Hyppää pääsisältöön

Kolmas mies

Orson Welles on Harry Lime elokuvassa Kolmas mies
Orson Welles on Harry Lime Orson Welles on Harry Lime elokuvassa Kolmas mies Kolmas mies,Orson Welles,teeman elokuvat

Sodanjälkeiseen Wieniin sijoittuva rikoselokuvan suuri klassikko, jossa Harry Lime karttelee varjoissa etsijöitään.
Teema sunnuntaina 26.1. klo 0.17. Areenassa vain suorana

"En ehtinyt tuntea vanhaa Wieniä ennen sotaa, sen Strausseja, loistoa ja vaivatonta charmia. Konstantinopoli oli enemmän minun mieleeni. Tutustuin Wieniin mustan pörssin kultakaudella. Salakuljetimme mitä tahansa, jos joku halusi sitä ja pystyi maksamaan. Sellainen toki vetää puoleensa amatöörejä, mutta he – no, heillä ei ole ammattilaisen perspektiiviä..."

Carol Reedin ja Graham Greenen vuonna 1949 valmistunut Kolmas mies antaa ensimmäisen puheenvuoron elokuvan nimettömäksi jäävälle kertojalle, jonka lupsakka jutustelu yhdistettynä Anton Karasin kepeästi hyppelevään joskin aavistuksen surumieliseen tunnusmusiikkiin antaa odottaa veijarimaista rikosjuttua, ja kun päähenkilö Holly Martins (Joseph Cotten) soittaa hänet Wieniin kutsuneen ystävänsä Harry Limen ovikelloa ja saa kuulla myöhästyneensä Limen hautajaisista kymmenen minuuttia... Katsojaa hykerryttää, mutta luvassa on kuitenkin jotain aivan muuta.

Kolmas mies on vinoine kuvakulmineen ja itseironisine päähenkilöineen (Holly Martins on kioskikirjailija kuten Greenekin tavallaan) film noiria erikoisella Graham Greene -kierteellä. Se sijoittuu metropoliin, joka ei ole juuri kellekään päähenkilöistä kotikaupunki. Neljän eri suurvallan sotaväet, joilla ei ole yhteistä kieltä keskenään eikä paikallisten kanssa, hallitsevat vanhaa ylpeää keisarillista kulttuurikaupunkia, joka on jäänyt sodan jäljiltä moraalittomaan ja epäselvään välitilaan. Vain muutama vuosi maailmansodan päättymisen jälkeen valmistunut elokuva hämärtää sitä sodan ja rauhan rajaa, jota voitonparaatit yrittävät korostaa. Vaikka sota on ohi, lukemattomat yksittäiset ihmiselämät ovat vailla turvaa, rikollisten ja piittaamattomien vallanpitäjien armoilla.

Alida Valli ja Joseph Cotten elokuvassa Kolmas mies
Anna Schmidt (Alida Valli) on Tšekkoslovakian kansalaisena vaikeuksissa neuvostomiehittäjän kanssa. Joseph Cotten on Holly Martins Alida Valli ja Joseph Cotten elokuvassa Kolmas mies Kolmas mies,teeman elokuvat

Aidossa noir-hengessä Kolmas mies on elokuva rikoksen, rahanhimon, ystävyyden, valheiden, silkan sattuman ja myös yksilön ulottumattomissa olevien olosuhteiden ristivedosta, jossa kukaan ei säily puhtaana. Kamera tallentaa tyylitellen varjoisia kujia ja porttikäytäviä, ja Wienin kaikuva ja eksyttävä viemäriverkosto on paitsi salakuljettajien oma maailma myös ihmisen arvaamattoman pimeän puolen symboli. Mutta Graham Greene on harras katolilainen ja niinpä hän leikittelee maailmaa nähneen katsojan kuvitelmilla moraalisten kysymysten kompleksisuudesta ja harmaan sävyistä. Kirjailija Martinsin lapselliset länkkäritarinat edustavat elokuvassa naiivia mustavalkoista sankari–konna-asetelmaa, jollaiseen Martins itsekin aluksi uskoo joutuneensa. Toki todellisuus osoittautuu mutkikkaammaksi, mutta lopulta Martinsin asemasta tekee ahdistavan juuri sen yksinkertaisuus. Rikoksella on jäljet, ja paatunutkin dekkariviihteen kuluttaja, jolle murhattu ruumis on vain tarinan rekvisiittaa, valahtaa kalpeaksi nähdessään vilkkuvasilmäisen veitikan Harry Limen uhrit.

Kolmas mies voitti Cannesin pääpalkinnon, Baftan parhaan elokuvan palkinnon ja parhaan mustavalkokuvauksen Oscarin (vaikka ohjaajalle tarinan mukaan vinoiltiin kuvausten jälkeen lahjoittamalla hänelle vatupasseja). Anton Karasin ainutlaatuinen tunnuskappale nousi Britannian ja USA:n listaykköseksi.

  • Kolmas mies (The Third Man), Britannia 1949. O: Carol Reed. N: Joseph Cotten, Alida Valli, Orson Welles, Trevor Howard

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa