Hyppää pääsisältöön

Ohjaajan sana: Onneli ja Anneli -sarja

Onneli (Aava Merikanto) ja Anneli (Lilja Lehtio) puhaltelevat saippuakuplia riippumatossa
Onneli (Aava Merikanto) ja Anneli (Lilja Lehtio) puhaltelevat saippuakuplia riippumatossa Kuva: Jolle Onnismaa Pikku Kakkonen,Onneli ja Anneli

Marjatta Kurenniemen Onneli ja Anneli -kirjat olivat lapsuuteni lempilukemistoa. Ajatus kahdesta pikkutytöstä asumassa itsenäisesti juuri heidän mittojensa mukaan tehdyssä kodissa, oli vastustamaton. Samoin kuin tietysti koko Ruusukujan kiehtova naapurusto, pelottavaa rouva Rosinaa ja ihanasti omituisia, maagista puutarhaansa viljelevää Tingelstiinaa ja Tangelstiinaa myöten.

Aikuisen perspektiivistä kirjojen lumovoimaa on osin helppo analysoida. Kurenniemi tuntuu tavoittaneen yllättävän tarkasti sen varmaan onnellisintakin lapsuutta väistämättä värittävän tunteen, ettei aikuisilla koskaan ole riittävästi aikaa olla läsnä lasten maailmassa. Erovanhempien kommunikoimattomuuden, ison sisarusparven melskeen ja kaikenlaisen aikuismaailman kiireen keskellä kaksi pikkutyttöä jäävät huomaamatta – ja saavat satumaisen mahdollisuuden elää omillaan. Tähän rinnalle tarjoutuu ensin rouva Ruusupuun, sitten poliisi Ulpukan ja naapuritätien kautta aikuisia, joilla on kykyä ja kiinnostusta kohdata lapset.

Onneli ja Anneli -kirjoissa keskeistä on se lämpö ja ymmärrys, millä henkilöt ovat kuvattu. Päähenkilötytöt ovat omatoimisuudessaan raikkaan anarkistisia. Asioita ei latisteta selittävällä sievistelyllä, vaan perusnäkökulma elämään ja ihmisyyteen on armeliaan humoristinen. Keskeiseksi teemaksi nousee mielikuvituksen ja yhteisöllisyyden voima. Paljon sen tärkeämpää sanomaa ei tämän päivän lastenohjelmassa voi mielestäni olla.

Onneli ja Anneli -sarjassa ja -elokuvassa olemme pyrkineet tavoittamaan Kurenniemen kirjojen valoisuuden niin henkilöhahmojen kuvauksessa kuin valitussa värimaailmassa ja konkreettisessa auringon välkkeessä. Olen ohjaajana suunnattoman ylpeä siitä huikean taitavasta työryhmästä, jonka kanssa olen päässyt Onnelin ja Annelin maailman luomaan. Enemmän kuin onnellinen olen myös siitä, että sain rooleihin juuri oikeat näyttelijät, jotka taituruudellaan herättivät kirjan henkilöhahmot henkiin. Kaikkein suurin kiitos kuuluu tietysti energisen eläytyvälle pääosakaksikollemme, suloisille Aava Merikannolle ja Lilja Lehdolle.

Onneli ja Annelin kuvaukset kesäisessä Loviisassa olivat täynnä aurinkoa ja naurua. Sama hyvänolon tunne on seurannut mukana elokuvan jokaisessa työvaiheessa. Uskon, että se tarttuu myös katsojiin!

Saara Cantell
ohjaaja

Onneli, Anneli, Tingelstiina ja Tangelstiina istuvat kahvipöydässä
Onneli, Anneli, Tingelstiina ja Tangelstiina istuvat kahvipöydässä Kuva: Jolle Onnismaa Pikku Kakkonen,Onneli ja Anneli
Onneli, Anneli ja rouva Ruusupuu
Onneli, Anneli ja rouva Ruusupuu Kuva: Jolle Onnismaa Pikku Kakkonen,Onneli ja Anneli
Onneli ja Anneli katselevat kanarialintuja.
Onneli ja Anneli katselevat kanarialintuja. Kuva: Jolle Onnismaa Pikku Kakkonen,Onneli ja Anneli

Onneli ja Anneli -sarja Pikku Kakkosessa Yle TV2:lla sunnuntaista 22.1. alkaen. Ohjelma on katsottavissa myös 30 päivää Lasten Areenasta.

Lisää ohjelmasta

Kommentit