Hyppää pääsisältöön

Osallistuin Saara Aallon ilmaiseen elämäntaitovalmennukseen ja tunsin itseni huijatuksi

YleX Etusivun Hanna kokeili X Factor-staran tarjoamaa hyvinvointikurssia ja kertoo nyt, mitä oppi.

Saara Aalto // Kuva: Ville Paul Paasimaa

“Oikein hyvää huomenta kaunis Hanna, No Fear 2017 <3 Unelmista Totta -valmennus on alkanut. Tervetuloa mukaan!“ Näin alkaa maanantain vastaisena yönä postilaatikkooni saapunut sähköposti.

En tunne oloani kovinkaan kauniiksi maatessani kuivunut kuola poskella sängyssä. Klikkaan kuitenkin viestissä olevaa linkkiä, ja puhelimeni näytölle pomppaa videokuva oikeasti kauniista naisesta.

- Tervetuloa mukaan No Fear 2017 -valmennukseen, leveästi hymyilevä nainen myhäilee.

Olen ilmoittautunut mukaan Saara Aallon ja hänen puolisonsa Meri Sopasen tarjoamalle elämäntaitovalmennuskurssille. Naisille tarkoitettu neljän päivän lyhytvalmennus lupaa työkaluja pelottomamman elämän saavuttamiseen.

Kun kurssista uutisoitiin, Britannian X-Factor-kisa oli juuri loppunut. Kakkossijan pokannut Saara Aalto oli suosionsa aallonharjalla. Uutisessa siis yhdistyi kaksi isoa trendiä: Saara Aalto ja self help.

Olen pitkään kaivannut selkeämpää suuntaa elämääni. Tätähän täytyy kokeilla!

Maanantai

Videolla hymyilevä ja hyvinnukkuneelta näyttävä nainen on Tuuli Kaunisluonto. Vaaleatukkainen ja -hampainen Tuuli puhuu kameralle kotonaan Balilla. Sumean videokuvan taustalla näkyy minimalistisesti sisustettu bambumaja keskellä trooppista metsää.

Tuuli kertoo rauhalliseen, mutta innostuneeseen sävyyn, miten ihanaa on, että olen uskaltanut lähteä tälle matkalle hänen kanssaan. Puheen rytmi ja vertauskuvia vilisevä kieli tuo mieleen asiastaan innostuneen papin.

Kuvittelen liittyneeni Saara Aalto -kulttiin.― Hanna Hantula

Vierastan hieman uskonnollista mielleyhtymää, mutta mikäs minä olen arvostelemaan. Tuuli on Saara Aallon suuressa arvossa pitämä life coach. Se, mikä kelpaa yhdelle ainoista suomalaisista maailmalla tunnetuista poptähdistä, saa luvan kelvata myös maailmantuskaa potevalle tavistoimittajalle.

Tuulin tervehdysvideota seuraa tekstimuotoinen oppitunti ja liuta kirjoitusharjoituksia. Harjoitusten pointtina on kartoittaa omia pelkoja ja miettiä, miten niitä voisi ylittää. Koko homma tuntuu aika ympäripyöreältä, kaipaan lisää konkretiaa. Mikä tässä oikein on tavoitteena? Tsekkaan, löytyisikö vertaistukea Facebookin No Fear 2017 -ryhmästä.

Yli 700:n jäsenen ryhmässä ollaan yllättävän innostuneita ensimmäisestä harjoituksesta. Siellä Tuuli kysyy opetuslapsiltaan, “Mikä mielestäsi on rohkeaa?” Kymmenet kolmenihananlapsenäidit kertovat, kuinka “Rohkeutta on olla oma itsensä ja elää täysillä. <3 ”

Vastustan kiusausta kirjoittaa, että mielestäni rohkeaa on kirjoitella tyhjänpäiväisiä latteuksia Facebookiin. Pohdin sen sijaan, olenko liian kyyninen osallistumaan tähän valmennukseen. Jatkan harjoitusten tekemistä.

Päivän sessio loppuu mielikuvaharjoitukseen, jossa kehotetaan visualisoimaan Saara Aallon mielenmaisemaa: “Kuvittele… Kuinka paljon aikaa Saara on viettänyt kuvitellessaan unelmiaan toteen… Kuinka monta kertaa Saara on saanut kuulla EI ja silti jatkanut...”

Kuvittelen liittyneeni Saara Aalto -kulttiin.

Tiistai

Heti aamusta totean inhoavani koko touhua. Pahinta kaikessa on se, että kuitenkin huomaan toivovani, että saisin tästä jotain irti.

Self help on kasvattanut suosiotaan koko 2010-luvun, eikä loppua näy. En ehkä olisi näin altis uppoamaan Tuuli Kaunisluonnon luomaan Saara Aallon kuvilla koristeltuun virtuaalimaailmaan, elleivät monet ystäväni olisi vannoneet itsenparannusoppaiden nimiin. Sitä paitsi hurahtaminen itsetutkiskeluun ei vaivaa pelkästään omaa sosiaalista ympyrääni.

Kirjakauppojen myydyimpien nimikkeiden listat kertovat selkeästi sen, mikä suomalaisia kiinnostaa. Kirja toisensa perään lupaa pysyvää elämänmuutosta milloin siivouksen elämänmullistavan taian avulla (Marie Kondo, KonMari), milloin paremman ruokavalion kautta (Giulia Enders, Suoliston salaisuus) tai ihan vain armollisemmalla suhtautumisella omaan itseen (Maaret Kallio, Lujasti lempeä).

Kukapa meistä ei haaveilisi metamorfoosista, jonka lopputuloksena on parempi, viisaampi ja kauniimpi minä. Ehkä olenkin vain karvainen toukka, joka ei edes ymmärrä kantavansa sisällään kauniin perhosen mahdollisuutta.

Tiistain valmennus alkaa mielikuvaharjoituksella, jossa kuvitellaan, miltä tuntuu elää omaa unelmaansa, koska unelmat ovat tärkeitä.

- Olet ainutlaatuinen, joten se että toteutat sun unelmat on lahja meille kaikille.

Kyllästyn nopeasti siihen, miten käsitteellisellä tasolla harjoituksessa liikutaan.

Kirjoitusharjoitus lieventää hieman ärtymystäni. Siinä pitää hahmotella itselleen tavoitteita tälle vuodelle. Kehityskeskustelu oman itseni kanssa tuottaa tulosta. Teen jopa lukujärjestyksen: lupaan käyttää joka arki-ilta vähintään puoli tuntia kirjojen lukemiseen ja sunnuntaisin pitää piirtää jotain.

Vähitellen alan myös ymmärtää, miksi Tuuli puhuu ja kirjoittaa niin pehmoon tyyliin. Harjoituksessa joutuu vastamaan isoihin kysymyksiin omasta elämästä: “Mistä tavoista sinun pitää luopua, jotta voit saavuttaa tavoitteesi?”

Olet ainutlaatuinen, joten se että toteutat sun unelmat on lahja meille kaikille.― Tuuli Kaunisluonto

Periaatteessa Tuuli kehottaa minua ottamaan itseäni niskasta kiinni, päättämään mitä haluan elämässäni tehdä ja sitten tekemään sen. On helpompi kohdata oma saamattomuutensa, kun tietää että päivän oppitunti loppuu vakuutteluun siitä, että olen riittävä ja rakastettu tällaisenakin: “Sinä olet tullut tänne viettämään hyvän elämän.”

Kiitos, Tuuli.

Keskiviikko

Päätän hemmotella itseäni japanilaisilla pikanuudeleilla. Niiden herkullisuus perustuu siihen, että aasialaiset einesvalmistajat eivät säästele natriumglutamaatissa. Poksautan auki limsatölkin ja istahdan läppärin ääreen katsomaan kolmatta valmennusvideotani.

