Hyppää pääsisältöön

Teemalauantai muistaa vainojen uhreja 21.1.

Mies riippuu piikkilanka-aidassa. Kuva elokuvasta Yö ja usva
Kuva elokuvasta Yö ja usva Mies riippuu piikkilanka-aidassa. Kuva elokuvasta Yö ja usva Yö ja usva,Teemalauantai,Alain Resnais,teeman dokumentit

Teemalauantaissa muistetaan vainojen uhreja. Illan dokumenttien aiheena on holokausti.
Lauantaina 21.1. klo 21.00 alkaen. Kaikki ohjelmat Areenassa 30 päivää.

Illan avaa Alain Resnais'n klassikko Yö ja usva (1955), selkäpiitä karmiva mutta lyyrisen kaunis lyhytelokuva. Mustavalkoiset valokuvat kertovat järkyttävää tarinaa keskitysleirien arjesta, värifilmille kuvatut otokset esittävät, millaiselta kuoleman kentillä näyttää holokaustin jälkeen. Elokuvan selostustekstin laati kirjailija Jean Cayrol, musiikin sävelsi Hanns Eisler. Puolituntinen elokuva oli vaikea tehdä ja sillä oli hankaluuksia sensorien kanssa, mutta se on jäänyt elämään yhtenä pitkän uran tehneen Resnais'n tärkeimmistä elokuvista.

Illan pitkä dokumentti, aikanaan esittämättä jääneestä keskitysleirielokuvasta kertova Keskitysleirien salattu totuus, alkuperäiseltä nimeltään Night Will Fall, on antanut nimensä koko teemaillalle: "Jos maailma ei kuule näiden kuvien opetusta, yö saapuu." Dokumentin aiheena on elokuva, jonka Alfred Hitchcock ja Sidney Bernstein tekivät pian sodan jälkeen mutta joka hyllytettiin ulkopoliittisten suhdanteiden muututtua nopeasti saksalaismyönteiseen ja neuvostovastaiseen suuntaan.

Illan päättää holokaustia käsittelevän Shoahin ohjaajan Claude Lanzmannin henkilökuva: Claude Lanzmann ja Shoahin aaveet. Kuuluisa suurdokumentti oli tekijälleen raskas työ. Yhdeksäntuntinen Shoah esitetään DocPoint-festivaalilla Helsingissä 28.–29.1.

Vainojen uhrien muistopäivää vietetään 27.1.

  • Yö ja usva (Nuit et brouillard), Ranska 1955. O: Alain Resnais.
  • Keskitysleirien salattu totuus (Night Will Fall), Britannia 2014. O: André Singer.
  • Claude Lanzmann ja Shoahin aaveet (Claude Lanzmann: Spectres Of The Shoah), Saksa 2015.

Lue lisää:

Keskitysleirielokuva joka hyllytettiin 70 vuodeksi

Kun länsiliittoutuneiden joukot saapuivat vapauttamaan keskitysleirejä keväällä 1945, he kohtasivat asioita joita eivät koskaan voisi unohtaa. Kaikki taltioitiin järjestelmällisesti filmille, ja materiaalista koottiin elokuva, jonka teossa oli mukana myös Alfred Hitchcock. Elokuva kuitenkin hyllytettiin. André Singerin dokumenttielokuva Keskitysleirien salattu totuus (Night Will Fall) kertoo tuon elokuvahankkeen tarinan.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa