Hyppää pääsisältöön

Tiesitkö tämän emojeista? – Ranskalaiset suosivat sydämiä, suomalaiset välttelevät romantiikkaa

Mies istuu ja kirjoittaa matkapuhelimellaan. Kuvassa kolme emojia.
Mies istuu ja kirjoittaa matkapuhelimellaan. Kuvassa kolme emojia. Kuva: Rikki Chan, Pixabay. Sebastian Dahlström. emoji,viestintä,matkapuhelimet,hymiöt

Emojit ovat pieniä keltaisia olentoja, joita vilisee kännykkäviesteissämme. Ne nauravat, itkevät, rähisevät ja pussaavat - niin kuin mekin teemme. Melkein kaikki käyttävät niitä, jopa päivittäin. Mutta ymmärretäänkö ne aina oikein?

Emojit ovat viestinnän miinakenttää. Yhdellä ja samalla emojilla voi olla erilaisia, jopa vastakkaisia merkityksiä eri vastaanottajille. Niiden tulkintaa hankaloittaa se, että ne näyttävät erilaisilta eri laitteissa.

Virnistävä emoji voi iPhonessa näyttää irvistävältä, mutta muissa laitteissa nauravalta. Ero johtuu siitä, että laitevalmistajat tekevät usein oman versionsa jokaisesta emojista.

Erilaisia versioita virnistävästä emojista.
Erilaisia versioita virnistävästä emojista. Kuva: Kuvakaappaus. emoji,älypuhelimet,smiley

Jokaisella virallisesti hyväksytyllä emojilla on Unicode-standardissa oma koodinsa ja kuvauksensa, jonka ansiosta laitteet pystyvät lukemaan symbolin. Esimerkiksi "kuolaava naama" emojin koodi on U+1F924: sen avulla kännykkävalmistajat ja sosiaaliset mediat voivat tehdä kuolaavasta naamasta oman versionsa.

Emojipedian, emojien wikipedian mukaan peräti 17 erilaista alustaa on tehnyt oman piirrosversionsa nykyisistä emojeista. Muista tämä, kun lähetät viestin ystävällesi, jonka puhelin on eri merkkiä kuin omasi!

Mitkä ihmeen emojit?

- emoji tulee japanin sanoista e (kuva) ja moji (merkki).
- emotikonit ja kaomojit ovat emojien esi-isiä - nykyiset emojit kehitettiin Japanissa 1990-luvulla.
- emojeja on tällä hetkellä yli 1850 erilaista.
- eniten käytetty on vedet silmissä naurava emoji.
- eniten emojeja käytetään Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja Kanadassa.
- maailmassa lähetetään noin 6 miljardia emojia päivittäin.
- suomalaiset käyttävät mustaa kuuta enemmän kuin muut.
- naiset käyttävät emojeja enemmän kuin miehet.
- kansainvälistä emojipäivää juhlitaan 17. heinäkuuta.

Väärinymmärretyt emojit

Emoji-viidakossa on helppo eksyä. Kuinka usein olet saanut viestin, jonka sisältämä emoji tuntuu täysin viestin sisältöön sopimattomalta? Oletko joskus sekoittanut itkevän emojin vedet silmissä nauravaan emojiin - sitä nimittäin tapahtuu usein!

Naurava ja itkevä emoji
Itkevä vai naurava emoji? (vas. itkevä, oik. naurava) Naurava ja itkevä emoji Kuva: Yle, Rose-Marie Dahlström emoji,Tunteet

Joskus virheitä tulee juuri silloin kun, niitä yrittää välttää. Näin kävi esim. pistooli-emojin kanssa.

Useiden Yhdysvalloissa sattuneiden ampumistapausten takia Apple halusi ottaa etäisyyttä aseväkivaltaan muuttamalla emojin pistoolin vesipistooliksi. Muilla alustoilla emoji kuitenkin näyttää oikealta aseelta.

