Hyppää pääsisältöön

Viisi vinkkiä vanhempainiltaan

Liitutaulu, jossa lukee Tervetuloa vanhempainiltaan
Liitutaulu, jossa lukee Tervetuloa vanhempainiltaan Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen koulut

Kun koulu muuttuu, se vaikuttaa kouluhommiin myös kotona. Vanhempainillat ovat yksi tapa, jolla kotiväkikin saa tietoa koulumaailmasta. Kumoamme viisi tekosyytä olla osallistumatta vanhempainiltaan.

1. Pakkopullaa! Jos jättäis väliin?

Vanhempainiltaan osallistuminen on vapaaehtoista. Usein osa käsitellyistä asioista on jo ennestään tuttuja, joten kiusaus jättää tilaisuus väliin voi olla iso.

Koulu on uuden opetussuunnitelman myötä muuttunut ihan toiseksi paikaksi kuin mitä se nykyisten vanhempien nuoruudessa oli. Vanhempainilta on mainio paikka päivittää käsitykset koulusta, oppimisesta ja opetuksesta 2010-luvulle.

Tuoreessa opetussuunnitelmassa korostetaan kodin ja koulun yhteistyötä. Kodit pääsevät nykyään vaikuttamaan koulun arkeen, esimerkiksi järjestyssääntöihin, viihtyvyyteen ja jopa arviointiin.

Jos jäät kotiin, et vaikuta mihinkään.

2. Onks siellä edes mitään asiaa?

Joskus vanhempainilloilla voi olla teema, kuten leirikoulu tai yhteishaku. Ota ennakkoon selvää, miksi tilaisuus on järjestetty. Opettajat eivät huvikseen järjestä iltamenoja, vaan syy kokoontumiseen on aina mietitty.

Myös kasvatukseen liittyviin asioihin voi saada apua muilta samanikäisten vanhemmilta.

Jos asialistalla on varainkeruu luokan hyväksi, kannattaa miettiä, onko sinulla mahdollisuuksia osallistua. Vanhempien joukosta valitaan usein myös luokan yhdys- tai vastuuvanhempi.

Kannattaa punnita oma tilanne tarkkaan, ennen kuin ottaa itselleen hommia. Työ voi olla hauskaa ja palkitsevaa, mutta riittääkö aika ja innostus?

Jos perheessä ei ole pieniä lapsia tai et käy päivätöissä, voi tilanne olla suopea aktiiviselle varainhankinnalle. Jos taas arki tuntuu muutenkin kaatuvan päälle, kannattaa miettiä uudelleen.

Palkinto odottaa kuitenkin lopussa: lasten ilo onnistuneesta luokkaretkestä tai leirikoulusta. Yhteiset erikoistapahtumat vahvistavat luokan yhteishenkeä ja parantavat ilmapiiriä.

Opettajat auttavat mielellään, mutta se on heillekin vapaaehtoista. Asia selviää helpoimmin kysymällä suoraan opettajan mahdollisuuksia osallistua.

Auta jos voit, siitä tulee hyvä mieli.

3. Väsyttää liikaa, taidan jäädä kotiin

Aikuistenkin on hyvä muistaa tämä perusvinkki: Älä mene vanhempainiltaan suoraan töistä, väsyneenä ja nälkäisenä.

Parasta olisi, jos ehdit pitää pienen hengähdystauon työpäivän ja vanhempainillan välillä. Kaikki - myös opettaja - ovat väsyneitä työpäivän jälkeen, mutta omaan vireystilaan voi vaikuttaa.

Ole läsnä myös henkisesti.

4. Taas se kertoo sen pojasta!

Vanhempainilloissa tilanne muuttuu nopeasti turhauttavaksi jos luokassa istuu monta kelloa vilkuilevaa huoltajaa kuuntelemassa yhden lapsen asioita. Kannattaa muistaa, että vanhempainilta järjestetään nimenomaan yhteisten asioiden käsittelyä varten.

Kuten työpaikankin kokouksissa, saat vanhempainillasta enemmän irti jos menet valmistautuneena.

Jos mielessä polttelee jokin omaa lasta koskeva kysymys, kannattaa pohtia, onko sillä jokin koko luokkaa koskeva merkitys. Jos sellainen löytyy, niin asian voi ottaa esille yleisellä tasolla ja silloin se yleensä kiinnostaa muitakin.

Muilta vanhemmilta ja opettajalta voi saada apua ja tukea kasvatukseen liittyvissä ongelmissa (pelaamisen rajat, somen käyttö, kotiintuloajat jne.).

Pyydä vertaistukea.

5. Ja vielä yks juttu...

Vanhempainilloissa on usein kaksi osaa. Ensin opettaja käy läpi varsinaisen agendan ja loppuun on varattu aikaa vanhempien asioille, esimerkiksi luokan varainhankinnan järjestämiseen tai yleiseen keskusteluun.

Nyrkkisääntönä voi pitää, että varsinainen asia on normaalisti käsitelty noin tunnissa.

Mikäli haluat jutella opettajan kanssa enemmän lapsesi asioista, voi vanhempainillan päätteeksi pyytää omaa tapaamista opettajan kanssa tai muuten sopia yhteydenpidosta. Paikalla saattaa olla kymmeniä vanhempia ja opettajankin ilta venyy kohtuuttomasti, jos jokaisen kanssa käsitellään hänen lapsensa asioita.

Vanhempainillassa voi olla myös vierailijoita, kuten aineenopettajia tai muita asiantuntijoita.

Älä jaarittele.

Miksi vanhempainiltoja järjestetäänkään?

Vatsa täynnä, mieli rentona ja tehokkaasti tunnissa saat vanhempainillasta kaiken irti.

Loppujen lopuksi niin huoltajat kuin opettajakin ovat siellä samasta syystä, lasten vuoksi. Se on myös se tärkein syy, miksi vanhempainiltaan kannattaa mennä: kunnioituksesta ja arvostuksesta oman lapsen tekemää koulutyötä kohtaan.

Tässä lopuksi hyvät vinkit siihen, miten vanhemmat voivat osallistua ja seurata lasten koulutaivalta.

Jutun ovat kirjoittaneet vanhempainiltojen konkari, jolla on yli 10 vuoden kokemus vessapaperin myynnistä ja joulumyyjäisten järjestämisestä sekä useita pitkiäkin vanhempainiltoja vetänyt entinen opettaja.

Edit: 18.1.2017 korjattu kirjoitusvirhe.
Edit. 30.8.2017 Jutusta poistettu vanhentunutta tietoa

Kommentit

Oppimistaidot

Facebook, Twitter

 • Ota haltuun opiskelutekniikat! Unohda tuntikausien pänttääminen — opiskele nopeammin ja tehokkaammin

  Oikealla opiskelutekniikalla opit nopeammin ja tehokkaammin.

  Unohda tuntikausien pänttääminen — opiskele nopeammin ja tehokkaammin sen sijaan. Kun löydät itsellesi oikeat opiskelutekniikat, oppiminen helpottuu ja uudet asiat jäävät helpommin mieleen. Videoilta löydät helppoja tekniikoita, joiden avulla voit treenata esimerkiksi omaa lukunopeutta tai ottaa haltuun isoja kokonaisuuksia.

 • Paineessa-kampanja auttaa yo-stressissä

  Autamme valmistautumaan lukion suurimpaan urakkaan.

  Loputon kiire, valtava työmäärä ja paineet menestymisestä ovat usean lukiolaisen arkipäivää. Yle Abitreenien Paineessa -kampanja auttaa valmistautumaan lukion suurimpaan urakkaan, ylioppilaskirjoituksiin.

 • Muistin tukemiseksi on monia kikkoja

  Suurin osa meistä oppii useilla eri tyyleillä.

  Suurin osa meistä oppii useilla eri tyyleillä - jopa eri tyyleillä eri aikoina elämässämme. Tarkkaavaisuuteni kohdistuu eri asioihin. Hahmotan ympäristöäni ja muistan opittua eri tavoin. Olemme kaikki erilaisia oppijoina.

 • Empatiaa voi oppia myös digiaikana

  Miksi empatia on tärkeää? Millä tavoin se kehittyy?

  Yksiselitteistä suositusta lasten netinkäytöstä ei ole. Lasten tiedetään kuitenkin tarvitsevan riittävästi sensitiivistä vuorovaikutusta tärkeän aikuisen kanssa. Miksi empatia on tärkeää ja kannattaako lapsen ruutuaikaa rajoittaa?