Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Sinivalkoinen valhe

Trilleri suuresta suomalaisesta valheesta, hiihdon dopingista. Eikä ohjaaja Arto Halonen päästä pälkähästä Italian ja Norjankaan hiihtäjiä.
Dokumentissa haastatellaan muun muassa Immo Kuutsaa, joka toimi Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentajana vuosina 1972 - 85. Trilleri suuresta suomalaisesta valheesta, hiihdon dopingista. Eikä ohjaaja Arto Halonen päästä pälkähästä Italian ja Norjankaan hiihtäjiä. yle tv1

TV1 maanantaina 23.1.2017 klo 21.30 - 23.25, uusinta lauantaina 28.1. klo 12.35
Yle Areenassa 7 päivää

Vuoden 2001 Lahden MM-hiihdoista piti tulla jälleen yksi suomalaisen maastohiihdon huippuhetki. Toisin kävi.

Dokumentti Sinivalkoinen valhe kertoo suomalaisen maastohiihdon raadollisen doping-historian ja paljastaa huippu-urheilussa vallitsevan valheiden verkon.

Seurasi "katastrofaalimaisen suuri häpeä", kun kuusi suomalaista hiihtäjää jäi kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä. Joukkokäry jätti jälkeensä kysymyksiä: oliko kysymys hetken hairahduksesta ja "amatöörien puuhastelusta" vai pitkäaikaisesta, määrätietoisesta ja maailmanlaajuisesta huijauksesta?

Tietoa dopingkulttuurista

Arto Halosen ohjaamassa dokumentissa käydään läpi dopingin historiaa maastohiihdossa 1970-luvulta alkaen nykypäivään saakka, seurataan vuoden 2001 Lahden MM-kisojen dramaattisia vaiheita sekä vuonna 1998 alkanutta STT:n dopingoikeudenkäyntiä.

Pitkän ja perusteellisen tutkimustyön tuloksena dokumentissa on tietoa suomalaisen maastohiihdon dopingkulttuurista; sen synnystä, sen laajuudesta ja keskeisistä vaikuttajista.

Mukana on suomalaisten ja kansainvälisten doping-kulttuurin asiantuntijoiden, valmentajien ja urheilijoiden haastatteluja sekä eri lähteistä koottua arkistomateriaalia.

Sankareita hintaan mihin hyvänsä

Dokumentti piirtää armottoman kuvan järjestelmästä, jossa sankareita luotiin hinnalla millä hyvänsä. Keinoja ei kaihdettu eikä kansa kysellyt niiden perään.

Dokumentti osoittaa urheilun kautta, kuinka yhteiskuntamme luo pohjan kaksinaismoralistiselle voitontavoittelulle. Se herättää myös kysymyksen, heijastavatko urheilun vääristymät koko yhteiskunnan vääristymiä. Toimiiko koko yhteiskunta samanlaisten pelisääntöjen mukaan?

Käsikirjoitus ja ohjaus: Arto Halonen, Jouni K. Kemppainen ja Kevin Frazier. Tuotanto: Art Films Production. Dokumentti on esitetty edellisen kerran Ykkösellä vuonna 2013.

Kommentit