Kuvakaappaus Emojipediasta.
Kuvakaappaus Emojipediasta. Kuva: Kuvakaappaus Emojipediasta emoji,viestit,pistoolit,Vesipyssy,älypuhelimet

Onko emoji ikionnellinen vai riidanhaluinen?

Minnesotan yliopistossa tehtiin tutkimus, jossa selvitettiin miten ihmiset tulkitsevat emojien tunnetiloja. Osallistujat pisteyttivät hymiöitä asteikolla -5 ... +5 (-5 = hyvin negatiivinen, +5 = hyvin positiivinen).

Eniten toisistaan poikkeavia tulkintoja tuotti Unicode-koodissa U+1F601:ksi nimetty emoji, "virnistävät kasvot, jolla on iloiset silmät"

70 % vastaajista tulkitsi Applen version emojista negatiiviseksi: arvosanojen keskiarvo oli -3 ja ilme tulkittiin riidanhaluiseksi. Googlen "autuaalliseksi" kuvailtu versio taas sai +4 pistettä.

Kaksi virnistävää emojia
Virnistävä emoji kahdessa eri laitteessa: vas. Google, oik. Apple. Kaksi virnistävää emojia Kuva: YLE/Sari Veikkolainen emojit,älypuhelimet

Mikä on Unicode?

 • Unicode on merkistöstandardi, jonka avulla tietokoneet voivat käsitellä erilaisilla kirjoitusjärjestelmillä luotua tekstiä.
 • Unicodea käyttävät mm. internet-selaimet ja puhelinten eri käyttöjärjestelmät.
 • Standardiin kuuluu myös erilaisia symboleja kuten esim. emojit.
 • Unicode-konsortio on vuonna 1991 perustettu intressiryhmä, joka koordinoi Unicode-standardien kehittämistä.
 • Konsortioon kuuluu mm. laitevalmistajien edustajia, ohjelmistoyrityksiä, tutkimuslaitoksia, käyttäjäryhmiä ja hallintoviranomaisia.
 • Unicoden standardeihin päivitetään joka vuosi uusia kieliä, symboleja ja merkkejä.
 • Uusimmassa Unicode-versiossa on 7500 uutta merkkiä ja 72 uutta emojia.

Huomioita emojien käytöstä

Emojien käyttö viestinnässä noudattaa yleensä jonkinlaista logiikkaa. Datalingvistikko Tyler Schnoebelen analysoi noin 500 000 tviittiä, joiden perusteella hän pystyi erottamaan tiettyjä muotoja ja sääntöjä, joita emojien käytössä näkyy.

1. Emoji lisätään yleensä viestin loppuun, ei sen keskelle

Whatsapp-viestejä kännykän näytöllä, emojeja.
Whatsapp-viestejä kännykän näytöllä, emojeja. Kuva: YLE/Sari Veikkolainen emojit,älypuhelimet,kuvallinen viestintä

Myös pidemmissä viesteissä emoji sijoitetaan yleensä lauseen tai viestin loppuun. Emojit siis toimivat samalla tavalla kuin välimerkit.

2. Emojit noudattavat yleensä lineaarista tapahtumajärjestystä

Alla olevat emojit kertovat, että lähettäjä on sairas tai on sattunut onnettomuus ja pitää mennä lääkäriin tai sairaalaan.

Emojit, joilla kerrotaan että on joutunut sairaalaan
Emojit, joilla kerrotaan että on joutunut sairaalaan Kuva: Yle/Sari Veikkolainen emojit,älypuhelimet

Jos haluamme kertoa, että olimme etelän lomalla, emojit noudattavat tapahtumajärjestystä: ensin lensimme kohteeseen, perillä palmupuiden katveessa otimme aurinkoa ja nautimme drinkkejä.

