Hyppää pääsisältöön

Teema ja DocPoint 2017

Kuva Ilppo Pohjolan elokuvasta P(l)ain Truth
Kuva Ilppo Pohjolan elokuvasta P(l)ain Truth Kuva Ilppo Pohjolan elokuvasta P(l)ain Truth p(l)ain truth

DocPoint-festivaalia vietetään Helsingissä 23.–29.1.2017. Teema esittää DocPointiin liittyviä ohjelmia 21.–23.1.
Yle Areenassa on lisäksi katsottavana festivaalivieras, valokuvaaja Yann Arthus-Bertrandin mahtava dokumentti Human.

21.1. Teemalauantai: "Jos unohdamme, yö saapuu"
Claude Lanzmannin suurdokumentti Shoah esitetään DocPoint-festivaalilla 28.–29.1. Teemalauantaissa nähdään dokumentti Claude Lanzmann ja Shoahin aaveet, jossa ohjaaja kertoo yhdeksän tunnin mittaisen elokuvansa tekemisestä, sen pitkistä ja kivuliaista syntyvaiheista, jotka muuttivat häntä ihmisenä. Samassa Teemalauantaissa nähdään myös kaksi muuta dokumenttia holokaustista: Alain Resnais’n klassikko Yö ja usva vuodelta 1956 sekä André Singerin Night Will Fall eli Keskitysleirien salattu totuus, jonka aiheena on Alfred Hitchcockin ja Sidney Bernsteinin keskitysleireillä kuvatuista filmeistä sodan jälkeen koostama, sensuurin hyllyttämä dokumentti.
Vainojen uhrien muistopäivää vietetään 27. tammikuuta.

22.1. klo 21.00 Elephant’s Dream
Belgialaisen Kristof Bilsenin dokumentti Elephant’s Dream vie uutisten taakse. Elokuva on runollinen ja myötätuntoinen matka Kongoon, muutoksessa olevaan maahan. Juhlapuheissa Kongo modernisoituu vauhdilla, mutta Kinshasan rautatieasemalla, pääpostissa ja palolaitoksella aika on pysähtynyt. Elokuva on saanut Suomen ensi-iltansa DocPoint-festivaalilla 2015, jolloin se valittiin yleisöäänestyksessä Teemalla esitettäväksi. Teemalla se on nähty keväällä 2015.

23.1. Apollo-palkinto Eila Rannalle

Eila Werning
Eila Werning juuri ennen eläkkeelle jäämistään vuonna 2003 Eila Werning Kuva: Yle/Jyrki Valkama eila werning

"Eila Werning/YLE" – tuttu kymmenien suomalaisten dokumenttielokuvien lopputeksteistä. Pitkäaikainen TV1:n yhteistuotantojen päällikkö on nykyään nimeltään Eila Ranta, ja hän saa tänä vuonna DocPointin Apollo-palkinnon tunnustuksena tärkeästä työstään, jota hän on tehnyt “tukiessaan tekijöitä luovaan ja elokuvalliseen ilmaisuun, josta suomalainen dokumenttielokuva tänä päivänä kansainvälisesti tunnetaan.” Palkinto luovutetaan maanantaina 23. tammikuuta, ja samana päivänä Teema esittää neljä ohjelmaa, joita Eila Werning/Ranta on ollut mukana tuottamassa.

17.00 Sanokaa mitä näitte (S) Areenassa vain suorana
Kiti Luostarisen tutkimusretki muistin ja unohduksen salaperäiseen maailmaan, jonne matkataan yhden perheen muistojen kautta. Elokuva on vuodelta 1993.

Kuvassa Tove Jansson ja Tuulikki Pietilä
Tove Jansson ja Tuulikki Pietilä mökillä Kuvassa Tove Jansson ja Tuulikki Pietilä haru - yksinäisten saari

21.00 HARU – yksinäisten saari (S) Areenassa 30 päivää
Kanerva Cederströmin ja Riikka Tannerin ohjaama dokumentti kirjailija Tove Janssonin ja taidegraafikko Tuulikki Pietilän kesistä Harun luodolla Suomenlahdella 1970 – 1991.

21.45 Tänään (S) Areenassa 7 päivää
Eija-Liisa Ahtilan ohjaama, kolmesta episodista koostuva lyhytelokuva vuodelta 1996 kertoo isän ja tyttären suhteesta.

00.20 P(l)ain truth (16) Areenassa 7 päivää
Ilppo Pohjolan vuonna 1993 valmistunut lyhytelokuva transsukupuolisuudesta. Runollis-symbolinen kertomus henkilön muutoksesta biologisesta naisesta mieheksi palkittiin Tampereen elokuvajuhlilla. Pääosissa Rudi ja Leea Klemola.

Areenassa: Human
Yann Arthus-Bertrand on DocPointin vieraana, ja hänen yli kolmetuntinen suurdokumenttinsa Human esitetään festivaalilla torstaina 26.1. Suomen-ensi-iltansa Teemalla joulukuussa saanut elokuva on edelleen katsottavana Yle Areenassa. Areenasta löytyy myös Humanin teosta kertova tv-dokumentti Näin tehtiin Human.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa