Hyppää pääsisältöön

Sanna Stellan: Parasta on, kun kirja herättää ristiriitaisia tunteita

Kummi Sanna Stellan
Kummi Sanna Stellan kirjojen suomi

Ensimmäisen lukupiirin kirjaksi valikoitui Tytti Parraksen Jojo. Lukupiirin vetäjä Sanna Stellan kertoo miksi.

Innostuin lukemisesta jo lapsena. Äidillä oli kädet täynnä ja vitsimme on, että minä makasin luvattoman kauan äitiyspakkauksen pahvilaatikossa lastulevykattoa tuijottaen. Ei ihme, että myöhemmin janosin virikkeitä. Ensin luin maitopurkin kylkeä, mutta pian jo pääsin kirjastoon. Narniat, Papillonin, Erica Jongit, paljon runoja.

Jossain vaiheessa luin systemaattisesti aikuisten osastoa läpi aakkosjärjestyksessä. Joidenkin kirjojen kohdalla kirjastonhoitaja Tellervo äidillisesti opasti hyppäämään tiettyjen kirjojen yli vedoten liian nuoreen ikääni. Tellervon sensuuri iski eroottisiin ja väkivaltaisiin kirjoihin, eli niihin, jotka kutkuttivat eniten. Luin kirjat salaa kirjaston käytävillä notkuen.

Lomilla luin niin, että päivän päätteeksi silmiä jomotti. Luin sängyssä salaa taskulampun valossa. Saunaan vein kirjan muovipussiin käärittynä. Opettaja neuvoi lepuuttamaan silmiäni katselemalla kaukana pellon reunassa siintävää metsää.

Tämä on elämäni toinen lukupiiri. Valitsin luettavaksi Tytti Parraksen Jojon, koska se on äitini nuoruuden kirja. Koska jotta voisi ymmärtää nykyisyyttä, on ymmärrettävä menneisyys.

Tytti Parras: Jojo

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa
Klikkaamalla linkkiä siirryt Kansalliskirjaston verkkokirjastoon. Päästäksesi lukemaan kirjoja tarvitset Yle Tunnuksen tai voimassa oleva kirjastokortin. Voit lukea kirjan eri PC, iOS ja Android -päätelaitteiden selaimilla.

Odotan sitä, että luen kirjan ensimmäisen lauseen ja avaan oven uuteen maailmaan. Pikkuhiljaa opin tuntemaan sen maailman tyypit, joskus muutun kirjan henkilöksi, joskus en tykkää hahmoista ollenkaan, ja jätän heidät kylmästi yöpöydälle notkumaan pitkäksi aikaa. Toisinaan tunnen niin syvästi henkilöitä kohtaan, että heistä tulee osa minua.

Rakastan myös sitä kaihon kipua, jomotusta, joka syntyy kun hyvä kirja loppuu. Kun haluaisi jäädä tarinan sisään, mutta tarinaa ei enää ole. Jää ontto tunne, tyhjiö. Kuinkahan Jojon kanssa käy?

Mitä nuori nainen ei saa nykyään tehdä?

Jojo oli julkaisuvuonnaan 1968 shokeeraava teos. Kirjan nuoret naiset kiroilevat, juovat ja harrastavat seksiä.

Mikä nyt voisi aiheuttaa vastaavan kohun? Vai voisiko mikään? Onkohan kirja yhä pöyristyttävä vai hupaisa oman aikansa kuvaus? Mitä nainen, nuori nainen ei saa nykyään tehdä?

Erimielisyyksistä syntyi uusia ajatuksia.

Lukupiiri on paikka päästä puhumaan kirjan herättämistä ajatuksista. Elämäni ensimmäinen lukupiiri oli kymmenen hengen porukka, jonka kanssa kokoonnuimme säännöllisen epäsäännöllisesti erään ravintolan suuren pyöreän pöydän ääreen puhumaan kirjoista. Emme tunteneet kaikki toisiamme, joku tunsi jonkun, joku ei ketään, mutta pian meistä tuli ystäviä.

Kirjan kautta on helppo päästä kiinni teemoihin, joista ei muuten tulisi puhuttua. Parasta oli, kun kirja herätti ristiriistaisia tunteita. Syntyi keskustelua, kipinöintiä. Erimielisyyksistä syntyi uusia ajatuksia.

Toivotankin kaikki tervetulleiksi lukemaan ja keskustelemaan internetin pyöreän pöydän ääreen Jojosta: millainen nainen aiheuttaa nykyään moraalipaniikin? Kommentoi alle! Kirjan voit lukea täällä.

Kipinöiviä kohtaamisia ja ajattelun laajentumista kirjan äärellä toivoen,

Sanna Stellan

Kuuntele haastattelu Yle Puheelta.

Lukupiiri aloittavat – tule mukaan! Kuvassa ohjeet lukupiiriin osallistuvalle.
Lukupiiri aloittavat – tule mukaan! Kuvassa ohjeet lukupiiriin osallistuvalle. Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen verkkolukupiiri
Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kirjojen Suomi