illan päätteeksi tarjoillaan astetta positiivisempi näkökulma suomalaiseen alkoholikultuuriin. Rauhallinen dokumentti vuodelta 1988 siirtyy keravalaisen kansanravintola Päivänpannun kanta-asiakkaiden pöydistä toiseen kuuntelemaan keskusteluja.

Pöydissä pubia kehutaan katkeransuloisesti, sillä kantapaikka oli tuolloin saanut purkutuomion osakseen. Tupakan savu leijuu ilmassa, mutta suurta oluen pämppäämistä ohjelmassa ei nähdä. Pääpaino on keravalaisten keskusteluilla. Aiheet vaihtelevat metsästyksestä Keravan uhmakkaaseen alkoholipolitiikkaan kieltolain kumoamisen jälkeen.

Päivänpannu pysyi Keravalla pystyssä 60 vuotta. Sen entiseltä paikalta saa yhä edelleenkin keskiolutta, mutta se pitää hakea loisteputkien alta sinisistä koreista.

Nettibonuksena tietoiskuja alkoholista vuosien varrelta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa