Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Itämeren merirosvot pääkuva

Valtaa hansalaiva — tulosta oma #merirosvot-lautapelisi

Valtaa hansalaiva -lautapeli
Valtaa hansalaiva -lautapeli Valtaa hansalaiva -lautapeli Kuva: Yle/ Reeta Kantanen lautapelin nostokuva

Birgit Flemmingin ja Klaus Störtebekerin joukot ovat molemmat saman hansalaivan kimpussa. Valitse puolesi ja valtaa laiva ensimmäisenä oman miehistösi nimiin.

Valtaa hansalaiva -lautapeli liittyy Twitterissä tammikuussa 2017 pelattuun, keskiajan Itämerelle sijoittuneeseen nettiroolipeliin. Lautapeliä voivat pelata muutkin kuin nettipeliin osallistuneet.

Lautapeli on tarkoitettu 2-6 pelaajalle, jotka ovat jakautuneet kahteen toisiaan vastaan pelaavaan miehistöön. Pelin voittaa se joukkue, joka on ensimmäisenä vallannut puolet hansalaivan huoneista sekä kapteenin hytin.

#merirosvot -lautapeli
#merirosvot lautapelin voit tulostaa itsellesi klikkaamalla kuvaa tai alla olevista linkeistä #merirosvot -lautapeli Kuva: Yle / Reeta Kantanen reeta kantanen

Valmistelut ennen pelaamista

 1. Lataa pelilauta, valtauspoletit ja säännöt omalle tietokoneellesi. Tiedostot ovat melko suuria, joten lataaminen voi kestää useamman sekunnin.
 2. Tulosta pelilauta. Parhaan lopputuloksen saat tulostimesta riippuen valitsemalla tulostusikkunasta Sovita sivulle/Skaalaa tai vastaavaa komentoa. Se voi löytyä myös tulostusikkunan Ominaisuudet/Properties -painikkeen takaa.
 3. Teippaa pelilaudan puolikkaat yhteen.
 4. Printtaa myös valtauspoletit ja säännöt.
 5. Leikkaa valtauspoletit irti ja liimaa ne halutessasi pahville.
 6. Lainaa pelinappulat ja noppa jostain muusta lautapelistä. Voit myös askarrella ne esim. muovailuvahasta tai sinitarrasta.

Lataa lautapelin tiedostot näistä linkeistä:

Väritulostimet:

Pelilauta (.pdf 19,5 MB)
Valtauspoletit (.pdf, 1,26 MB)
Säännöt (.pdf, 1,50 MB)

Mustavalkotulostimet

Pelilauta (.pdf, 10,3 MB)
Valtauspoletit (.pdf, 0,7 MB)
Säännöt (.pdf, 1,50 MB)

A3 väritulostin

Pelilauta (.pdf, 24,5 MB)

 • Hakoisten kartanon perintö – juurevasti moderni maatalousyrittäjyys

  Hakoisten kartanon perintö on vastuullinen.

  Hakoisten kartanon historia Janakkalassa juontuu jo 1200-luvulta. Linnavuorella sijaitsi ilmeisimmin Birger-jaarlin toisen ristiretken aikainen puulinna, jota novgorodilaiset piirittivät. Nykyinen kartanon päärakennus on 1700-luvun lopusta. Rosenbergien suku on omistanut Hakoisten kartanon vuodesta 1935. Nuori isäntä Max Rosenberg saattoi kartanon toiminnan eettiseen luomuun vuonna 2015. Hereford-lihakarjaa pidetään hyvin ja vastuullisesti. Kartano on aina ollut yritteliäs maatalouskartano, joka on myös vaikuttanut paikallisesti alueen kehitykseen. Suomen kartanot ovat toimineet paikallisina vaikuttajina, mutta myös kansainvälisten vaikutteiden tuojina maahamme. Tapaamme Hakoisissa sekä vanhemman isännän Björn Rosenbergin että nuoren isännän Max Rosenbergin ja edustavan otoksen Hereford-karjan rouvapuolisista edustajista.

 • Ranskan pieni Compiègne teki suurta historiaa

  Ranskan pieni Compiègne on suurhistorian näyttämö.

  Ranskalainen pikkukaupunki Compiègne sijaitsee noin 70 kilometriä Pariisista koilliseen, lähellä Belgian rajaa. Kaupunkia ympäröi valtava metsä, jota Ranskan kuninkaat jo vuosisatoja sitten alkoivat hyödyntää metsästysmaina ja hovin virkistyskäyttöön. Kaupunki on aina ollut puolustuksellisesti strateginen. Siellä taisteli ja vangittiin Jeanne d'Arc v.1430. Compiègnen mahtipontiset linnat, keskiaikainen Pierrefonds ja Napoleón III:n ja keisarinna Eugénien omaan empire-tyyliinsä ehostama Palais impérial, sekä 1500-luvun alun koristeellinen kaupungintalo tekevät kaupungista helmen. Compiègnen metsä on ollut maailmanhistorian näyttämönä kahdesti: salaisessa paikassa solmittiin v.1918 aselepo ympärysvaltojen ja hävinneen Saksan välillä ja täysin vastakkaisessa tilanteessa v.1940 natsi-Saksan ja nöyryytetyn Ranskan välillä. Metsäinen aselepoaukio, la Clairière de l'Armistice museoineen, on 1. aseleposopimuksen juhlavuoden myötä (2018) noussut huomattavaksi matkailukohteeksi.

Itämeren merirosvot

#merirosvot Twitterissä juuri nyt!

Tuoreimmat merirosvouutiset vuodelta 1401

 • What is #BalticPirates about?

  Experience adventures on the Baltic Sea of 1401.

  #BalticPirates is a historical role-playing game on Twitter running from the 9th until the 22nd of January, 2017. The scene is set in medieval Baltic Sea, year 1401.

 • Merirosvoista "kuuluisa" Itämeri

  #Merirosvot pohjautuu todelliseen Itämeren alueen historiaan

  #Merirosvot pohjautuu vahvasti todelliseen Itämeren alueen historiaan ja tarjoaa uudenlaisen tavan päästä kokemaan historiamme vähemmän tunnettuja vaiheita.