- Oikein hyvää No Fear 2017 Unelmista totta -valmennuksen kolmatta päivää! Tänään valmennuksessa käytetään päivä keskittyen meidän fyysiseen hyvinvointiin. Terveys on arvokkain asia, mitä meillä on.

Yhtäkkiä einesillalliseni ei maistukaan niin herkulliselta.

Tuuli näyttää tänään vielä tavallistakin säteilevämmältä. Hän puhuu nyt selvästi suosikkiaiheestaan. Kun aihe kääntyy lenkkeilyyn, Tuuli liikuttuu aiheesta niin että hänen äänensä hieman särkyy. Mieleen palaavat muistot teinivuosilta, kun kävin läpi lyhyen seurakuntanuorivaiheen. Tuulin äänessä on herätyksen kokeneen käännynnäisen todistusvoimaa.

Alan kiinnostua Tuulista yhä enemmän. Millaisten tapahtumien – hänen kielellään polun – jäljiltä hänestä on tullut poppitähtiä koutsaava maksullinen paras kaveri? Kysyn Tuulilta sähköpostitse.

Tuuli kertoo, että life coachin ammatti on hänelle kutsumustyötä:

- 17-vuotiaana kysyin kysymyksen: ”Mitä hyvää minä voisin antaa maailmalle?” Näin netissä videon, jossa mies puhui oman elämän hallinnasta. Kyseinen henkilö vakuutti minut elinvoimallaan sekä sanomallaan. Muistan ajatelleeni ”en tiedä mikä tuon kaverin ammatti on, mutta tuota minä tahdon tehdä”. Tämä hahmo oli Life Coach ja tiesin, että siihen ammattiin minulla on lahja.

Tuuli kertoo minulle aloittaneensa kasvotusten tapahtuvasta henkilökohtaisesta valmennuksesta. Hyvinvointi- ja self help -boomin myötä valmennusten suosio on kuitenkin kasvanut niin kovasti, että aika ei riitä kaikkien asiakkaiden henkilökohtaiseen tapaamiseen. Siksi hänen yrityksensä Unelma itsestä järjestää nykyisin myös nettivalmennuksia. No Fear 2017 on kevytversio Tuulin pidemmistä online-kursseista.

"Jostain syystä chia-siemeniä pitäisi tunkea vähän joka ateriaan, mistään ei kuitenkaan selviä syytä tähän."― Hanna Hantula

Tänään luvassa on aikaisemmin kaipaamaani konkretiaa. No Fear 2017 tarjoilee minulle ruokalistan, jota noudattamalla lisään hyvinvointiani. Sisällöltään se on perusterveellistä arkiruokaa. Periaatteessa minua kehotetaan syömään virallisten terveyssuositusten mukaan.

Jostain syystä chia-siemeniä pitäisi tunkea vähän joka ateriaan, mistään ei kuitenkaan selviä syytä tähän.

Mielenkiintoiseksi ravinto-ohjeet muuttuvat, kun pääsen lisäravinteista kertovaan osioon. Lisäravinnesuositukset on annettu merkkiä myöten - kaikki ovat saman valmistajan tuotteita. Laskeskelen, että jos ottaisin jokaista määrättyä ABCD-vitamiinivalmistetta ja maitohappobakteereita, pelkkien lisäravinteiden hinnaksi tulisi pitkälle toista sataa euroa. Onko kutsumustaan toteuttava Tuuli sittenkin lisäravinnevalmistajan kaupparatsu?

- Kurssilla suositeltujen lisäravinteiden valmistajiin ei ole luotu minkäänlaisia suhteita, emme saa hyötyä suosituksista. Tarkoitus on palvella osallistujaa parhaamme mukaisesti. Työmme on kutsumuksemme.

