Hyppää pääsisältöön

Lasten tekemiä ohjelmia lapsille jo 60-luvulta lähtien – näyttely lähdössä kirjastoihin eri puolille Suomea

Lasten piirustus hymyilevästä tytöstä. Hänellä on kädessään kuvakirja, lattialla on värikäs matto, ikkunalla kukka ja seinällä muotokuva.
Lasten piirustus hymyilevästä tytöstä. Hänellä on kädessään kuvakirja, lattialla on värikäs matto, ikkunalla kukka ja seinällä muotokuva. Kuva: Katri Soramäki, 7 v., Vantaa lastenohjelmat,piirustukset (taideteokset)

Markus-sedästä Binna Bánnaan -näyttely on kappale yleisradiohistoriaa radion lastenohjelmien kautta nähtynä. Näyttely lähtee Kansalliskirjaston jälkeen kiertämään muita Suomen kirjastoja.

Näyttelyn suunnitellut ja toteuttanut toimittaja Tiina Harpf kertoo näyttelyn tarjoavan aikajanan Ylen historiaan lastenohjelmien näkökulmasta. Ajankuvaa tuodaan esiin muun muassa lasten kirjeillä ja piirroksilla, valokuvilla, julisteilla, käsikirjoituksilla sekä kuunneltavilla näytteillä.

"Lasten radion ja lastenmusiikin lisäksi kurkistamme myös kouluradion syntyyn ja sekä ruotsin- että saamenkielisiin lastenohjelmiin”, Tiina Harpf valottaa.

Tiina vinkkaa, että näyttely sisältää myös pieniä tunnistustehtäviä. Hän kutsuu näyttelyvieraat tarttumaan kampeen ja pyörittämään puusta käsin tehtyä tuulikonetta, jollaisella aikanaan tehtiin kuunnelmien tehosteääniä.

Näyttelyä varten Harpf on käynyt läpi valtavan määrän Ylen arkistoja ja hyödyntänyt myös omia muistojaan lasten radio-ohjelmista. Yksi niistä varhaisimmista on Lotan rooli Se pikkuinen Lotta -kuunnelmassa 8-vuotiaana.

Kansalliskirjastosta kiertueelle kaupunginkirjastoihin

Markus-sedästä Binna Bánnaan on esillä 28.1. asti Kansalliskirjastossa. Käsillä ovat siis viimeiset hetket niille, jotka haluavat nähdä näyttelyn Helsingin keskustassa, Kansalliskirjaston Rotundan viidessä kerroksessa.

Sen jälkeen näyttely lähtee kiertämään kaupunginkirjastoihin, muun muassa Tampereelle, Ouluun, Joensuuhun ja Turkuun. Tiina Harpfin mukaan näyttely ei liiku siirrettävillä sermeillä vaan se toteutetaan aina uudelleen jokaiseen tilaan sopivana. Kirjastot ovat suunnitelleet näyttelyiden yhteyteen myös paikallisia koko perheen tapahtumia.

Näyttely on osa 90-vuotiaan Ylen historiaa, ja se juhlistaa osaltaan myös Suomi 100 -merkkivuotta. Markus-sedästä Binna Bánnaan kertoo Ylen tärkeästä roolista lastenohjelmien uranuurtajana – sopivasti Pikku Kakkosen juhliessa 40. ohjelmavuottaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

  Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

  Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.

 • Suomen ainoa Miss Maailma Marita Lindahl on kuollut – lue puolison koskettava kirje

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut.

  Vuoden 1957 Miss Maailma, Marita Lindahl, on kuollut. Lindahl kuoli 21.3.2017. Hänen kuolemastaan ei ole tätä ennen kerrottu julkisuudessa lähiomaisten toiveesta, myöskään kuolinilmoitusta ei julkaistu. Muutama viikko sitten kävi ilmi, että Lindahlin puoliso Martti Kirsitie oli kirjoittanut kirjeen kuolleelle puolisolleen. KulttuuriCocktail sai kirjeen luettavakseen ja luvan julkaista sen.

 • Knalleja, sateenvarjoja, loitsuja ja olviretkeä - radiodraamaa keskikesän juhlaan

  Radiodraaman juhannuspaketissa useita toivekuunnelmia

  Hellii juhannuksena helle tai piinaa sade ja savuava grilli, voivat radiodraaman ystävät uppoutua kuunnelmien maailmaan. Seikkaile Knallin ja sateenvarjon kanssa New Yorkin alamaailmassa, noitien kera juhannustanhuvilla ja selvitä hukkuneen miehen kohtalo komisario Vahtosen kanssa.