Hyppää pääsisältöön

Kaikki tuntuvat puhuvan siitä positiivisesta lappilaisesta – räppäri Stepa on elämänsä käännekohdassa uuden albumin kynnyksellä

Stepan uran yksi kohokohdista oli känninen keikka Rovaniemellä - nykyään mies räppää tsempatakseen muita ja tekee sivuduunina vammaistyötä.

Nyt eletään suomalaisessa mittakaavassa hulppeaa räppielämää.

Stepa tulee vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä tiistaiaamuna. Levy-yhtiö Monsp on lennättänyt räppärin Oulusta Helsinkiin haastattelua varten.

- Ilman levy-yhtiötä ei olisi räppilaiffia. Jos se lennättää, niin voin lentää. Ei siinä mitään, Stepa kommentoi.

Stepa, eli Joni Stenberg, asuu siis Oulussa. 29-vuotias räppäri käy Helsingissä vähintään kahden kuukauden välein, joskus useamminkin. Työasioiden lisäksi pääkaupungissa on paljon tuttuja. Kulkuvälinettä lukuunottamatta artistielämä ei kuitenkaan ole mitään kliseistä bling bligiä. Stepa ei viihdy julkkisbileissä.

- En ole kiinnostunut sellaisesta. Haluan tehdä vain musiikkia ja esittää sitä. Mulle ei ole millään tavalla tärkeää hengailla julkkisten kanssa. Ei ole tarvetta olla missään, missä ei ole itsellä hyvä olla, räppäri sanoo lentokentän kahvilassa.

“Tajusin vihdoin, että voin tsempata muita mun musiikilla”

Stepa valmistautuu parhaillaan helmikuiseen Henget-albumin julkaisuun. Kaunista ja hyvää -single julkaistiin tammikuun alussa. Nyt siihen kuvattu mustavalkoinen musavideo saa ensinäyttönsä YleX:ssä.

Dokumentaarisessa videossa vieraillaan Stepan synnyinseudulla Sodankylän elokuvajuhlilla ja pelataan biljardia. Lisäksi räppäri ottaa Public Enemy -fanitatuoinnin. Se on jo toinen Stepan räppitatuointi. Aiemman aihe tuli De La Soulilta.

- Kaunista ja hyvää -biisi oli muutos mun elämässä. Tajusin vihdoin, että voin tsempata muita mun musiikilla. Onneksi se ajatus tuli nyt. Olisihan se voinut tulla vielä myöhemminkin. Hyvä näin.

Stepa on viime aikoina keskittynyt itsetutkiskelun lisäksi terveellisempään elämään. Arkena tissuttelu on jäänyt kokonaan pois, kun räppäri on panostanut liikuntaan ja terveelliseen ruokavalioon. Siihen on selvä syy.

- Ihmiset ei välttämättä tiedä sitä, että mulla on diabetes. Viime aikoina on alkanut tuntua siltä, että luultavasti tämä sairaus heikentää mua jatkuvasti. Olen kyllä pärjännyt tosi hyvin sen kanssa, mutta mulla on pieni huoli siitä, että lähden täältä vähän aiemmin.

Terveellisen elämän aloittanut Stepa myöntää, että alkoholin kanssa on tapahtunut ylilyönti, mutta siitä on jo aikaa.

- Olen kerran ollut todella humalassa keikalla Rovaniemellä. Se on parasta, mitä mulle on tapahtunut. Tajusin, ettei tarvitse olla enää ikinä päissään keikalla. Se on tosi tyhmää.

- Olin todella rivosuinen nuori mies. Se on jäänyt vähän kaivelemaan. En ole uskaltanut ottaa sitä puheeksi. Hyvä, että olin silloin nuorempana, ettei enää tarvitse olla sekaisin tuolla.

Stepa // Kuva: YleX

Itsevarmuus löytyi vammaistyön myötä

Stepan uusi Henget-levy alkaa julistuksella, jossa  Rahat vai henki -kappaleen alussa sanotaan tämä on sanoma ilosta ja itsensä hyväksymisestä. Vasta julistuksen jälkeen biisi lähtee kunnolla käyntiin.