Neljän päivän kurssin toiseksi viimeinen valmennus päättyy ilmoitukseen loppukuusta alkavasta pidemmästä kurssista. Siihen voi nyt ilmoittautua 25 prosentin alennuksella! Tämä neljän kuukauden mittainen online-kurssi maksaa 199 euroa. Epäilys herää: olenko oikeastaan Saara Aallon tarjoamalla kurssilla? Vai onko Saara Aalto onnistunut menestyksellään jallittamaan minut 4 päivää kestävän mainonnan uhriksi?

"Tarkoitus on palvella osallistujaa parhaamme mukaisesti. Työmme on kutsumuksemme."― Tuuli Kaunisluonto

Tuuli vakuuttaa, että näin ei suinkaan ole:

- Olen viimeisen neljän vuoden aikana tarjonnut 1–2 ilmaista lyhyttä kurssia vuodessa. […] Olen kiitollinen saadessani luoda uusia kursseja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ympärille aina uudella näkökulmalla, ja olen kiitollinen, että osallistujia riittää. Ilmaiset kurssit vetävät puoleensa ison joukon ihmisiä. Silloin myös brändini ”Unelma Itsestä -valmennukset” saa luonnollisesti huomiota ja voi tavoittaa uusia ihmisiä, joita voimme palvella.

Torstai

Silmäni ovat kiinni. Marssin keskellä olohuoneen lattiaa ja kuuntelen Tuulin nauhoitettua ääntä. Toistan perässä: “Olen vapaa. Minä osaan. Minä onnistun!”

Tunnen oloni aika hölmöksi.

Viimeisenä päivänä keskitytään omaan sisäiseen puheeseen. Miten voisin olla jatkuvasti arvostelematta itseäni?

Kurssi loppuu mainokseen pidemmästä Unelma Itsestä -valmennuskurssista: “Toivotamme sinulle unelmien täyteistä No Fear -vuotta! #nofear2017 #unelmaitsestä”

"Tuntuu siltä, kuin olisin mennyt jäähallikeikalle, mutta päässyt näkemään vain lämppärin."― Hanna Hantula

Viimeiset harjoitukset tehtyäni ja viimeiset mainokset luettuani tsekkaan No Fear 2017 -ryhmän Facebookissa. Ylimpänä keikkuu viesti, jossa Saara Aallon puoliso Meri Sopanen kiittää kaikkia osallistujia ja kehottaa tekemään unelmista totta.

Hetkinen, Meri Sopanen? Mihin kurssilta jäi Saara? Tuntuu siltä, kuin olisin mennyt jäähallikeikalle, mutta päässyt näkemään vain lämppärin.

Selaan Facebook-ryhmää alaspäin. Oletan löytäväni kritiikkiä laaduttomista videoista ja ruokalistoista, jotka jättävät huijauksen maun suuhun. Yli 600 jäsenen ryhmä kuitenkin täyttyy hurmioituneista kiitosviesteistä:

“Minä osaan. Minä pystyn. OLEN VAPAA!”

“Kiitos Tuuli Kaunisluonto, Meri Sopanen & Saara  hienosta valmennuksesta. Tämä antoi paljon ajateltavaa. Unelmoidaan yhdessä.”

“Muistakaa elää hetkessä, nauttia elämän pienistä jutuista ja elää just sellasta elämää, josta itse nautitte.”

Monet viestit kertovat raskaista kokemuksista ja elämän käännekohdista. Monet kertovat, mitä oivalluksia he ovat tehneet itsestään näiden neljän päivän aikana. Eräs jakaa tarinan siitä, miten hän on kamppaillut masennuksen kanssa. Ilmeisen moni on todella saanut jotain kurssista irti.

Opinhan minäkin tekemään lukujärjestyksen.

Jäikö uutiset lukematta?  Mitä maailman menosta pitäisi ajatella?  Kuuntele YleX Etusivua! Etusivu on viihdyttävä ajankohtaisohjelma, joka tulee radiosta joka arkipäivä kello 11–13.