Hyppää pääsisältöön

Joko osallistuit teinilevyhaasteeseen? Professori perustelee, mitä se kertoo ihmisestä

Teinilevyhaasteeseen osallistuminen voi antaa joko coolin tai todella nolon kuvan itsestä.

Teinilevyhaaste kertoo tekijästä paljon. // Kuva: Tuuli Laukkanen/YleX

Teinilevyhaaste trendaa somessa, koska monet haluavat jakaa nuoruuden lempilevynsä ystäviensä kanssa. Musiikkitieteen professori Tarja Rautiainen-Keskustalon mukaan haasteen myötä tavoitellaan sukupolvikokemuksia.

- Musiikin lisäksi kerrotaan muustakin, kuten mihin asioihin elämässä musiikki liittyi, professori kommentoi YleX:lle.

Rautiainen-Keskustalo allekirjoittaa, että yleensä parhaiten mieleen jää 15–20-vuotiaana kuunneltu musiikki, sillä tuossa elämänvaiheessa ihminen rakentaa itseään. Teini-iässä kuunneltu musiikki voi tuottaa hyvää oloa koko ihmisen elämän ajan. Musiikkia kannattaa siis ihan tutkitusti kuunnella.

- Hyvä olo voi liittyä vaikka siihen, että musiikki liittyy joihinkin tärkeisiin elämänvaiheisiin: eka seurustelusuhde, koulun loppuminen ja niin edelleen.

On tutkittu, että lempibiisit auttavat esimerkiksi muistisairaita. Juuri tästä aiheesta Rautiainen-Keskustalo luennoi yliopistossa.

- Musiikki toimii pitkälti kehon ja tunteiden alueella ja musiikki jää ikään kuin kehomuistiin. Usein, kun muistisairas kuulee tärkeän kappaleen, kokemukset, tunteet ja vaikkapa se paikka, jossa kuuli kappaleen, palautuu kehoon.

- Musiikki niin kuin moni mukaan asia ei ole yksinomaan järjen aluetta, vaan kehon tunteet ja kokemukset muovaavat meistä tietynlaisia.

YleX:n juontajien teinilevyt eroavat toisistaan paljon

Osalle teinilevyhaaste on aiheuttanut huomattavasti enemmän pohtimista kuin toisille, sillä joillekin musiikki on erittäin merkittävä osa elämää ja toisille vain taustahälinää. Listoista näkee heti, onko tekijä tosissaan vain huumorilla liikenteessä. Niistä näkee myös, onko kyseessä todellinen musadiggari vai peruskuuntelija.

YleX:n Uuden musiikin aamuvuoron musiikkitoimittaja Anne Lainto otti haasteen tosissaan.

Lainto kuunteli yläkoulussa ja lukiossa näitä levyjä:

Red Hot Chili Peppers: Californication

Arctic Monkeys: Whatever People Say I Am, That's What I'm Not

Queens Of The Stone Age: Songs For The Deaf

Sweatmaster: Sharp Cut

Disco Ensemble: First Aid Kit

The Strokes: Is This It

Foo Fighters: One By One

Kings Of Leon: Youth And Young Manhood

OutKast: Speakerboxxx/The Love Below

Muse: Absolution

- Nämä kaikki ovat albumeita, joihin hurahdin ja joiden biisijärjestyksen muistan myös ulkoa, kun kuuntelen levyjä. RHCP:n Californication oli selkeä levy, jolloin lapsuus vaihtui teini-ikään. Olin 12-vuotias, kun se julkaistiin ja kävin joka päivä Anttilassa ihailemassa levyn kansia, kun mulla ei ollut varaa ostaa sitä 120 markan hintaan.

Lainto ei kuitenkaan enää kuuntele teinilevyjään.

- Muistan, kun tajunta räjähti The Strokesin ja Arctic Monkeysin kohdalla, enkä malttanut päästä koulusta kotiin kuuntelemaan niitä. Sweatmaster oli varmaan eka suomalainen bändi, jonka musiikki oli mulle ihan älyttömän tärkeää. Noissa kaikissa levyissä on suuria tunteita, vaaraa ja jotain uutta ja ihmeellistä.

Myös YleX:n juontaja Tommi Manninen otti haasteen vastaan.

Tommin lista näyttää tältä:

Tiktak: Jotain Muuta

Avril Lavigne: Let Go

Avril Lavigne: Under My Skin

Lordi: Get Heavy

Smurffit: Tanssihitit vol. 1

Spice Girls: Spiceworld

Eminem: The Eminem Show

Mariska: Toisin sanoen

2 x Irwin Goodman: 20 suosikkia

Tommi Mannisen mielestä teinilista näyttää edelleen lähes täydelliseltä. Ainoastaan Anssi Kelan _Nummela-_albumi puuttuu. Sitä Manninen ei koskaan hankkinut, koska Vihdissä asuessaan se löytyi joka toiselta naapurilta ja oli aina lainattavissa.

- Haasteeseen osallistumalla halusin olla rehellinen musiikkihistoriani suhteen. Se ei ole kovin cool ja tiedän sen, mutta se on minun näköiseni. Se kuvastaa myös musan kulutustani. Minulla ei ollut hirveästi levyjä ja sen takia teinilevyjeni kymppiin mahtuu myös monta levyä ala-asteajoiltani.

- Omistamani levytkin tuli hankittua yleensä yksittäisten biisien eikä albumikokonaisuuksien tähden. Tiktakin Kyyneleet, Avril Lavignen Sk8er Boi ja Eminemin Sing for the Moment voisivat kaikki soida soittolistoillani. Ainoastaan hullun Lordi-fanittamiseni lopetin Euroviisumenestykseen, koska en pitänyt bändin fanittamista enää coolina.

Lue myös:

Ysäri on ohi – taas: Matti Airaksisen Parasta ennen -ohjelma eläköityy joulukuussa

Elämmekö sittenkin 90-lukua? Kaikki puhuvat Pokémonista, Tarzan-elokuva julkaistiin ja Clinton pyrkii presidentiksi

Tämän ysärimpää ei ollut edes ysärillä: Tarja Turusen uusi promokuva on aivan mahtava