Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Ota emojit käyttöön

Digitreenien pääkuva. Testi Emojit puhelimeen. Taustakuvassa aurinkolasi-emoji.
Digitreenien pääkuva. Testi Emojit puhelimeen. Taustakuvassa aurinkolasi-emoji. Kuva: Yle/ taustakuva Emoji One, CC BY-SA 4.0. Digitreenit,emoji

Emojeilla, eli hymiö- ja kuvasymboleilla voi tuoda kirjoitettuihin viesteihin monia lisätasoja. Paikoin voi tekstin jopa korvata kokonaan emojeilla. Näillä vinkeillä saat emojit käyttöön erilaisilla laitteilla.

Jopa kirjoja on käännetty emoji-kielelle!

Emojeja käytetään enimmäkseen mobiililaitteissa (tableteissa ja älykännyköissä), toki tietokoneellakin (Mac, Windows 10) niiden käyttö onnistuu.

Uudemmissa kännyköissä emojit ovat heti käytettävissä, mutta vanhemmissa laitteissa tarvitaan hieman säätöä kuvasymbolien saamiseksi käyttöön.

Jos ystävän lähettämät viestit näyttävät oudoilta, tai et pysty itse lisäämään kuvasymboleita tekstiin, on mahdollista ettei älypuhelimeesi ole asennettu emojeja tukevaa näppäimistöä.

Emojit, joilla kerrotaan että on joutunut sairaalaan
Emojeilla, eli kuvasymboleilla voi viestiä monella tapaa. Emojit, joilla kerrotaan että on joutunut sairaalaan Kuva: Yle/Sari Veikkolainen emojit,älypuhelimet

Näillä vinkeillä saat emojit käyttöösi

Android

Valitse Asetukset -> Kieli ja syöttö -> Oletus-näppäimistö -> Ja valitse haluamasi näppäimistö.

Kuva Androidin asetusnäytöstä
Kuva Androidin asetusnäytöstä Kuva: Yle/Kuvakaappaus Digitreenit,älypuhelimet,Android,asetukset
Ruutukaappaus Samsungin asetuksista. Kuvassa Kieli ja syöttö -välilehti ja siinä nostettu Valitse näppäimistö -valikko
Ruutukaappaus Samsungin asetuksista. Kuvassa Kieli ja syöttö -välilehti ja siinä nostettu Valitse näppäimistö -valikko Android,kännykkä,Digitreenit

Eri Android-laitteissa asetusvalikot ovat hieman erilaisia käyttöjärjestelmäversiosta tai laitevalmistajasta riippuen. Esimerkiksi Samsung, LG ja HTC käyttävät omia emojejaan, ja valikkojen termit voivat poiketa toisistaan.
(Esimerkissä on käytetty Samsung Galaxy A5 puhelinta)

Android-versiot 4.0 ja siitä eteenpäin tukevat emoji-näppäimistöjä, mutta vasta 4.4. ja siitä uudemmissa versioissa ne ovat oletuksena, eli niitä ei tarvitse erikseen lisätä.

Oman puhelimesi käyttöjärjestelmäversion saat selville seuraamalla polkua:

Asetukset -> Tietoja laitteesta -> Ohjelmiston tiedot

Voit myös ladata näppäimistön, joka tukee emojeja. Sovelluskaupasta (Play kauppa) löytyy näitä näppäimistöjä useita mm. Googlen Gboard, SwiftKey ja Keyboard. Näppäimistöistä löytyy myös muita tekstinsyöttöön liittyviä ominaisuuksia, joita voi kokeilla.

Lataa valitsemasi näppäimistösovellus puhelimeesi, tämän jälkeen voit ottaa uuden näppäimistön käyttöön Asetus-valikon kautta.

iOS

iOS 8.0 ja sitä uudemmissa versiossa emojit ovat oletuksena käytössä. Viimeisin versio on 10.2.
Näin varmistat asian:

Asetukset -> Yleiset -> Näppäimistö -> Näppäimistöt -> Lisää Näppäimistö -> Emoji

Ruutukaappaus iphone Asetukset/Yleiset sivulta. Kuvassa osoitin Näppäimistö kohtaan
Ruutukaappaus iphone Asetukset/Yleiset sivulta. Kuvassa osoitin Näppäimistö kohtaan iPhone,emojit,asetukset
Ruutukaappaus iphonen Näppäimistö sivulta. Kuvassa osoitin Emoji kohtaan
Ruutukaappaus iphonen Näppäimistö sivulta. Kuvassa osoitin Emoji kohtaan iPhone,emojit,iOS,asetukset

Näin lisäät emojeja viesteihisi.