- Olen aiemmin ollut tosi epävarma itsestäni, mutta nyt olen tajunnut, ettei ole mitään syytä. Nyt olen sivutyönä vammaistyössä ja näen lapsia, jotka selvästi haluavat puhua, mutta eivät saa ääntä ulos. Tuntuu tyhmältä olla pahalla päällä, kun itsellä on asiat hyvin.

"Se sokea poika on opettanut minut soittamaan kitaraa, kun ollaan tehty yhdessä biisejä. On supersiistiä, että meikä on päässyt kokemaan tuollaista."― Stepa

Stepa on toisena sivutyönään henkilökohtainen avustaja 12-vuotiaalle Aleksille, joka on sokea. Räppäri on oppinut musikaaliselta pojalta paljon. Stepalla ei ole sen kummempaa musiikkikoulutusta, mutta hän on ottanut muutamia laulutunteja. Ennen Aleksin tapaamista hän osasi soittaa kuusi sointua kitaralla.

- Kyllä se on niin päin, että se sokea poika on opettanut minut soittamaan kitaraa, kun ollaan tehty yhdessä biisejä. Aleksi on opettanut mulle paljon musiikista ja elämästä ylipäätään. On supersiistiä, että meikä on päässyt kokemaan tuollaista.

Stepa haluaa kehittyä laulajana, mutta räppärin mielestä se vaatii paljon rohkeutta.

- Kun olen laulanut Aleksille, hän on sanonut, että hyvät sanat, mutta meinasitko pysyä nuotissa. Häneltä tulee rehellistä palautetta.

Pohjoinen vs. etelä

Edellinen musavideo, jolla Stepa nähtiin, oli JVG:n viime joulukuussa julkaistu Mist Sä Tuut Pt. 2 -possevideo, jossa esiintyivät myös Paperi T, Kube, Särre, Gracias, Juno ja Gasellit.

Stepalle on erityisen tärkeää panostaa fiitteihin.

- Ei olisi kunnioittavaa tehdä niitä vasemmalla kädellä. Se on aina hyvä, kun tulee possebiisi. Sanon itselleni, että nyt jätkä keskity. Et voi tehdä niin huonoa musiikkia kuin teet yksin, nyt sinun pitää keskittyä, kun täällä on muitakin. Rima nousee.

Räppäri viihtyy Oulussa ja hehkuttaa erityisesti kaupungin tukemaa treenikämppää, jonka nimi on Tukikohta. Stepa edustaa Pohjois-Suomen ääntä suomiräpissä. Se on usein jollain tavalla arkipäiväisempää, rehellisempää ja kauempana pintaliidosta kuin etelässä tehty bileräppi.

- Oulussa ihmiset tekevät musiikkia niin kuin haluavat. Se on täysin oikein. He tykkäävät siitä, mitä tekevät.

Stepan oma ääni kuuluu uudella levyllä, jonka singlellä räpätään näin:

Elän vaatimattomasti, meikä on niin köyhä

Minä tarviin uuden alun ja puhdistan mun pöydän.

Puhdistan ilman ja puhun puhtaaksi suun

Uusi päivä, uusi yö, sama aurinko ja kuu

Ei mul oo hätää elämä on niin mahtavaa ja hyvää

Kirjotan upeita asioita ilman kynää

Lue myös:

Analyysissä JVG:n Mist sä tuut part 2 – biisi on suomiräpin kutsubileet, johon pääsevät vain harvat ja valitut

Räppäri Stepan kannanotto leviää somessa: Jos joku ei halua hyväksyä tasa-arvoisuutta, en kaipaa hänen hyväksyntäänsä

Stepa: Musiikkivideot ovat olleet isossa roolissa kehityksessäni

Stepa: Cheekin mielipide lahjoistani on vain yksi muiden joukossa