Hyppää pääsisältöön

Patricia Kopatchinskaja soittaa Ligetin viulukonserton RSO:n solistina

Viulisti Patricia Kopatchinskaja
Viulisti Patricia Kopatchinskaja Kuva: Marco Borggreve patricia kopatchinskaja

Patricia Kopatchinskaja soittaa György Ligetin viulukonserton RSO:n solistina 27.1. Musiikkitalossa. Ennakkotiedoista poiketen konsertin johtaa Jukka-Pekka Saraste Teodor Currentzisin sijaan. Kapellimestarivaihdoksen myötä ohjelma vaihtuu siten, että Ligetin konserton lisäksi RSO esittää Beethovenin Leonore I alkusoiton sekä Beethovenin sinfonian nro 7. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Teemalla, Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

Patricia Kopatchinskaja on kotonaan niin barokkimusiikin kuin aivan uusimman musiikin parissa. Kuluvalla kaudella hän esiintyy Rotterdamin filharmonikkojen ja Göteborgin sinfoniaorkesterin solistina sekä soittaa Lontoon filharmonikkojen kanssa Lontoossa ja New Yorkissa. RSO:n kanssa esitettävää Ligetin konserttoa hän soittaa myös Berliinin filharmonikkojen ja La Scalan orkesterin solistina. Kopatchinskaja toimii tällä kaudella myös nimikkotaiteilijana Berliinin Konzerthausissa, Lontoon Wigmore Hall’ssa ja Kissingerin kesäfestivaalilla. Lisäksi hän kiertää Eurooppaa Luxembourgin filharmonikkojen sekä Wienin sinfonikkojen kanssa.

Jukka-Pekka Saraste on RSO:n entinen ylikapellimestari ja nykyinen kunniakapellimestari. Tällä hetkellä hän toimii Kölnin WDR-sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Lisäksi Saraste on Suomalaisen Kamariorkesterin taiteellinen neuvonantaja ja Tammisaaren kesäkonserttien taiteellinen johtaja. Aiemmin hän on työskennellyt myös Oslon filharmonikkojen ja Toronton sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana. Viime vuosina Saraste on johtanut mm. New Yorkin ja Los Angelesin filharmonikkoja, Chicagon ja Bostonin sinfoniaorkestereita, Lontoon ja Münchenin filharmonikkoja, Lontoon Philharmonia-orkesteria, Amsterdamin Concertgebouw-orkesteria, Wienin sinfonikkoja, Leipzigin Gewandhaus-orkesteria ja Dresdenin valtionorkesteria.

27.1. klo 19
Perjantaisarja 8

Jukka-Pekka Saraste, kapellimestari
Patricia Kopatchinskaja, viulu
Ludwig van Beethoven: Leonore I, alkusoitto
György Ligeti: Viulukonsertto
Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 7

 • István Várdai esiintyy Truls Mørkin tilalla 18.‒19.10.

  Konsertin ohjelma ei muutu.

  Sellisti Truls Mørk on joutunut peruuttamaan esiintymisensä RSO:n solistina Musiikkitalon konserteissa 18.‒19.10. sekä Amsterdamin Concertgebouwssa 9.12. Hänen tilallaan Šostakovitšin 1. sellokonserton solistina soittaa István Várdai.

 • RSO:n Tulevaisuus-teema esittelee nuoria solisteja ja säveltäjiä

  Teema esittelee 5 nuorta solistia ja 2 säveltäjää.

  Radion sinfoniaorkesterin yhtenä keskeisenä tehtävänä on alusta lähtien ollut edistää ja tukea suomalaista musiikkia. Sen olennaisena osana on ollut nostaa esiin nuoria kykyjä, yhtä lailla esiintyviä taiteilijoita kuin säveltäjiä. Kaudella 2023-2024 se toteutuu erityisen Tulevaisuus-teeman konserteissa.

 • Nicholas Collon: "Straussin musiikissa minua viehättää ennen kaikkea harmonia"

  Ylikapellimestari Collon kertoo kauden Strauss-teemasta.

  Olet valinnut yhdeksi alkavan kauden teemoista Richard Straussin. Millainen on historiasi Straussin musiikin parissa, ja mikä sinua hänessä viehättää? Ensimmäinen johtamani teos oli luultavasti Metamorfoosit, ja johdin muitakin myöhäisiä teoksia, oboekonserttoa ja Neljää viimeistä laulua. Myöhemmin aloin johtaa sinfonisia runoja, Kuolemasta ja kirkastuksesta alkaen.