 1. Valitse viestiä kirjoittaessasi näppäimistöltä hymynaama-emojin kuva
 2. Valitse haluamasi emoji. (Painamalla haluamaasi emoji-kuvaketta pidempään pääset valitsemaan eri värivaihtoehtoja)
Tekstinviestin syöttökenttä.
Emojit löytyvät hymynaaman takaa näppäimistöstä. Tekstinviestin syöttökenttä. Kuva: Yle/Kuvakaappaus emoji,Tekstiviesti,älypuhelimet
Applen laitteissa myös kirjoitetut sanat pystyy helposti muuttamaan emojeiksi.

Viimeisimmissä käyttöjärjestelmäversioissa emojien käyttö on viety pidemmälle; laite jopa ehdottaa emojeja tekstin sijaan. Tosin ominaisuus toimii vain tekstiviesteissä, ei esimerkiksi Whatsapp-viesteissä.

iOS 10 versiossa voi kirjoittaa viestin normaalisti, sen jälkeen painaa emoji-näppäintä, niin sanat, jotka voidaan muuttaa kuviksi, muuttuvat oranssiksi. Painamalla ehdotettua oranssia sanaa, näet vaihtoehdot sanan korvaavalle emojille.

Kuvakaappaus kännykän ruudulta. Kuvassa viesti, jossa lukee Hei, miten olisi pizza. Sanat hei ja pizza näkyvät oranssina.
Kuvakaappaus kännykän ruudulta. Kuvassa viesti, jossa lukee Hei, miten olisi pizza. Sanat hei ja pizza näkyvät oranssina. iPhone,ruutukaappaus
Kuvakaappaus kännykän ruudulta. Kuvassa viesti, jossa lukee Hei, miten olisi pizza. Sanat hei ja pizza korvattu emoji-kuvilla
Kuvakaappaus kännykän ruudulta. Kuvassa viesti, jossa lukee Hei, miten olisi pizza. Sanat hei ja pizza korvattu emoji-kuvilla iPhone,ruutukaappaus,emojit,Tekstiviesti

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Lue lisää:

Mies istuu ja kirjoittaa matkapuhelimellaan. Kuvassa kolme emojia.

Tiesitkö tämän emojeista? - Ranskalaiset suosivat sydämiä, suomalaiset välttelevät romantiikkaa

Emojit ovat pieniä keltaisia olentoja, joita vilisee kännykkäviesteissämme. Ne nauravat, itkevät, rähisevät ja pussaavat - niin kuin mekin teemme. Melkein kaikki käyttävät niitä, jopa päivittäin. Mutta ymmärretäänkö ne aina oikein?

Emojit ovat viestinnän miinakenttää. Yhdellä ja samalla emojilla voi olla erilaisia, jopa vastakkaisia merkityksiä eri vastaanottajille.

Muokattu 28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
Muokattu 22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
Muokattu 28.6.17: Pääkuvaan uusi pohja.

Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

Media- ja digitaidot

 • Tosiasiat voi aina tarkistaa - faktantarkistajat karsivat pötypuhetta

  Uhkaako viihteellistyminen faktapohjaista uutisointia?

  Valeuutiset, valemedia, vaihtoehtoiset faktat, totuudenjälkeinen aika - uusia termejä, joiden esiin nouseminen kertoo siitä, kuinka totuuden ja valheen raja näyttäisi hämärtyneen. Toimittaja Tuomas Muraja kertoo Faktat tiskiin -kirjassa, miten mm. Faktabaari-palvelu tarkistaa julkisen keskustelun väitteitä.

 • Digitreenit: Hiiren kakkospainikkeen taikatemput

  Hiiren kakkosnapilla saa tehtyä ihmeellisiä asioita.

  Hiiren kakkosnapilla voi tehdä monenlaisia temppuja, kuten kääntää tekstiä, etsiä sanoja ja tietenkin kopioida, leikata ja liittää. Tästä muutama vinkki hiiren ja kosketuslevyn käyttöön.

 • Digitreenit: Näin karsit roskapostia

  Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin

  Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

 • Digitreenit: Osaatko ostaa verkosta turvallisesti? Testaa tietosi

  Tee testi: Osaatko maksaa verkko-ostokset turvallisesti?

  Ostamme netistä melkein kaikkea: matkoja, pääsylippuja, urheiluvarusteita, majoitusta, nettiliittymiä, kirjoja... Testaa 12 tiukalla kysymyksellä, oletko fiksu nettishoppaaja. Tässä visassa on kyse ostamisesta yrityksiltä. Vastausvaihtoehdoista on oikein yksi tai useampi. Voit kuitenkin valita vain yhden oikean vastauksen per kysymys.

 • Digitreenit: Instagram - keskity kuviin

  Instagram-sovelluksen käyttöönotto ja ohjeet

  Instagram kasvaa hurjaa vauhtia. Sen käyttö kasvoi 10 prosenttia vuonna 2016. Näillä ohjeilla pääset alkuun ja saat muutaman vinkin käyttöönottoon.

 • Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

  500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

  Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

 • Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

 • 5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

 • Digitreenit: Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.