Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Ota emojit käyttöön

Tekstit: Emojit puhelimeen, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa emoji: naama ja aurinkolasit.
Tekstit: Emojit puhelimeen, Digitreenit, yle.fi/oppiminen. Kuvassa emoji: naama ja aurinkolasit. Kuva: Yle / Emoji One (CC BY-SA). Digitreenit,emoji

Emojeilla, eli hymiö- ja kuvasymboleilla voi tuoda kirjoitettuihin viesteihin monia lisätasoja. Paikoin voi tekstin jopa korvata kokonaan emojeilla. Näillä vinkeillä saat emojit käyttöön erilaisilla laitteilla.

Huomaa: Tätä artikkelia ei päivitetä. Sen tiedot ovat vuodelta 2017.

Jopa kirjoja on käännetty emoji-kielelle!

Emojeja käytetään enimmäkseen mobiililaitteissa (tableteissa ja älykännyköissä), toki tietokoneellakin (Mac, Windows 10) niiden käyttö onnistuu.

Uudemmissa kännyköissä emojit ovat heti käytettävissä, mutta vanhemmissa laitteissa tarvitaan hieman säätöä kuvasymbolien saamiseksi käyttöön.

Jos ystävän lähettämät viestit näyttävät oudoilta, tai et pysty itse lisäämään kuvasymboleita tekstiin, on mahdollista ettei älypuhelimeesi ole asennettu emojeja tukevaa näppäimistöä.

Emojit, joilla kerrotaan että on joutunut sairaalaan
Emojeilla, eli kuvasymboleilla voi viestiä monella tapaa. Emojit, joilla kerrotaan että on joutunut sairaalaan Kuva: Yle/Sari Veikkolainen emojit,älypuhelimet

Näillä vinkeillä saat emojit käyttöösi

Android

Valitse Asetukset -> Kieli ja syöttö -> Oletus-näppäimistö -> Ja valitse haluamasi näppäimistö.

Kuva Androidin asetusnäytöstä
Kuva Androidin asetusnäytöstä Kuva: Yle/Kuvakaappaus Digitreenit,älypuhelimet,Android,asetukset
Ruutukaappaus Samsungin asetuksista. Kuvassa Kieli ja syöttö -välilehti ja siinä nostettu Valitse näppäimistö -valikko
Ruutukaappaus Samsungin asetuksista. Kuvassa Kieli ja syöttö -välilehti ja siinä nostettu Valitse näppäimistö -valikko Android,kännykkä,Digitreenit

Eri Android-laitteissa asetusvalikot ovat hieman erilaisia käyttöjärjestelmäversiosta tai laitevalmistajasta riippuen. Esimerkiksi Samsung, LG ja HTC käyttävät omia emojejaan, ja valikkojen termit voivat poiketa toisistaan.
(Esimerkissä on käytetty Samsung Galaxy A5 puhelinta)

Android-versiot 4.0 ja siitä eteenpäin tukevat emoji-näppäimistöjä, mutta vasta 4.4. ja siitä uudemmissa versioissa ne ovat oletuksena, eli niitä ei tarvitse erikseen lisätä.

Oman puhelimesi käyttöjärjestelmäversion saat selville seuraamalla polkua:

Asetukset -> Tietoja laitteesta -> Ohjelmiston tiedot

Voit myös ladata näppäimistön, joka tukee emojeja. Sovelluskaupasta (Play kauppa) löytyy näitä näppäimistöjä useita mm. Googlen Gboard, SwiftKey ja Keyboard. Näppäimistöistä löytyy myös muita tekstinsyöttöön liittyviä ominaisuuksia, joita voi kokeilla.

Lataa valitsemasi näppäimistösovellus puhelimeesi, tämän jälkeen voit ottaa uuden näppäimistön käyttöön Asetus-valikon kautta.

iOS

iOS 8.0 ja sitä uudemmissa versiossa emojit ovat oletuksena käytössä. Viimeisin versio on 10.2.
Näin varmistat asian:

Asetukset -> Yleiset -> Näppäimistö -> Näppäimistöt -> Lisää Näppäimistö -> Emoji

Ruutukaappaus iphone Asetukset/Yleiset sivulta. Kuvassa osoitin Näppäimistö kohtaan
Ruutukaappaus iphone Asetukset/Yleiset sivulta. Kuvassa osoitin Näppäimistö kohtaan iPhone,emojit,asetukset
Ruutukaappaus iphonen Näppäimistö sivulta. Kuvassa osoitin Emoji kohtaan
Ruutukaappaus iphonen Näppäimistö sivulta. Kuvassa osoitin Emoji kohtaan iPhone,emojit,iOS,asetukset

Näin lisäät emojeja viesteihisi.

  1. Valitse viestiä kirjoittaessasi näppäimistöltä hymynaama-emojin kuva
  2. Valitse haluamasi emoji. (Painamalla haluamaasi emoji-kuvaketta pidempään pääset valitsemaan eri värivaihtoehtoja)
Tekstinviestin syöttökenttä.
Emojit löytyvät hymynaaman takaa näppäimistöstä. Tekstinviestin syöttökenttä. Kuva: Yle/Kuvakaappaus emoji,Tekstiviesti,älypuhelimet
Applen laitteissa myös kirjoitetut sanat pystyy helposti muuttamaan emojeiksi.

Viimeisimmissä käyttöjärjestelmäversioissa emojien käyttö on viety pidemmälle; laite jopa ehdottaa emojeja tekstin sijaan. Tosin ominaisuus toimii vain tekstiviesteissä, ei esimerkiksi Whatsapp-viesteissä.

iOS 10 versiossa voi kirjoittaa viestin normaalisti, sen jälkeen painaa emoji-näppäintä, niin sanat, jotka voidaan muuttaa kuviksi, muuttuvat oranssiksi. Painamalla ehdotettua oranssia sanaa, näet vaihtoehdot sanan korvaavalle emojille.

Kuvakaappaus kännykän ruudulta. Kuvassa viesti, jossa lukee Hei, miten olisi pizza. Sanat hei ja pizza näkyvät oranssina.
Kuvakaappaus kännykän ruudulta. Kuvassa viesti, jossa lukee Hei, miten olisi pizza. Sanat hei ja pizza näkyvät oranssina. iPhone,ruutukaappaus
Kuvakaappaus kännykän ruudulta. Kuvassa viesti, jossa lukee Hei, miten olisi pizza. Sanat hei ja pizza korvattu emoji-kuvilla
Kuvakaappaus kännykän ruudulta. Kuvassa viesti, jossa lukee Hei, miten olisi pizza. Sanat hei ja pizza korvattu emoji-kuvilla iPhone,ruutukaappaus,emojit,Tekstiviesti

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Lue lisää:

Tiesitkö tämän emojeista? - Ranskalaiset suosivat sydämiä, suomalaiset välttelevät romantiikkaa

Emojit ovat pieniä keltaisia olentoja, joita vilisee kännykkäviesteissämme. Ne nauravat, itkevät, rähisevät ja pussaavat - niin kuin mekin teemme. Melkein kaikki käyttävät niitä, jopa päivittäin. Mutta ymmärretäänkö ne aina oikein?

Emojit ovat viestinnän miinakenttää. Yhdellä ja samalla emojilla voi olla erilaisia, jopa vastakkaisia merkityksiä eri vastaanottajille.

Muokattu 28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
Muokattu 22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
Muokattu 28.6.17 ja 26.10.17: Pääkuvaan uusi pohja.

Kommentit