Hyppää pääsisältöön

Mikä tekee musiikin tekemisestä kiinnostavaa? Avaruusromua 22.1.2017

pianon koskettimisto, käsitelty kuva
pianon koskettimisto, käsitelty kuva Kuva: Yle pianon koskettimisto, käsitelty kuva

”Minua kiinnostavat äänet ja niiden muokkaaminen, äänenvärit ja (dis)harmoniat”.

Näin kirjoittaa Kari Lounela, joka tekee musiikkiaan nimellä LO17. Samalla hän kiteyttää aika monen musiikintekijän ajatuksen siitä, mikä musiikissa on kiinnostavaa, mikä tekee siitä kiinnostavaa. Tai oikeammin: mikä tekee musiikin tekemisestä kiinnostavaa.

Vuodenvaihteen molemmin puolin on taas tullut tarjolle paljon upeaa suomalaista musiikkia, josta tämänkertainen katsaus olkoon jälleen eräänä todisteena. Ja mikä hienointa, Avaruusromusta tuttujen nimisen seassa on monia tekijöitä, joita ei ole vielä koskaan soitettu. Paljon uutta ja yllättävää musiikkia, uusia ja yllättäviä tekijöitä.

Ryhmä nimeltä Osa7029 kertoo yhdistelevänsä akustisia ja elektronisia ambient-sointeja. Ryhmä on perustettu vuonna 2015 ja debyyttialbumi julkaistaan nyt tammikuussa. Levy on nimeltään A Sense of Belonging.

”Tämä levy on omistettu lapsuudelle”, kirjoittaa Veli-Matti O Äijälä albuminsa Raskas Alzheimer yhteydessä. Mutta kuten voimme arvata, levy ei ole mitään lastenmusiikkia. CD:nä julkaistavalla albumilla on mukana kaksi aiemmin vain vinyylinä julkaistua levyä eli levyt Raskas taakka ja Alzheimer, sekä muutama tuore, aiemmin julkaisematon bonusraita.

Musiikin teema on vakava, raskas ja ehkä myös terapeuttinen. Kokonaisuus käsittelee Äijälän isän vakavaa sairautta ja kuolemaa, kuten myös Äijälän vanhimman veljen kuolemaa. ”Minkä muistat?”, kysyy Veli-Matti O Äijälä, ”Kuka olit? Mitä teit?”

Clouds on suomalainen kaksikko ja Dark Chat on kaksikon tupla-c-kasettina sekä myös digitaalisena julkaistu kymmenvuotisjuhlajulkaisu. Materiaalin oli tarkoitus tulla julki jo vuonna 2012, mutta se pääsee päivänvaloon vasta nyt.

Cloudsin tupla-c-kasetin ja digi-julkaisun julkaissut Guggenhavn Archive sanoo olevansa sekä vanhan että uuden taiteen virtuaalinen museo. Ja tämä museo julkaisee melko omituista tavaraa. Pohjoismaalais-aasialainen kaksikko Hunter Jacquard tarjoaa haurasta musiikkia c-kasettijulkaisulta Unfinished Album. Tekijät korostavat jatkuvan keskeneräisyyden ja luomisen prosessia, spontaania otetta musiikin tekoon.

Toistoa, junnausta ja tajunnavirtaa. Näin määrittelee Mikael Saastamoinen oman musiikkinsa, jota hän tekee nimellä Perussastamala. Musiikin instrumenttina on basso, sekä sähkö- että kontrabasso. Mikä on lihasmuistin suhde läsnäoloon, aitoon kontaktiin ja mielenkiintoiseen improvisaatioon, kysyy musiikin tekijä.

Unexplained Sounds Group on italialaisen Raffaele Pezzellan luotsaama nettiyhteisö, jonka puitteissa on julkaistu jo kolmisenkymmentä kansainvälistä nettikokoelmaa. Hyvin erikoista ja persoonallista musiikkia. Kokeellista ja undergroundia. Vaihtoehtoista, voisi sanoa. Vuoden 2016 kokoelmalla Unexplained Sounds 2016 - The 2nd Annual Recognition Test on mukana myös Vääristymä Suomesta.

Ashen Simian on julkaissut jo viidennen sooloalbuminsa, nimeltään Momentum. Eräs albumin rtaidoista on mitä ilmeisimmin erään 1970-luvulla julkisuuteen nousseen kirjailijan innoittamaa musiikkia. Tuo kirjailija kuvaili kirjoissaan sitä, kuinka meidän maapallomme sivistys on itse asiassa peräisin avaruudesta. Hänen kuuluisia kirjojaan olivat esimerkiksi kirjat Vieraita avaruudesta, Takaisin tähtiin ja Tulimmeko tähtien takaa? Kuulostaako tutulta? Tuo kirjailija on Erich von Däniken ja Ashen Simianin esitys on nimeltään von Däniken.

Kuten tiedämme, Ashen Simianilla on hyvin voimakas yhteys kokkolalaiseen Nemesis-yhtyeeseen. Nemesis on kunnostautunut julkaisemalla netissä Early Days -nimisiä koosteita vanhasta, aiemmin julkaisemattomasta musiikistaan. Nyt on tarjolle tullut jo neljäs, Early Days 4 -julkaisu. Materiaali on peräisin kaukaa, yli neljännesvuosisadan takaa, vuoden 1989 lopulta ja vuoden 1990 alusta. Siis ajalta ennen Avaruusromua, esimerkiksi.

AVARUUSROMUA 22.1.2017 - OHJELMAN MUSIIKKI:
LO17: Kellisti
OSA7029: Osa2, feat. Debi Wong (A Sense of Belonging)
VELI-MATTI O ÄIJÄLÄ: Katseen voima (Raskas Alzheimer)
CLOUDS: Motion Blur (Dark Chat)
HUNTER JACQUARD: Hunter & Jacquard (Unfinished Album)
PERUSSASTAMALA: 8455 (Perussastamala)
PERUSSASTAMALA: Show’s Over Now - So Hollow Now (Perussastamala)
VÄÄRISTYMÄ: Kunhan (Unexplained Sounds 2016 - The 2nd Annual Recognition Test)
ASHEN SIMIAN: Von Däniken (Momentum)
NEMESIS: Majestic (Early Days 4)
ASHEN SIMIAN & JUHA-MATTI RAUTIAINEN SOUNDSCAPES: Sähköeskimo (Momentum)

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua