Hyppää pääsisältöön

Syke oppivälineenä suomalaiseen terveydenhoitokulttuuriin

Sairaalasarjan henkilökunta vastaanottotiskin ympärillä.
Sairaalasarjan henkilökunta vastaanottotiskin ympärillä. Syke (tv-sarja),artikkelikuva

Mitä hyötyä on suomalaisesta sairaalasarjasta Irakista saapuneelle lääkärille? Ali Ghazi Al Rubayen mukaan se on ainakin hyödyllistä kielen sekä kulttuurin opettelun kannalta – ja tietenkin valtavan viihdyttävää.

Takana on neljä vuotta kielen opettelua, kokeita ja työskentelyä eri terveyskeskuksissa. Haastatteluun saapuukin väsynyt, mutta iloinen mies, joka on juuri kuullut saaneensa lääkärin pestin Koivukylän terveyskeskuksesta. ”Edessä on siis siirtyminen Paimiosta Vantaalle”, Ali hymyilee. Neljä vuotta sitten Suomeen saapunut 31-vuotias Ali on kotoisin Bagdadista, jossa hän myös harjoitti lääkärin ammattia. Nykyisin mies on lisensoitu lääkäri myös Suomessa. ”Ennen Suomeen tuloani työskentelin kaksi vuotta traumapolin lääkärinä Bagdadissa – eli samalla osastolla, johon TV-sarja Sykkeen tapahtumat sijoittuvat.

Opin ymmärtämään, miten lääkärit ja hoitajat kommunikoivat keskenään.― Ali Ghazi Al Rubaye

Sykkeen faniksi tunnustautuva Ali kehuu otetta, jolla sarja on toteutettu. ”Kaikki sarjassa on hyvin tehtyä aina tuotannosta draamaan. Tietenkin lääkärinä täytyy huomauttaa, että kaikki faktat eivät ole kohdallaan, kun kyse ei kuitenkaan ole dokumentista.” Sykkeen avulla ei siis opita lääkäriksi, mutta Alille se on toiminut väylänä tutustua suomalaiseen kulttuuriin ja kieleen terveydenhoidon puolella. ”Sykkeen avulla opin ymmärtämään sairaalakieltä Suomessa. Nyt en tarkoita tieteellisiä termejä, vaan sitä, miten lääkärit ja hoitajat kommunikoivat keskenään, eräänlaista käytöskoodia. Esimerkkinä jo huumori, jota viljellään tällä alalla; välillä jutut saattavat livahtaa hyvinkin mustan huumorin puolelle.

Liian aito Holopainen

Syke-sarjan henkilöhahmoista monet ovat Alin mukaan hyvin tunnistettavia suomalaisesta sairaalamaailmasta. Erityisesti yksi hahmo nousee esiin realistisuudellaan. ”Oma suosikkini on Jarkko Niemen esittämä Petteri Holopainen. Hän on myös yksi sarjan aidoimmista hahmoista: tyypillinen nuori, vastavalmistunut lääkäri, joka ei ole vielä oppinut miten ihmisten kanssa työskennellään. Eräs osastolääkäri, jonka kohtasin täällä Suomessa oli kuin ilmetty Holopainen. Myös Lenitoita ja Johannoita tapaa ihan oikeassa elämässä.

Sarjan itsepäisimpien ja hankalimpien henkilöiden olemassaoloon Suomen terveydenhoitoalan henkilökunnassa Ali ei usko. ”Mielestäni Max on sellainen hahmo, jota ei löydy Suomen lääkärien keskuudesta. En näkisi, että kukaan täällä on yhtä ylimielinen kuin hän. Sama koskee Marjutia – ylilääkärit eivät ole ongelmien aiheuttajia, vaan niiden ratkaisijoita. Iiris ja Marleena ovat myös fiktiivisiä henkilöitä.

Sairaalasarjan henkilökunta puhuu asiakkaalleen.
Sairaalasarjan henkilökunta puhuu asiakkaalleen. Syke (tv-sarja),s4 ep01
Sairaalasarjan sairaanhoitajat ja ensihoitaja vastaanottotiskin ääressä.
Sairaalasarjan sairaanhoitajat ja ensihoitaja vastaanottotiskin ääressä. Syke (tv-sarja),Iina Kuustonen,s4 ep03

Näyttelijöiden käytös ja reaktiot sarjassa syntyviin tilanteisiin saavat erityistä kiitosta mieheltä. ”Sosiaaliset tilanteet ja ihmiset ovat mielestäni sarjassa hyvin aitoja, koska näyttelijät ovat suomalaisia ja potilastarinat hyvin kehiteltyjä. Ensimmäinen syy, miksi katson Sykettä on se, että se on viihdyttävä sarja. Toisekseen siksi, että olen oppinut sen avulla paljon kieltä ja tapoja, joilla suomalaiset puhuvat toisilleen.