Emojiviestejä älypuhelimessa
Emojiviestejä älypuhelimessa Kuva: YLE/Sari Veikkolainen emoji,älypuhelimet,kuvallinen viestintä

3. Kun käytetään useampia emojeja, tunne tai asenne ilmaistaan ennen toimintaa

Schnoebelen huomasi, että hymiö, joka kertoo kuinka suhtaudumme johonkin asiaan, sijoitetaan yleensä viestin alkuun. Olemmeko iloisia, vihaisia vai surullisia siitä, mitä on tapahtunut?

Välirikkoa ilmaiseva särkynyt sydän siis sijoitetaan itkevän emojin jälkeen.

Itkevä emoji ja särkynyt sydän -emoji.
Itkevä emoji ja särkynyt sydän -emoji. Kuva: YLE/Sari Veikkolainen emojit,älypuhelimet,symbolit,onneton rakkaus

Ovatko emojit kieli?

Emojit toimivat kirjoitetussa kielessä hiukan samalla tavalla kuin kehonkieli kasvokkain käytävässä keskustelussa. Ne antavat tekstille äänensävyn ja viestivät kirjoittajan persoonallisuudesta.

Ihminen voi keskustelussa tunnistaa tuhansia kasvonilmeitä; emojit voivat olla samalla lailla oleellinen osa kirjallista kommunikaatiota.

Varsinkin nuoret kokevat, että emojit auttavat ilmaisemaan ajatuksia selvemmin. Brittitutkimuksen mukaan 18-25 -vuotiaat kokevat että emojit tekevät viestin selkeämmäksi; yli 40-vuotiaista taas yli puolet pitää emojeja hämmentävinä.

Lingvistit ovat pohtineet, ovatko emojit kieli. Osa on sitä mieltä, että viestiä voi pelkillä emojeillakin. Ainakin on mahdollista ymmärtää viestejä, joissa ei ole sanoja ollenkaan.

Liisa Ihmemaassa- ja Moby Dick -kirjat on myös käännetty emoji-muotoon.

Jotkut emoji-intoilijat ovat kääntäneet kokonaisia kirjallisia teoksia emojeiksi. Kirjailija Joe Hale on esim. kääntänyt Liisa ihmemaassa -tarinan emojiksi. Myös Moby Dick on saatavilla emojiksi.

Kolme emojia, sormi, jänis ja O-kirjain.
Kolme emojia, sormi, jänis ja O-kirjain. Kuva: Kuvakaappaus. emoji,Liisan seikkailut ihmemaassa,älypuhelimet

Raamattu ilmestyi emojeina viime vuonna. Sivustolla bibleemoj voit kääntää suosikkivärssysi Raamatusta englannista emojeiksi.

Emojit muistuttavat monella tapaa hieroglyfikirjoitusta: molemmat ovat tapa ilmaista asioita kuvien avulla. Emojeja ei voi kuitenkaan (vielä) kutsua kirjoitusjärjestelmäksi.

Ero on siinä, että hieroglyfikirjoituksessa on kieliopillinen järjestelmä. Hieroglyfeillä kirjoitetetun sanan "hiukset" kaikki ymmärtävät samalla tavalla. Toisin kuin emojeissa, hieroglyfi-kirjoituksessa on myös yksittäisiä kirjaimia ilmaisevia merkkejä.

Mitä enemmän älypuhelimia, sitä enemmän emojeita

Nykyään yli kahdella miljardilla ihmisellä on kännykkä. Tilastokeskuksen vuoden 2015 tilasto kertoo, että 75 prosenttia 16-74-vuotiaista käyttää älypuhelimia. Etelä-Koreassa älypuhelin on peräti 88 prosentilla väestöstä, kun taas intialaisista älypuhelimen omistaa vain 17 prosenttia.

Mitä useampi omistaa älypuhelimen, sitä enemmän emojeja käytetään. Tällä hetkellä maailmassa lähetetään päivittäin noin 40 miljardia viestiä. Niistä noin 6 miljardia sisältää emojin.

Suomalaiset ovat mieltyneitä mustaa kuuta esittävään emojiin: käytämme sitä kahdeksan kertaa usemmin kuin mikään muu kieliryhmä.

