Hyppää pääsisältöön

Miesten meikkaaminen normalisoituu koko ajan – silti pojat kyselevät vinkkejä salaa kauneustubettaja Henry Harjusolalta

Ilmiön voi nähdä tasa-arvoisena, mutta tuoko se vain lisää ulkonäköpaineita?

Kauneusvloggaaja Henry Harjusolan Instagramista löytyy upeita meikkikuvia. // Kuva: Instagram / henryharjusola

Henry Harjusola on kauneustubettaja, joka voitti viime vuonna Tubeconissa Vuoden kauneuskanava -palkinnon. Harjusola aloitti meikkaamisen samasta syystä kuin varmasti moni nainenkin: hän huomasi epäpuhtauksia ja halusi tasoittaa ihoaan.

Eikä hän ole ainoa mies, joka haluaa tehdä niin.

Monet miehet nimittäin lähettävät Harjusolalle tiedustelusähköpostia – ehkä vähän salaa – kysellen sopivista meikkituotteista pikkuehostukseen.

- Jotkut saattavat kirjoittaa, että asuvat tyttöystävän kanssa, ja haluaisivat käyttää joitain meikkejä, mutta eivät kehtaa varastaa niitä tyttöystävältä, Harjusola kertoo YleX:lle.

Tämä on hyvä kuvaus nykytilanteesta. Miespuoliset meikkitaiteilijat ja kauneusvloggaajat yleistyvät, ja “ihan tavallistakin miestä” saattaisi kiinnostaa silmänalusten peittäminen – mutta vielä se kuitenkin vähän hävettää.

Miehille suunnataan omat hiusvärinsä, puhdistusaineensa ja jopa miehekäs hammastahna, joten miksei joku lanseeraisi miehille suunnattuja meikkejä. Tai toisaalta miksei vain päätettäisi, että meikki kuuluu kaikille?

James Charles valittiin CoverGirlin mainoskasvoksi, ja Manny Gutierrez Maybellinen. // Kuva: Instagram / jamescharles & mannymua733

Isot meikkifirmat ovat kärryillä trendistä. CoverGirl ilmoitti lokakuussa valinneensa uudeksi mainoskasvokseen 17-vuotiaan nuoren miehen, James Charlesin. Sitten Maybelline lähti trendiin mukaan: meikkijätti palkkasi mainoksiinsa suositun kauneusvloggaaja Manny Gutierrezin.

Miesten meikkaamisesta voi pikkuhiljaa tulla ihan normaalia. Sen voi nähdä tasa-arvoisena, mutta voi ilmiöllä olla huonojakin seurauksia. Luoko se miehille lisää paineita näyttää hyvältä, samaan tapaan kuin naisillekin?

Harjusola on sitä mieltä, että varmasti luo – mutta se on hänestä hyvä asia.

- On kiva, että kaikki näyttää ihmisiltä kadulla, Harjusola hymähtää.

Mutta oikeasti Harjusola on sitä mieltä, että jokainen saa tehdä, mitä haluaa. Kaikkien ei ole pakko “tunkea naamaan 16 kiloa pakkelia”.

- Jotkut tietysti näyttävät hyvältä herätessään aamulla, mutta yleissiisti ilme on kaikilla kiva. Jos haluat peitellä silmänalusia ja punaisuutta naamassa, niin go for it.

“Luonnollisuus on yliarvostettua”

“SOOS!! YLISUPERULTRAMEGAJUMALATAR SEISOO NYT KUVASSA” “SLAY MAMA” “Ihailen sua niin paljon!”.

Harjusolan Instagram on täynnä meikkikuvia ja niihin tulevia ylisanoja ja fanitusta. Hän saa ylipäänsä meikkaamisesta lähinnä hyvää palautetta. Hänen meikkaustaitojaan kehutaan. Totta kai soraääniäkin tulee (“hyi”, “kakkuturpa”), mutta suhtautuminen sekä somessa että kadulla on ennemmin positiivista tai neutraalia.

- Eivät ihmiset kiinnitä kahteen otteeseen huomiota, ellei ole erittäin voimakas pakkeli.

Harjusola näyttää meikin vaikutuksen. // Kuva: Instagram / henryharjusola

Laittautuminen voi kuitenkin poikia “sheimausta”. Yleisiin käytöstapoihin kuuluu, että toisen ulkonäköä ei haukuta, mutta jos panostaa ulkonäköönsä, tuntuu kritisointi olevan enemmän okei.

Harjusola kokee, että luonnollisuutta pidetään tällä hetkellä korkeassa arvossa.

- Luonnollisuus on yliarvostettua. Miksi kaikkien pitäisi näyttää “Venla 20v vehnätytöiltä pellonlaidalta”, jos itse koet näyttäväsi paremmalta niin sanotusti feikimpänä? Harjusola toteaa.

Hän itsekin saa luonnollisempiin kuviin paljon kommentteja, joissa sanotaan, kuinka hän näyttää niissä “niin kivalta”. Mutta Harjusola ei meikkaa miellyttääkseen muita.

- Meikissä pointti itselleni ei ole se, että näytän kivemmalta pienemmällä tai isommalla määrällä. Se on se taide ja luovuus, mikä prosessiin menee.

Meikkaaminen on Harjusolalle juuri sitä: taidetta.

- Haluaisin, että kenenkään ei tarvitse hävetä meikkaamista. Sukupuolesta huolimatta meikki kuuluu kaikille.