Vuorovaikutusta hierarkian sijaan

Suomalaiseen kulttuuriin saapuminen on tuonut muutoksia paitsi työkulttuuriin ja kieleen, myös työn luonteeseen. ”Tilanne kotimaassani on sodan vuoksi todella vaikea. Kuten sanoin, työskentelin Bagdadissa paikallisella traumapolilla, ja Suomeen verrattuna hätätilanteet olivat hyvin erilaisia. Jos täällä minulle tuodaan kaksi potilasta onnettomuuden jälkeen, niin Bagdadissa hoidettavanani saattoi olla samaan aikaan kymmeniä.

Suomalaisessa terveydenhoitokulttuurissa sairaanhoitajilla on paljon enemmän vastuuta, ja he tekevät paljon päätöksiä liittyen potilaan hoitoon.― Ali Ghazi Al Rubaye

Suomalaiset ovat Alin mukaan hyvin ylpeitä kotimaastaan, mutta ulkomaalaisen lääkärin saapuminen Suomeen herättää kuitenkin välillä hämmästystä. ”Suomalaisille Suomi on paras paikka elää ja olla. Siksi olenkin usein kummastellut, kun potilaat ihmettelevät, miksi olen tullut Suomeen.” Potilaita hoitaessaan Ali ei ole huomannut merkittäviä eroja erilaisesta kulttuurista huolimatta, mutta toteaa kivun diagnosoinnin olevan yhtä hankalaa tiettyjen ihmisten kohdalla. ”Jos mietin potilaita yleensä täällä Suomessa ja kotimaassani, niin huomaan yhden asian; suomalainen mies ei ikinä myönnä tuntevansa kipua – vaikka tekisi kuolemaa. Vastavuoroisesti taas kotimaassani kivusta kysyminen miespotilaalta on myös tyhjänpäiväistä, se on asteikossa aina täysi kymmenen.

Arvostus ja vastuu, jota sairaanhoitajat nauttivat Suomessa on asia, jonka erityislaatuisuutta Ali alleviivaa. ”Suomalaisessa terveydenhoitokulttuurissa sairaanhoitajilla on paljon enemmän vastuuta, ja he tekevät paljon päätöksiä liittyen potilaan hoitoon. Monissa muissa maissa sairaanhoitajat ovat huomattavasti vähemmän vuorovaikutuksessa hoidettavan kanssa. Suomessa näen myös vähemmän hierarkiaa hoitajien ja lääkärien välillä.

Alin 3 kohtaa Sykkeestä:

Lempikohtaus sarjassa:
”Itseäni huvitti suunnattomasti kohtaus, jossa Max ja Holopainen istuvat baarissa, ja Holopainen alkaa kysellä suureen ääneen neuvoja naisasioista Maxilta. Kohtaus oli paitsi hauska, myös luova.”

Miinuspuoli:
”Muistan kohtauksen jossa Johanna neuvoo Maxia ilmarinnan kanssa toimimisesta. Lääkärinä minua ärsytti se, ettei sydänkirurgiaan erikoistunut lääkäri olisi muka tullut ajatelleeksi tätä vaihtoehtoa.”

Iiris Ketola:
”Parasta Iiriksessä on hänen itsepäisyytensä. Hoitajana hän on kovaluonteinen, mutta hyvä työssään. Iiris ei välitä siitä menettääkö työnsä, vaan haluaa joka tilanteessa toimia potilaan parhaaksi.''

Mieslääkäri istuu työpöytänsä ääressä ja hymyilee kameralle.
Ali Ghazi Al Rubayen lääkärinä Suomessa. Mieslääkäri istuu työpöytänsä ääressä ja hymyilee kameralle. Syke (tv-sarja),lääkärit,ali ghazi al rubayen
Mieslääkäri työvaatteissaan nojaa seinään ja katsoo kameraan.
Ali Ghazi Al Rubayen työskennellessään Bagdadissa. Mieslääkäri työvaatteissaan nojaa seinään ja katsoo kameraan. Syke (tv-sarja),lääkärit,ali ghazi al rubayen

Hierarkiasta kirjoittaa myös Sykkeen Kipusisko.