Globaalisti emojien käyttöön vaikuttavat kieli ja kulttuuri. Swift Keyn tekemän tutkimuksen mukaan ranskalaiset käyttävät sydän-emojia neljä kertaa enemmän kuin muut kieliryhmät.

Ruotsissa käytetään ahkerasti leipä-emojia, kun taas me suomalaiset olemme erityisen mieltyneitä mustaa kuuta esittävään emojiin: käytämme sitä kahdeksan kertaa usemmin kuin mikään muu kieliryhmä. Sydämiä ja romanttisia symboleja taas käytämme keskimäärin vähemmän kuin muut.

Suomalaisia emojeja.
Suomi julkaisi omat emojinsa ensimmäisenä maana maailmassa. Suomalaisia emojeja. Kuva: This is Finland/Jenita Cresswell saunat,emoji

Maantieteellisten erojen lisäksi myös naisten ja miesten emojien käyttö poikkeaa toisistaan. Yllättävää kyllä sukupuolten väliset erot ovat suurempia kuin sukupolvien väliset erot.

Emogin tekemän tutkimuksen mukaan noin 78 prosenttia naisista käyttää emojeja useita kertoja viikossa: miehistä vain noin 60 prosenttia.

Emoji-Shakespeare?

Älypuhelimilla viestittelyn muoton kehittyy jatkuvasti, mistä emojien voittokulku on hyvä esimerkki. Mutta onko emojeista tulevaisuudessa omaksi kielekseen, antiikkisten hieroglyfien tapaan?

Bangorin yliopiston lingvistiikan professori Vyvyan Evans arvelee Daily Mail -lehden haastattelussa, että emojit eivät koskaan korvaa perinteistä kieltä, mutta ne kehittyvät ja niitä tullaan käyttämään nykyistä enemmän.

- On mahdollista että emojeja käytetään yhä enemmän digitaalista tekstiä täydentämään. Niiden avulla esimerkiksi Shakespearen teoksista voidaan tehdä helppolukuisempia versioita uusille sukupolville, sanoo Evans.

Emojien kehitys

Hymiöitä on käytetty jo 1800-luvulla. Amerikkalainen satiirilehti Puck julkaisi vuonna 1881 rivin erilaisia hymiöitä.

Hymiöitä 1800-luvulta.
Hymiöitä 1800-luvulta. Kuva: Wikimedia commons sanomalehdet,artikkeli,hymiöt

1980-luvulla Scott Fahlman, joka työskenteli Carnegie Mellon yliopiston tietojenkäsittelyopin laitoksella, ehdotti yliopiston keskustelufoorumilla, että hymiöitä :-) ja :-( voisi käyttää erottamaan vakavat ja vähemmän vakavat aiheet toisistaan.

Japanissa alettiin käyttää hymiöitä vastaavat kaomojeja 1980-luvun lopulla. Ne muistuttavat Fahlmanin hymiöitä, mutta ne voi lukea päätään kallistamatta. Esimerkiksi (^^) tarkoittaa iloisia silmiä ja (T_T) itkeviä kasvoja.

1990-luvulla japanilaiset matkapuhelinvalmistajat kehittivät prototyypin emojeille. Applen matkapuhelimissa ne ovat levinneet kaikkialle maailmaan.

Vuonna 2009 Unicode-konsortio hyväksyi 722 emojia. Seuraavana vuonna niitä pystyi käyttämään älypuhelimissa. Nykyään käyttäjän valittavana on alustasta riippuen 800-1600 erilaista emojia.

Edelleenkin on alustoja, jotka eivät tue emojeja. Jos olet epävarma, mitä emojeja puhelmesi voi näyttää. voit tarkistaa tilanteen sivustolta caniemoji.com

Artikkeli on käännetty ja muokattu Rose-Marie Dahlströmin Vetamixissä julkaistun artikkelin pohjalta.

Kommentit
 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot